Brennsund har finkjemmet havbunnen ved Børøya:

– Føler vi har fått søkt gjennom området veldig bra

Mannskap og operatører om bord på «Brennsund» sier søkeforholdene i dag har vært optimale.  –Vi har hatt god sikt under vann, og har fått gjennomsøkt området veldig bra, sier Magnus Halvorsen.

Brynjar Wiig og Magnus Halvorsen fra Nordic Subsea har hatt optimale søkeforhold.   Foto: Tone M. Sørensen

Øksnes

Onsdag ettermiddag avsluttet politiet søket med katamaranen «Brennsund» som har samme mannskap om bord som de som utførte ROV-søk i forrige uke i politiets regi.

Da var det forskningsfartøyet «Gunnerus» fra NTNU som utførte søkene i letingen etter savnede Truls Henrik Johansen (23).

Konsentrert

Området søket har vært konsentrert i er øst for Børøya, blant annet i det området der  redningshunder har gitt indikasjon på menneskefert.  Tidligere har det også vært gjennomført strandsøk på Børøya.

Brynjar Wiig og Magnus Halvorsen er begge operatører om bord på «Brennsund» fra firmaet Nordic Subsea, og de håndterer undervannsfarkoster og annet søkeutstyr.  I tillegg er det et mannskap på to om bord.

Katamaranen «Brennsund» på vei inn til kai på Myre onsdag, da søket ble avsluttet.  Foto: Tone M. Sørensen

 

– Det har vært ganske variert, når det gjelder hvordan forholdene er, sier Brynjar Wiig.

Onsdag ettermiddag la de til kai på Myre og avsluttet søket.

To forskjellige søkemetoder

Selve søket ved Børøya har vært utført med bruk av to forskjellige metoder.

– Vi bruker en slepefisk, en sonar som vi har dratt etter oss i 7 meters høyde over havbunnen og den skanner ut til 50 meter på hver side, slik at vi får dannet oss et bilde av bunnforholdene. Om den indikerer noe, merker vi av stedet og dykker ned med ROV for å sjekke ut, sier Magnus Halvorsen.

Man har også søkt gjennom området ved å dele det inn i kvadrater, der det gjøres et rutesøk med hjelp av ROV.

Firmaet Nordic Sea har utført undervannssøkene for politiet, og har nå avsluttet. I neste uke tar politiet avgjørelse på hvordan videre søk blir.  Foto: Tone M. Sørensen

 

– Dette er det vi kaller et visuelt søk, der rov-en er programmert til å følge rutennettet som kvadratet er inndelt i, sier Halvorsen.

– I den ene bukta vi søkte var det mye tareskog, ellers har det vært veldig greit. Forholdene har vært fine, vi har hatt god veldig sikt under vann.  Det er nesten viktigere enn at forholdene er fine under vann enn på overflata, sier han.

– Har fått tettet noen hull

Politiet er representert om bord med Leif Halland, og han gir ros til «Brennsund» for vel utført arbeid.

– De kom raskt i gang med det de skulle gjøre. Ved å gjennomføre dette søket har vi fått tettet noen hull og har fått søkt gjennom noen områder der «Gunnerus» ikke hadde vært, sier han.

Ifølge Halland har søket vært konsentrert i området øst for Børøya.

Leif Halland har vært politiets representant om bord under søkene som har vært gjennomført denne uka.  Foto: Tone M. Sørensen

 

– Det har vært optimale søkeforhold i forhold til det som har vært de første dagene. Nå blir denne ressursen avsluttet, også blir det tatt en løpende vurdering på hav slags andre ressurser som skal settes inn. I dette søket har man konsentrert seg om havbunnen, men det kan bli aktuelt med strandsøk senere, sier Halland.

Han tilføyer at det i så fall vil bli snakk om en overvåkning i en senere fase.

– Men dit hen er vi ikke kommet ennå. Børøya er blitt grundig grindgått i tidligere strandsøk som har vært, men det kan altså være aktuelt å søke mer, sier han.

– Er komplisert

«Brennsund» er 15 meter lang og har et dekk som er ti meter bredt, og katamaranen har vært ute i søk i området siden mandag.

