Dro ut på havet med siktede rett etter at Truls Henrik Johansen forsvant

MYRE (VG) Brødrene Ken-Ivan og André Reinholdtsen dro ut på havet med to av mennene som nå er siktet etter at Truls Henrik Johansen forsvant. Å peke ut hvor Johansen hadde falt i havet, skulle vise seg å være vanskelig.

Andrè Reinholdtsen og Ken Ivan Reinholdsen ved "Viljar" som var ute i søk søndag, da leteområdet ble konsentrert rundt Børrøya.  Foto: Tone M. Sørensen

Øksnes

På formiddagen fredag 15. juni la Redningsselskapet til kai på Myre i Øksnes i Nordland.

Redningsskøyta hadde plukket opp to menn i en båt klokken 04.15, mens en 35 år gammel mann ble plukket opp i en andre båt rundt klokken 05.00, ifølge Øksnesavisa.

Begge båtene skulle ha gått på skjær.

Disse tre mennene ble onsdag varetektsfengslet av lagmannsretten etter anker.

En 35-åring er siktet for uaktsomt drap. To andre er siktet for å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand. Alle nekter straffskyld.

De tre og Johansen hadde 15. juni vært på Skipnes, hvor det ligger et fiskevær som serverer mat og drikke.

35-åringen fortalte tidlig at han og Johansen hadde vært i samme båt da de forlot Skipnes og Johansen hadde forsvunnet på havet før han fikk anledning til å hjelpe, og søk etter savnede ble fort satt i gang.

Dro til havs

Allerede på ettermiddagen denne fredagen ble to av de siktede med ut i Redningsskøyta igjen. De var da ikke siktet for noe straffbart forhold.

André Reinholdtsen, som driver med fiske på Myre og eier båten «Viljar», tok initiativet og fikk tillatelse av politiet til å gå ut på havet med mennene.

– For å gjøre høystakken mindre i søket etter Truls, så fikk vi med oss to av de nå siktede ut i redningsskøyten. Der pekte 35-åringen ut tre forskjellige områder hvor båten skal ha kantret. Vi trodde høystakken skulle bli mindre, men den ble altså ganske stor, sier Ken-Ivan Reinholdtsen.

Han dro sammen med broren André Reinholdtsen på redningsskøyten, og begge har i ettertid vært svært aktive i det private søket etter Johansen.

– Så Truls forsvinne

Området man konsentrerte seg på turen med siktede var Børøya, som ligger nordøst for Skipnes.

– På den tredje plassen, på vestsiden av Børøya var han sikker, forteller Reinholdtsen, som er brannsjef i Øksnes kommune.

– Han fortalte at de først gikk på et skjær, før de ble stående på neste skjær. Han fortalte at han da gikk ut av båten og dyttet den av skjæret. Deretter sa han at Truls ville kjøre båten selv, og at Truls satte seg på fanget hans. Da fortalte han at de ramlet ut av båten, sier Reinholdtsen.

Reinholdtsen forteller at den siktede forklarte at han kom seg opp i båten igjen, og forsøkte å få start.

– Men han fikk ikke start på den med det første. Han forsøkte da å ro, men fikk ikke god nok fart. Han fikk så start på båten igjen, men da så han Truls forsvinne på havet, sier Reinholdtsen.

Fant sko og åre

Mandag 18. juni ble 35-åringen med politiet ut på havet på ny, ifølge Reinholdtsen. Da fortalte han at de måtte ha falt i havet på nordsiden av Børøya.

– Det er ikke enkelt å finne en person på havet når man får påvist fire forskjellige plasser, sier Reinholdtsen.

Fredag 15. juni ble det funnet en sko som tilhørte 35-åringen i Hjellsandvika, ifølge Reinholdtsen. Samme dag ble en åre som tilhørte båten Johansen og 35-åringen var i, funnet på Hjellsandøya. Derfor ble mye av søket etter Johansen konsentrert rundt dette område i starten.

Nå i helgen markerte flere hunder om bord i lettbåter på den nordøstlige siden av Børøya, og søk ble gjennomført her.

Når søket etter den antatt omkomne Johansen antagelig fortsetter torsdag, ønsker man at hunder igjen skal få sjansen til å lukte her, og videre søke på nytt.

Advokat John Petter Karlsen forsvarer 35-åringen.

