Det er to hundeekvipasjer som ankommer fra hundetjenesten i Sverige. Disse to hundene kommer ikke fra samme tjenestested, men fra forskjellige steder sør i Sverige, og de er spesialtrent til å finne ferten av død.

Likhundene er kjent for å ha en ekstremt god luktesans. Da levningene etter Kim Wall ble funnet, markerte for eksempel likhunder 1000 meter unna.

Søk med likhunder starter fra Smines onsdag ettermiddag og det blir en pressebrief klokken 15 før søkene tar til.

– Det vil sannsynligvis bli bare en hund ut i søk om gangen. De må ha pause og hvile og vi kommer helt sikkert til å ha bare en hund ute i søk, sier innsatslederen.

Gjennomsøker øyer med politihunder

– Er det landområdet som skal gjennomsøkes med andre hunder?

– Ja, vi har kommunisert at det er noen øyer i dette aktuelle området som vi vil avsøke med politihunder. Det skjer sannsynligvis i morgen. Det er øyer i det området der vi søker, Reinøya og Svinøya og Hellsandøya som er aktuelt, sier Karlsen.

Han sier politiet er opptatt av å bruke de beste verktøyene som finnes inn i søkeaksjonen, med det målet å gjøre et funn.

– Det er klart det er hunder og det er summen av alle operasjonen som vi håper skal gi løsning. Det er ikke slik at vi går «all inn» for det ene eller det andre. Alle de søkene vi har hatt gar et formål, de hundene er en del av de søkene vi har planlagt, sier han.

Politiet anmodet om å få bruke de svenske spesialtrente hundene. Hunder med denne typen utdanning finnes ikke i Norge, og de svenske hundene går for å være nordens beste i arbeidet de utfører.

– Vi er veldig fornøyd med at vi nå får disse hundene, sier Karlsen.

Ber båter legge om ruta

ROV og scanning av havbunnen pågår fortsatt i politiets regi, og dette søket har pågått i det nye leteområdet siden lørdag.

– Det er en vanlig åpen båt som foretar disse søkene, men de har veldig bra utstyr om bord. Det som er det viktige for oss er hva de ser under vann. De har holdt på siden lørdag og de har en fra politiet som er med.

– Vi har anmodet Bodø radio om at det tas hensyn og oppfordrer båter til å legge om ruta fra søkeområdet. Lar det seg ikke gjøre og hurtigbåten må gå gjennom området, så må den gjøre det. Men det er ei generell oppfordring til båttrafikk om å vise hensyn i det området søket pågår, sier innsatslederen.

– Prioritet en er å finne Truls, vi har bare ett punkt på lista og det er å finne han, slår Jørn Karlsen fast.