–  Det er en utrolig smart båt og en veldig bra plattform for å utføre slike søk fra. Vi får også veldig god dokumentasjon over søket, med nøyaktige kart og bilder,  sier han.

Det konsentrerte området øst for Børøya er nå godt gjennomsøkt, og det har i tillegg vært søkt i store deler av Øksnes Vestbygd, der frivillige også har gjort en formidabel innsats.

– Alle som har med hav å gjøre vet at det er komplisert. Normalt ville man sagt at intet nytt er godt nytt, men det er det motsatte i dette tilfellet, vi ønsker å gjøre et funn. Både politiets tekniske og taktiske etterforskning må ligge til grunn for videre søk, sier Leif Halland.


Politiet etterlyser vitner i båt i savnetsaken i Øksnes

Politiet ønsker å komme i kontakt med personer som var i båt ved Svinøya natt til fredag 15. juni, i tidsrommet Truls Henrik Johansen forsvant.Forsvinningen i Øksnes:

To av tre siktede ut av varetekt torsdag

To av de tre siktede i saken rundt forsvinningen til den savnede Truls Henrik Johansen i Øksnes natt til 15. juni, slipper ut av varetekt i løpet av torsdag.Savnet-saken i Øksnes:

Har ikke gjort funn ennå

Søket etter savnede Truls Henrik Johansen (23) har pågått siden mandag med bruk av ROV og scannerutstyr om bord på katamaranen «Brennsund» i et området øst for Børøya.Truls-forsvinningen: Siktet 35-åring skal ha avfyrt skudd for å varsle

MYRE (VG) Politiet mener det er grunn til å mistenke at alle de tre siktede visste at Truls Henrik Johansen (23) hadde forsvunnet på havet da de ble plukket opp av redningsskøyta.Gjennomførte søk i dag

Trolig ferdig med strandsøk etter Truls Johansen - ingen funn

Det siste offisielle strandsøket etter Truls Johansen ble trolig foretatt lørdag. Rundt 35 mennesker deltok i søket.Fortsetter med søk etter Truls Johansen lørdag:

– Vi har fortsatt tro på å finne noe

På grunn av været har politiets søk etter Truls Johansen eller gjenstander som kan settes i sammenheng med forsvinninga hans, blitt utsatt. Lørdag gjenopptas det.Saken rundt savnede Truls Henrik Johansen:

Lagmannsretten reduserte fengslingen til to av de siktede

To av de siktede i saken rundt søket etter Truls Henrik Johansen, fikk i dag sin varetektsfengsling redusert fra fire til to uker.Dro ut på havet med siktede rett etter at Truls Henrik Johansen forsvant

MYRE (VG) Brødrene Ken-Ivan og André Reinholdtsen dro ut på havet med to av mennene som nå er siktet etter at Truls Henrik Johansen forsvant. Å peke ut hvor Johansen hadde falt i havet, skulle vise seg å være vanskelig.

 

Den ene siktedes advokat, Hanne Elise Skare:

– Anker til Høyesterett

To menn siktet i savnetsaken i Øksnes anker fengslingsavgjørelsen i lagmannsretten.

 

Lagmannsretten så bort fra tingrettens kjennelse:

Varetektsfengsling for alle de tre siktede

Alle de tre siktede mennene i saken rundt savnede Truls Henrik Johansen er varetektsfengslet etter ankesaker i lagmannsretten.

 

Konsentrerer søket rundt Børøya:

Hjelpekorps og redningshunder ut i strandsøk til helga

– Vi konkluderer med at det vil bli foretatt nye søk, både strandsøk og søk i havet i området Børøya, sier innsatsleder Jørn Karlsen.Faren til Truls Henrik Johansen til VG:

– Vi som familie vil ha svar på hva som skjedde med Truls og hvorfor det skjedde

Politiet vet fortsatt ikke hva som skjedde med Truls Henrik Johansen (23), som forsvant på havet i Øksnes i Nordland 15. juni. Familien tror de siktede kan sitte på viktig informasjon.

