Savnetsaken i Øksnes:

Vurderer svenske likhunder – de samme som fant Kim Wall

Politiet vurderer å benytte de svenske likhundene som ble brukt under søket etter Kim Wall i Danmark. De spesialtrente hundene er i stand til å markere duftspor av lik som ligger under vann.

Tor Kallmyr fra Kripos sammen med innsatsleder Jørn Karlsen.  Foto: Tone M. Sørensen

Øksnes

Onsdag ettermiddag avsluttet politiet søket med ROV og sonar som ble utført fra katamaranen «Brennsund» i letingen etter Truls Henrik Johansen (23). 

Søket har siden mandag vært konsentrert i området øst for Børøya der hunder fra organisasjonen Norske redningshunder markerte menneskefert etter å ha gjennomført søk fra småbåt.


Brennsund har finkjemmet havbunnen ved Børøya:

– Føler vi har fått søkt gjennom området veldig bra

Mannskap og operatører om bord på «Brennsund» sier søkeforholdene i dag har vært optimale.  –Vi har hatt god sikt under vann, og har fått gjennomsøkt området veldig bra, sier Magnus Halvorsen.

 

Ifølge politiets innsatsleder Jørn Karlsen skal man onsdag uke ha et møte der det avgjøres hva slags ressurser som skal benyttes videre. Søkene er nå satt i bero. Både flere strandsøk og bruk av spesialtrente hunder er aktuelle metoder, ifølge politiet.

– Alt er aktuelt

De svenske likhundene har vært benyttet flere ganger i Norge i savnetsaker. De to hundene med den spesielle utdannelsen regnes som de beste i norden, og de er i Gøteborg i Sverige.

I 2007 ble en av de svenske likhundene brukt for å finne en savnet fisker som omkom på Unkervatnet i Hattfjelldal. Også i flere andre forsvinningssaker her til langs har disse hundene vært brukt. Ifølge Bergens Tidene har Kripos lenge hatt et ønske om at politiet i Norge skal  få egne spesialtrente hunder som aner ferten av død.

I søkene etter den svenske journalisten Kim Wall som skjedde på havet ble også de to likhundene brukt. Sjefsetterforsker Jens Møller Jensen i København politi uttalte da at ingen hadde trodd at duftspor kunne bære så langt. De svenske likhundene markerte 1000 meter unna Kim Wall.

– Er det aktuelt å hente inn de svenske likhundene i søket?

– Alt er aktuelt. Vi ser ikke begrensninger i å finne han. Vi er opptatt av å finne det optimale verktøyet vi kan bruke for å finne han. Det er det vi driver og kartlegger, hva er det beste vi kan bruke for å finne han. Det driver vi og jobber med nå og det skal vi ta en avgjørelse på onsdag, sier Karlsen.

– Det finnes ikke slike hunder i Norge, hvis det er en slik ressurs som brukes, så må vi ut av landet, sier han.

– Vi ser mulighetene, ikke begrensninger

Møtet onsdag er internt i politiet.

– Møtet handler om søk, etterforskning og staben som administrerer dette søket etter antatt omkommet. Det er også på politidistriktsnivå folk som jobber taktisk med etterforskning og søk. Og det er viktig å få fram at det er slik at vi ser mulighetene, vi ser ikke begrensningene, det er viktig å få understreket, sier han.

– Vi ser mulighetene for å finne Truls, det er det vi jobber med alle sammen, sier Karlsen.

– Så det er slik at dere vurderer den ressursen med de svenske hundene?

– Alt som kan være med å finne Truls er interessant, også de. Avgjørelsen tas på onsdag. Det er enda jeg som har ansvaret og jeg er enda optimist og tror absolutt vi skal klare å komme i havn og finne Truls. Det tror jeg og det kjenner jeg på at det er det som er motivasjonen, sier Jørn Karlsen.

– Det som blir satt i verk utover i neste uke, det vi gjør, det er for å finne han. Og det jobbes mye for å skaffe mest mulig opplysninger, sier han.

Over i ny fase

– Hva er årsaken til at det ikke er noe søk nå?

– Ikke annet enn at når vi setter i gang søk må vi gjøre ei kvalitetssikring av de søkene vi gjør. Dette koster penger, alt vi gjør. Vi må ha en hensikt, et formål og en intensjon med de søkene vi gjør. Når vi er i en tidlig fase i en sak, når noen faller på havet er det en fase der vi tar ut alt av ressurser som er, Seaking og Kystvakt, alt av ressurser settes inn for å finne en som er savnet på havet, sier Karlsen.

Søket er over i en fase der det er behov for å analysere innsatsen som er gjort.

– Når vi går over på den fasen vi er nå, og søker etter en antatt omkommet så har vi ikke det så travelt. Og da må vi ha en plan på det vi gjør, det er viktig. Vi går nå over fra den ene fasen til den andre og da må vi ha en velbegrunnet plan på det vi gjør, det er det som er forskjellen på akuttfasen der noen har falt over bord eller er savnet. Da settes alt av ressurser inn i håp om at han skal finnes i live, sier Karlsen.

– På ett eller annet tidspunkt skjønner man at det ikke er mulig å finne noen i live. Det er egentlig det vi gjør nå, vi bruker alle muligheter for å finne ut hva er det neste vi kan gjøre. Vi kan ikke lete på måfå, vi må ha en plan for hvor vi leter, sier innsatslederen.

Mye som skal analyseres

Karlsen tilføyer at det er derfor det en omstendelig prosess, mye skal gjennomgås.

– Vi går gjennom alt materiale, det er en kvalitetssikring. Det er en omfattende jobb som gjøres både på etterforskningsplan og med etterretning. Det er en omfattende operasjon som har vært ute blant de frivillige og vi prøver å analysere alt vi har av opplysninger for  da å sette i verk nye tiltak, sier han.

– Fortsatt er pri en å finne Truls.  Vi har to hovedmål, pri en er å finne Truls, og å finne ut hva som har skjedd, sier innsatslederen.

Til VG sier den siktedes advokat, John Petter Karlsen at hans klient har problemer med å redegjøre for sentrale deler av hendelsesforløpet.

Inspirerende og stort engasjement

– Min jobb er å finne Truls. Det er en kjempemotivasjon og engasjement for å finne Truls, ikke bare for at det betyr mye for oss, men fordi det betyr mye for lokalsamfunnet i Øksnes, sier han.

– Det er kjempeinspirerende for oss som driver profesjonelt å se det utrolige engasjementet det er i Øksnes, det inspirerer oss for vi er interessert i å finne ut hva det er som har skjedd, hva skjedde den kvelden.

– Så lenge vi ikke er hundre prosent sikker på at det eller det skjedde, så inspirerer det at hele samfunnet har et engasjement, sier Karlsen.