Viljar i søk med ROV ved Hjellsandøy:

– Jeg tror vi har sjekket ut 10.000 steiner i søket til nå

Onsdag var Andre Reinholdtsen med «Viljar» ute i ROV-søk ved Hjellsandøy. –Vi tester ut en ny sporsender på ROV-en, samtidig som vi kjører fullt søk, sier han.

Andre Reinholdtsen på «Viljar» er ute i søk onsdag og torsdag, og håper politiet vil sette inn de spesialtrente likhundene i søket. – Vi har tatt ROV om bord igjen, og kan gå ned og sjekke ut markeringer, sier han.   Foto: Tone M. Sørensen

Øksnes

De frivillige fortsetter innsatsen i søket etter savnede Truls Henrik Johansen (23).

– Vi har tatt ROV i bruk igjen og har vært i søk i dag. En del av det vi gjør i dag er å få testet en ny sporsender på ROV-en. Nå ser vi hvordan den farer bortover bunnen, med sporing på ser vi på overflata hvordan den går til en hver tid, sier Andre Reinholdtsen.

Kan sjekke ut markering

Om bord på Viljar er man ute og tester samtidig som det kjøres fullt søk ved Hjellsandøy.

– Vi skal fortsette i dag og i morgen og vi har også spilt inn til politiet at om de får de svenske likhundene hit, så har vi utstyr om bord og kan sjekke ut om hundene gjør ei markering, sier Reinholdtsen.

– Jeg håper politiet nå velger å skaffe disse hundene, jeg tror de er alfa og omega nå, ut fra at vi har så mange punkt å velge mellom i søket. Der er tre-fire påviste områder som de kan ha vært, og har vært på land. Det vil være mye lettere å søke over store havområder med hundene enn at vi skal kjøre ROV over hele havområdet, sier Andre Reinholdtsen.

Området ved Hjellsandøy er krevende å få gjennomsøkt fordi bunnen er svært steinete.

– Det vi ser at det er ekstremt steinete og der er mange steiner på en til to meter som kan se ut som de er et menneske. Vi må gå ned med ROV og undersøke hver enkelt av disse, og jeg tror vi er oppe i ti tusen steiner så langt i søket. Dette er innenfor områdene som er avmarkert som kan ha vært der de har gått på grunn, sier han.

Håper på likhunder

Reinholdtsen sier de store områdene vil ta lang tid og undersøke.

– Vi kommer til å kjøre ROV i mange måneder skal vi undersøke alt. Vi håper de kommer med hundene, det vi kan bidra med da er at vi kan gå ned og sjekke når de gjør ei markering, sier han.

– Selv om det er sommer og ferietid, bør det prioriteres å sette inn det siste støttet for å få dette gjort, sier han.

De frivillige som bidrar i søket har noen steder de skal lete utover morgendagen.

– Vi har noen steder vi skal undersøke, noen usikkerhetsplasser og det gjør vi i løpet av morgendagen, sier han.

Reinholdtsen peker på at de svenske likhundene ble brukt til å finne den savnede Kim Wall, som også lå i sjøen.


Savnetsaken i Øksnes:

Vurderer svenske likhunder – de samme som fant Kim Wall

Politiet vurderer å benytte de svenske likhundene som ble brukt under søket etter Kim Wall i Danmark. De spesialtrente hundene er i stand til å markere duftspor av lik som ligger under vann.

 

– Jeg tror de kan gjøre en fenomenal jobb her også, de markerte på tusen meters avstand, fordi lukta forflytter seg, den kan komme til havoverflata langt unna der en person ligger. Slik sett blir det et ganske stort område å sjekke ut i forhold til hva de markerer, sier han.

– Det som sies om disse hundene er at de er utrolig klare på hvor de markerer. Jeg håper det passer for svenskene at de kan komme og gjøre denne jobben, det tror jeg er alfa og omega i denne saken. Hvis ikke er det et stort hav å lete på, sier Reinholdtsen.

Mye straum i området

Han avventer nå hva politiet velger å gjøre i den offisielle delen av søket.

– Det vi ser at vi sliter med ekstreme områder, bare her på hjørnet av Hjellsandøya ser vi nå at det er mye straum selv nede på 70 og 80 meter, det har vi ikke hatt andre steder. Om det er her skadesteder er kan han sa forflyttet seg utrolig mye på Børøyfjorden, og her er det 220 meter på det dypeste, sier han.

-Kroppen kan ha fulgt med straumen, og fjorden mellom Hjellsandøya, Tindsøya og Børøya er ekstremt stort. Skal vi søke alt med ROV er vi i høstmånedene flør vi er ferdige med oppdraget, sier han.

– Kanskje man klarer å finne svar

Likhundene kan snevre inn søkeområdet effektivt.

– De kan markere et område, at man kanskje får tusen meter man kan operere i. Det er ikke tvil om at de er det rette for å komme videre i saka. Å kjøre sidescanner og ROV er også utrolig vanskelig med en slik steinbunn som det er her i området, sier han.

I løpet av en kort distanse kan det være flere hundre steiner å sjekke ut.

– Vi får ekko fra bunnen, og en til to meters steiner kan se ut som et menneske. Vi må sjekke det ut og får bare konstatert at det er en ny stein, så det er mange punkt. Vi håper de kommer med hundene, jeg tror det hadde vært bra for alle parter, ikke minst for familien som sitter og venter. Kanskje klarer man å finne et svar, sier Andre Reinholdtsen.