Klokken 11 onsdag er den offisielle starten for Lars Monsen - minutt for minutt i Vesterålen, der hele Norges turikon legger ut på tur fulgt av fem kamerateam. Først ut er Dronningruta fra Nyksund til Stø, og Else Kåss Furuseth er Lars sin turkamerat hele uka.

Bekymringsmelding

NRK-teamet som også står bak Sommeråpent-sendinga som blir fra Nyksund senere i kveld, fikk frokost på Holmvik brygge før de tok fatt på dagen. Og det var en strålende opplagt komiker som var klar for tur, ikledt ull.

– Ei bekymringsmelding har jeg å komme med, fordi folk bruker å si at du aldri skal bruke nye sko på fjelltur. Nå planlegger jeg å prøve ut fakta i akkurat det og kanskje knuse den myten, sier hun, med flunkende nye fjellstøvler på beina.

Hun forteller at det ble til en prat med Monsen tirsdag kveld, i forkant av turene i Øksnes og Bø.

– Jeg spurte han i går om det ikke er slik at det rett og slett bare sitter i nøtta, sier hun med henvisning til pågangsmot og det å gå for å slå Lars i bakkene, men hadde fått klart svar fra turguruen.

–  Det er visst ikke bare det, humrer hun.

Tre i ett

Det er komikerens aller første besøk i Vesterålen. Hun har vært i Lofoten tidligere under Ballstaddagene på et fortellerarrangement. Men raus som hun er, regner hun det som samme område, og er helt betatt av naturen her.

– Jeg bare elsker dette området. Og jeg elsker folk, så sånn sett er dette midt i blinken for meg. Jeg regner med at dette kommer til å bli som en langsom speeddate, hele opplegget. Og jeg elsker Lars Monsen. Området, folk og Monsen, det er tripp-trapp tresko i den rekkefølgen, sier Else Kåss Furuseth.

Skal ordne ferskfisk

Det hadde vært en drøm å komme seg ut på kvalsafari forteller hun, men i stedet skal det bli ferskfisk i løpet av turen. Og det har komikeren fått i oppgave å håndtere tillagingen av.

– Tror du jeg klarer det? Ferskfisk blir i hvertfall veldig bra. De forsøker å gi meg noen oppgaver, at jeg får noe som ikke er turrelatert at jeg blir litt som en butler, at de kan bruke meg på andre områder, ler hun.

85 pakkespørsmål

Når man skal ut på tur er pakkingen en del av utfordringen.

– Ja, du store, bare det å sette seg inn i hele ryggsekk-opplegget. Jeg tror jeg hadde 85 forskjellige spørsmål når det gjelder pakking. Og en del måtte bli igjen, som alle kostymene, spøker hun.

Else Kåss Furuseth legger ut på Dronningruta med skrekkblandet fryd. For der var ei dame som visket henne noe i øret.

– Det var ei som kom helt inntil meg, og hvisket: du må aldri gå den Dronningruta, den er helt j..... Også lo hun sånn, hehehe etterpå, beretter komikeren, som i grunnen er overrasket over hvor mange lokale folk som ikke har  gått den berømte turen mellom Nyksund og Stø.

Så langt i oppholdet har hun stortrivdes.

– Det er veldig koselig her i Nyksund, det er nesten sånn at det er vanskelig å  gå og legge seg. Megakoselig! Og det blir spennende med denne turen, sier hun.

Gode råd på turen

Trond Løkke i Vesterålen Turlag, en av dem som står bak boka På Tur i Vesterålen, roste Else Kåss Furuseth sitt skovalg, og hadde noen gode råd å komme med, for å unngå gnagsår.

Vesterålen Turlag og Røde Kors er blant de som stiller opp med NRK for å delta. Foto: Tone M. Sørensen

– Det er lurt å la være å snøre i de øverste stroppene, da får du mindre press på foten og mindre risiko for gnag. Når du så skal gå bratt nedover er det lurt å snøre skoen helt opp, for da får foten bedre støtte og stabilitet, sier Løkke.

Røde Kors sitt hjelpekorps er forøvrig på plass og stiller med sanitet, men alle turene er på eget ansvar.

– Det er litt vanskelig å spå på forhånd, men vi regner med at det blir et par hundre som kommer til å delta på turen, sier Bengt Stian Nilsen.