Innsamlingsaksjonen til et minnefond etter savnede Truls Henrik Johansen (23) har søndag oversteget 600.000 kroner.

Det er privatpersoner i Øksnes, Eirin Hansen  og sønnen Glenn Harald Hansen som har frontet innsamlingsaksjonen. Og de er rørt over givergleden.

– Over all forventning

– Det er helt utrolig. Dette er veldig bra, og det kommer inn litt nå og da hele tiden. Det er også sendt ut skriv til alt av bedrifter i Vesterålen om å være med og støtte opp. Så  når dette er blitt behandlet i styrene i bedriftene kan det hende det tikker inn enda flere beløp, sier Glenn Harald Hansen.

Privatpersoner i Øksnes har samlet inn. Det er veldig bra, og det kommer inn litt må og da hele tioden

Mor og sønn har samarbeidet om å få ut informasjon om innsamlingsaksjonen. Glenn Harald Hansen har sørget for å spre informasjonen i sosiale media.

– Det er veldig bra, dette har gått over all forventning. Det gikk litt tregt i starten, men jeg tror det at når saken tok den vendinga som det gjorde, da tror jeg det gikk opp for mange her må det gjøres noe. Jeg tror veldig mange sitter igjen med spørsmål og mange ønsker svar på hva det er som har skjedd, sier Hansen.

– Og det har ført til at folk ble mer ivrig på alle fronter, sier han.

Til alle parter

– Vi håper selvfølgelig det kommer inn litt til, det er etter hvert en begravelse som skal holdes. At de som er igjen skal slippe å tenke på noe som helst, når det gjelder det økonomiske, sier Hansen som har tett dialog med pårørende.

– Deres ønske er at de frivillige som har bidratt, Andre Reinholdtsen som har stilt med privat leie av ROV skal få igjen sine penger, sier Hansen.

– Vårt ønske er at Andre skal få igjen det han har lagt ut, men samtidig at det skal være noe igjen til familien, at de slipper å bekymre seg om det økonomiske.  Vi håper det blir penger til alle parter, at ingen blir stående i beit på noe slags vis. Og det ser det ut til at vi oppnår, det er målet, sier Hansen.

En egen innsamlingsaksjon for Redningsselskapet, som en annen frivillig står bak, har i tillegg samlet inn over 500.000.

Pengene blir brukt til en viktig oppgradering av redningsskøyta «Knut Hoem»

– Formidabel innsats

– Det er helt fantastisk, det er gjort en formidabel jobb i dette søket. Der er sendt ut informasjon vidt og bredt om innsamlinga, også ut til trålerne, der er gjort en fantastisk innsats av mange for å spre denne innsamlinga overalt, sier Hansen.

Han har selv opprettet et arrangement i sosiale media, der folk via Facebook kan være med og støtte og dele oppfordringen med andre.

– Det gikk voldsomt tregt i starten med lite delinger o aktivitet, meen etter hvert er det mange som har delt ved i invitere sine venner, det ble mer og mer delinger og aktivitet. Nå har over 1000 mennesker gitt sin tilslutning, da begynner det å bli bra fordi dette blir synlig i sosiale media, sier han.

Både Facebook og Instagram er brukt, og innsamlingen har skutt i været.

–De pårørende er veldig takknemlige og glade for den innsatsen som er lagt ned, sier han.

Håper å nå én million

–  Jeg hadde et håp i starten at vi skulle overgå innsamlingen til redningsselskapet, i starten så det vanskelig ut, men nå har det virkelig tatt av. Nå håper vi på å ende på mer enn dette, klarer vi å ende på rundt én million kroner er jeg kjempefornøyd, sier Hansen.

– Pårørende kan selv velge å donere til en organisasjon som hjelper andre i samme situasjon, sier han, og viser til at man ikke ennå vet hva den endelige regninga for ROV-leie havner på,  den er nå kanskje kommet opp i 350.000 kroner. Hadde vi klart én million kroner i denne innsamlinga, hadde det vært fantastisk, sier han.

– Folk er veldig engasjert og det er helt fantastisk for en innsats som gjøres på alle fronter. Det er mange som bryr seg og det vises. Innsamlinga ble vellykket og vi håper det fortsetter å komme inn støtte, sier Hansen.