 

Forsvinningssaken i Øksnes:

Politiet: – Ønsker å komme i kontakt med alle som var ute i båt rundt Skipnes den aktuelle natten

Politiet ønsker at alle som var ute i båt natten Truls Henrik Johansen forsvant tar kontakt med dem.Jobber med å sammenstille strandsøkene:

Hunder gjorde markeringer i området Børøya

Innsatsleder Jørn Karlsen som koordinerer søket etter savnede Truls Henrik Johansen (23) arbeider med å få oversikt over alt av strandsøk. Søndag ble søket konsentert etter at hunder markerte ved Børøya.

 

Avventer kjennelse i ankesak mot to av de siktede

Politiet avventer nå kjennelsen fra lagmannsretten på fengslingsspørsmålet om to av de siktede i saken rundt savnet saken rundt forsviningen av Truls Henrik Johnansen (23).Over 600.000 kroner samlet inn til søket etter Truls

Innsamlingen som er startet av privatpersoner til et minnefond til søk etter Truls Johansen (23) har nå oversteget 600.000 kroner. – Det er helt utrolig, sier Glenn Harald Hansen.

 

Samlet inn over 500.000 kroner:

Nå blir det nytt varmesøkende kamera til redningsskøyta

Innsamlingsaksjonen Rudi Mortensen satte i gang etter at kompisen forsvant på sjøen, gjør at Redningsselskapet nå får råd til ei viktig oppgradering på redningsskøyta «Knut Hoem» med nytt varmesøkende kamera.– Vi er utrolig takknemlig for den frivillige innsatsen

Mandag vil politiet forsøke å sammenholde alle de frivillige strandsøkene med de offisielle søkene som har vært organisert. – Vi må prøve å finne ut om der er plasser der det ikke har vært søkt, sier innsatsleder Jørn Karlsen.Gjorde en flott innsats i strandsøket

Redningshunden Diesel er ennå ikke ferdig utdannet, men viste hva han er god for i strandsøket som ble gjennomført lørdag.Store ressurser satt inn:

70 personer ute i søk fra Kråkberget

Politiet koordinerer nå et større søk etter savnede Truls Henrik Johansen (23). Lørdag ble det gjennomført strandsøk en rekke steder i Bø, der 70 personer deltok.Kripos bistår lokalt politi med etterforskningsledelse og teknisk etterforskning

Kripos er nå på plass i Vesterålen for å bistå politiet i etterforskningen rundt forsvinningen av Truls Henrik Johansen.Vil søke i Bø-området lørdag

Innsatsleder i Sortland, Jørn Karlsen, forteller VOL at søket etter savnede Truls Henrik Johansen vil fortsette i Bø-området lørdag.Ankesak ikke opp før over helga

Politiet anket kjennelsen fra fengslingsmøtet i tingretten. Ankesak kommer ikke opp i lagmannsretten før over helga.Politiet anker kjennelsen på to av de siktede

Politiet anker kjennelsen på to av de siktede etter savnet-saken i Øksnes.

 

Fikk fire ukers varetekt - anker kjennelsen

En mann i 30-årene er varetektfengslet i fire uker etter at Truls Henrik Johansen forsvant på havet natt til forrige fredag. Han får heller ikke kommunisere med enkelte vitner i saken i den perioden.

 

Vesterålen tingrett mener to av siktede bør løslates:

Retten: – Ikke skjellig grunn til mistanke

Vesterålen tingrett mener to av siktede bør løslates, men de forblir i politiets varetekt etter at kjennelsen er blitt anket.– Viktigere enn noensinne å gi bidrag til fondet

– Leteaksjonen er kostbar for de private som deltar, og i situasjonen som nå har oppstått nå er det viktigere enn noensinne at vi samler inn til minnefondet, sier Glenn Harald Hansen.