– Jeg har ingen kommentar til det Reinholdtsen sier. Men generelt kan jeg si at min klient har hatt problemer med tidsangivelse og stedsansen. Hvor sikker hans forklaring er med tanke på dette, er svært uklart. Han har problemer med å redegjøre for sentrale deler av hendelsesforløpet, sier Karlsen.


Den ene siktedes advokat, Hanne Elise Skare:

– Anker til Høyesterett

To menn siktet i savnetsaken i Øksnes anker fengslingsavgjørelsen i lagmannsretten.

 

Faren til Truls Henrik Johansen til VG:

– Vi som familie vil ha svar på hva som skjedde med Truls og hvorfor det skjedde

Politiet vet fortsatt ikke hva som skjedde med Truls Henrik Johansen (23), som forsvant på havet i Øksnes i Nordland 15. juni. Familien tror de siktede kan sitte på viktig informasjon.

 

Jobber med å sammenstille strandsøkene:

Hunder gjorde markeringer i området Børøya

Innsatsleder Jørn Karlsen som koordinerer søket etter savnede Truls Henrik Johansen (23) arbeider med å få oversikt over alt av strandsøk. Søndag ble søket konsentert etter at hunder markerte ved Børøya.Over 600.000 kroner samlet inn til søket etter Truls

Innsamlingen som er startet av privatpersoner til et minnefond til søk etter Truls Johansen (23) har nå oversteget 600.000 kroner. – Det er helt utrolig, sier Glenn Harald Hansen.

 

Samlet inn over 500.000 kroner:

Nå blir det nytt varmesøkende kamera til redningsskøyta

Innsamlingsaksjonen Rudi Mortensen satte i gang etter at kompisen forsvant på sjøen, gjør at Redningsselskapet nå får råd til ei viktig oppgradering på redningsskøyta «Knut Hoem» med nytt varmesøkende kamera.– Vi er utrolig takknemlig for den frivillige innsatsen

Mandag vil politiet forsøke å sammenholde alle de frivillige strandsøkene med de offisielle søkene som har vært organisert. – Vi må prøve å finne ut om der er plasser der det ikke har vært søkt, sier innsatsleder Jørn Karlsen.Gjorde en flott innsats i strandsøket

Redningshunden Diesel er ennå ikke ferdig utdannet, men viste hva han er god for i strandsøket som ble gjennomført lørdag.Store ressurser satt inn:

70 personer ute i søk fra Kråkberget

Politiet koordinerer nå et større søk etter savnede Truls Henrik Johansen (23). Lørdag ble det gjennomført strandsøk en rekke steder i Bø, der 70 personer deltok.Kripos bistår lokalt politi med etterforskningsledelse og teknisk etterforskning

Kripos er nå på plass i Vesterålen for å bistå politiet i etterforskningen rundt forsvinningen av Truls Henrik Johansen.Vil søke i Bø-området lørdag

Innsatsleder i Sortland, Jørn Karlsen, forteller VOL at søket etter savnede Truls Henrik Johansen vil fortsette i Bø-området lørdag.Ankesak ikke opp før over helga

Politiet anket kjennelsen fra fengslingsmøtet i tingretten. Ankesak kommer ikke opp i lagmannsretten før over helga.Politiet anker kjennelsen på to av de siktede

Politiet anker kjennelsen på to av de siktede etter savnet-saken i Øksnes.Fikk fire ukers varetekt - anker kjennelsen

En mann i 30-årene er varetektfengslet i fire uker etter at Truls Henrik Johansen forsvant på havet natt til forrige fredag. Han får heller ikke kommunisere med enkelte vitner i saken i den perioden.

 

Vesterålen tingrett mener to av siktede bør løslates:

Retten: – Ikke skjellig grunn til mistanke

Vesterålen tingrett mener to av siktede bør løslates, men de forblir i politiets varetekt etter at kjennelsen er blitt anket.

 

– Viktigere enn noensinne å gi bidrag til fondet

– Leteaksjonen er kostbar for de private som deltar, og i situasjonen som nå har oppstått nå er det viktigere enn noensinne at vi samler inn til minnefondet, sier Glenn Harald Hansen.

