Onsdag ettermiddag avsluttet politiet søket med katamaranen «Brennsund» som har samme mannskap om bord som de som utførte ROV-søk i forrige uke i politiets regi.

Da var det forskningsfartøyet «Gunnerus» fra NTNU som utførte søkene i letingen etter savnede Truls Henrik Johansen (23).

Konsentrert

Området søket har vært konsentrert i er øst for Børøya, blant annet i det området der  redningshunder har gitt indikasjon på menneskefert.  Tidligere har det også vært gjennomført strandsøk på Børøya.

Brynjar Wiig og Magnus Halvorsen er begge operatører om bord på «Brennsund» fra firmaet Nordic Subsea, og de håndterer undervannsfarkoster og annet søkeutstyr.  I tillegg er det et mannskap på to om bord.

Katamaranen «Brennsund» på vei inn til kai på Myre onsdag, da søket ble avsluttet. Foto: Tone M. Sørensen

– Det har vært ganske variert, når det gjelder hvordan forholdene er, sier Brynjar Wiig.

Onsdag ettermiddag la de til kai på Myre og avsluttet søket.

To forskjellige søkemetoder

Selve søket ved Børøya har vært utført med bruk av to forskjellige metoder.

– Vi bruker en slepefisk, en sonar som vi har dratt etter oss i 7 meters høyde over havbunnen og den skanner ut til 50 meter på hver side, slik at vi får dannet oss et bilde av bunnforholdene. Om den indikerer noe, merker vi av stedet og dykker ned med ROV for å sjekke ut, sier Magnus Halvorsen.

Man har også søkt gjennom området ved å dele det inn i kvadrater, der det gjøres et rutesøk med hjelp av ROV.

Firmaet Nordic Sea har utført undervannssøkene for politiet, og har nå avsluttet. I neste uke tar politiet avgjørelse på hvordan videre søk blir. Foto: Tone M. Sørensen

– Dette er det vi kaller et visuelt søk, der rov-en er programmert til å følge rutennettet som kvadratet er inndelt i, sier Halvorsen.

– I den ene bukta vi søkte var det mye tareskog, ellers har det vært veldig greit. Forholdene har vært fine, vi har hatt god veldig sikt under vann.  Det er nesten viktigere enn at forholdene er fine under vann enn på overflata, sier han.

– Har fått tettet noen hull

Politiet er representert om bord med Leif Halland, og han gir ros til «Brennsund» for vel utført arbeid.

– De kom raskt i gang med det de skulle gjøre. Ved å gjennomføre dette søket har vi fått tettet noen hull og har fått søkt gjennom noen områder der «Gunnerus» ikke hadde vært, sier han.

Ifølge Halland har søket vært konsentrert i området øst for Børøya.

Leif Halland har vært politiets representant om bord under søkene som har vært gjennomført denne uka. Foto: Tone M. Sørensen

– Det har vært optimale søkeforhold i forhold til det som har vært de første dagene. Nå blir denne ressursen avsluttet, også blir det tatt en løpende vurdering på hav slags andre ressurser som skal settes inn. I dette søket har man konsentrert seg om havbunnen, men det kan bli aktuelt med strandsøk senere, sier Halland.

Han tilføyer at det i så fall vil bli snakk om en overvåkning i en senere fase.

– Men dit hen er vi ikke kommet ennå. Børøya er blitt grundig grindgått i tidligere strandsøk som har vært, men det kan altså være aktuelt å søke mer, sier han.

– Er komplisert

«Brennsund» er 15 meter lang og har et dekk som er ti meter bredt, og katamaranen har vært ute i søk i området siden mandag.

–  Det er en utrolig smart båt og en veldig bra plattform for å utføre slike søk fra. Vi får også veldig god dokumentasjon over søket, med nøyaktige kart og bilder,  sier han.

Det konsentrerte området øst for Børøya er nå godt gjennomsøkt, og det har i tillegg vært søkt i store deler av Øksnes Vestbygd, der frivillige også har gjort en formidabel innsats.

– Alle som har med hav å gjøre vet at det er komplisert. Normalt ville man sagt at intet nytt er godt nytt, men det er det motsatte i dette tilfellet, vi ønsker å gjøre et funn. Både politiets tekniske og taktiske etterforskning må ligge til grunn for videre søk, sier Leif Halland.