 

Store styrker som er ute og leter:

Strandsøk på vestsiden av Andøya i dag

Det søkes fortsatt etter savnede Truls Johansen parallellt med etterforskningen. – Det er ganske store styrker som er ute, sier lensmann i Øksnes, Jonny Holen. Det varsles søk i Andøy. Kommunens kriseteam tilgjengelig hele døgnet:

– Vi er et lokalsamfunn i sjokk

– Vi ivaretar alle pårørende, og forsterker kriseteamet, sier ordfører i Øksnes, Karianne Bråthen.

 

Etterforskningsleder Anne Margrethe Kleczka:

– Siktedes forklaringer årsaken til siktelsen

Anne Margrethe Kleczka i politiet sier de siste dagers avhør og vitneobservasjoner ført til at tre menn i dag ble siktet for uaktsomt drap på Truls Henrik Johansen.Tre menn pågrepet og siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Øksnes

Tre menn er pågrepet i forbindelse med at en mann fra Øksnes forsvant i sjøen sist fredag.

 

Etterforskningsleder Anne Margrethe Kleczka:

– Forklaringene er årsaken til siktelsen

Anne Margrethe Kleczka i politiet sier de siste dagers avhør og vitneobservasjoner ført til at tre menn i dag ble siktet for uaktsomt drap på Truls Henrik Johansen.Tre menn pågrepet etter ulykken i Øksnes

Tre menn er pågrepet i forbindelse med at en mann fra Øksnes forsvant i sjøen sist fredag.

 

– Vi må trolig gjennomsøke hele området på nytt

Fra «Viljar» fortsetter søket etter savnede Truls Johansen. – Vi trenger mye båter ute de neste tre-fire dagene, vi har fortsatt et håp om å gjøre funn, sier Andre Reinholdtsen.Stort samhold og engasjement i Øksnes:

Signy koker lapskaus til letemannskapene

Signy Bye Larsen er blant mange frivillige som bidrar. Hun leverte lapskaus til båtmannskapene som deltar i søket etter savnede Truls Johansen.Politiets ROV-ressurs ankommer onsdag:

Formidabel innsats i søket etter savnede Truls Johansen

– Området vi søker i har vært utvidet fordi vi må ta med vind, vær og straum i betraktning, sier lensmann i Øksnes, Jonny Holen. Han er imponert over innsatsen som er lagt ned av frivillige i søket.Heliteam med frivillig innsats i søket

Heliteam bidrar tirsdag ettermiddag fra lufta i søket etter den savnede.Fortsetter søket etter savnede- betaler ROV av egen lomme:

– Om bord på «Viljar» ble vi nedringt av frivillige som vil bidra

Øksnes kommune oppfordrer frivillige om å delta i søket etter den savnede fiskeren og et større søk pågår nå.  – Vi holdt på å bli nedringt av folk, sier Ken Ivan Reinholdtsen, som berømmer den store innsatsen.

 

Starter privat ettersøksfond etter savnet i Øksnes

Samtidig som innsamlingsaksjonen til Redningsselskapet nærmer seg en halv million kroner, har Eirin Hansen fra Øksnes startet en privat innsamlingsaksjon til søk etter den savnede fiskeren.Ikke bare én, men to samtidige ulykker med båt i Øksnes

Det var ikke bare én, men to samtidige ulykker med småbåter i Øksnes natt til fredag i forrige uke.– Nå er det viktig at vi tar vare på hverandre

Ordfører Karianne Bråthen sier det er overveldende å se hvordan et samfunn stiller opp når krisa rammer.Samler inn til Redningsselskapet etter ulykka i Øksnes

Æ ønska å starte deinna innsamlingsaksjon mæst førr å hedre han Truls, mæn å førr å prøv så gått mann kainn å jør havet tell en tryggare plass å vær., skriver Rudi Mortensen fra Øksnes på Facebook. På kort tid er det samlet inn over 300.000 kroner til Redningsselskapet.Dårlig vær skaper problemer:

Resultatløst søk etter savnet fisker

Dårlig vær gjør at videre søk etter den savnede fiskeren Truls Henrik Johansen fra Øksnes er utsatt til søndag. Det førte ikke med seg resultater.Har frigitt navnet på savnet fisker

Politiet i Nordland har nå frigitt navnet på fiskeren som er savnet utenfor Øksnes.