 

Store styrker som er ute og leter:

Strandsøk på vestsiden av Andøya i dag

Det søkes fortsatt etter savnede Truls Johansen parallellt med etterforskningen. – Det er ganske store styrker som er ute, sier lensmann i Øksnes, Jonny Holen. Det varsles søk i Andøy. Kommunens kriseteam tilgjengelig hele døgnet:

– Vi er et lokalsamfunn i sjokk

– Vi ivaretar alle pårørende, og forsterker kriseteamet, sier ordfører i Øksnes, Karianne Bråthen.
Etterforskningsleder Anne Margrethe Kleczka:

– Siktedes forklaringer årsaken til siktelsen

Anne Margrethe Kleczka i politiet sier de siste dagers avhør og vitneobservasjoner ført til at tre menn i dag ble siktet for uaktsomt drap på Truls Henrik Johansen.Tre menn pågrepet og siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Øksnes

Tre menn er pågrepet i forbindelse med at en mann fra Øksnes forsvant i sjøen sist fredag.– Vi må trolig gjennomsøke hele området på nytt

Fra «Viljar» fortsetter søket etter savnede Truls Johansen. – Vi trenger mye båter ute de neste tre-fire dagene, vi har fortsatt et håp om å gjøre funn, sier Andre Reinholdtsen.Stort samhold og engasjement i Øksnes:

Signy koker lapskaus til letemannskapene

Signy Bye Larsen er blant mange frivillige som bidrar. Hun leverte lapskaus til båtmannskapene som deltar i søket etter savnede Truls Johansen.Politiets ROV-ressurs ankommer onsdag:

Formidabel innsats i søket etter savnede Truls Johansen

– Området vi søker i har vært utvidet fordi vi må ta med vind, vær og straum i betraktning, sier lensmann i Øksnes, Jonny Holen. Han er imponert over innsatsen som er lagt ned av frivillige i søket.

 

Heliteam med frivillig innsats i søket

Heliteam bidrar tirsdag ettermiddag fra lufta i søket etter den savnede.

 

Fortsetter søket etter savnede- betaler ROV av egen lomme:

– Om bord på «Viljar» ble vi nedringt av frivillige som vil bidra

Øksnes kommune oppfordrer frivillige om å delta i søket etter den savnede fiskeren og et større søk pågår nå.  – Vi holdt på å bli nedringt av folk, sier Ken Ivan Reinholdtsen, som berømmer den store innsatsen.Starter privat ettersøksfond etter savnet i Øksnes

Samtidig som innsamlingsaksjonen til Redningsselskapet nærmer seg en halv million kroner, har Eirin Hansen fra Øksnes startet en privat innsamlingsaksjon til søk etter den savnede fiskeren.Ikke bare én, men to samtidige ulykker med båt i Øksnes

Det var ikke bare én, men to samtidige ulykker med småbåter i Øksnes natt til fredag i forrige uke.

 

Samler inn til Redningsselskapet etter ulykka i Øksnes

Æ ønska å starte deinna innsamlingsaksjon mæst førr å hedre han Truls, mæn å førr å prøv så gått mann kainn å jør havet tell en tryggare plass å vær., skriver Rudi Mortensen fra Øksnes på Facebook. På kort tid er det samlet inn over 300.000 kroner til Redningsselskapet.Rådmann og lensmann berømmer frivillig innsats

– Et lite samfunn som er sterkt rammet

– Vi er lite samfunn som er sterkt rammet, men jeg må få berømme den innsatsen frivillige har gjort og gjør, sier Elise Gustavsen, som er rådmann i Øksnes kommune.Dårlig vær skaper problemer:

Resultatløst søk etter savnet fisker

Dårlig vær gjør at videre søk etter den savnede fiskeren Truls Henrik Johansen fra Øksnes er utsatt til søndag. Det førte ikke med seg resultater.

 

Har frigitt navnet på savnet fisker

Politiet i Nordland har nå frigitt navnet på fiskeren som er savnet utenfor Øksnes.Politiet forbereder søk under vann:

Antar at den savnede er omkommet - forbereder søk under vann

Redningsaksjonen etter den savnede person som forsvant i havet utenfor Tindøya, er nå avsluttet. Politiet forbereder nå søk under vann.Har avsluttet søket etter mann som falt fra båt

KV Senja og begge redningsskøytene i Vesterålen, var involvert i aksjonen.