– I forkant av turen har jeg ingen forventninger, jeg tar det bare som det kommer, humrer Lars Monsen, som fikk en hastig frokost før det igjen bærer ut på tur, med direktesending minutt for minutt på NRK.

Over all forventning

Nå er både Jotunheimen og Hardangervidda tilbakelagt, nå skal Vesterålsalpene utforskes, der fjell og hav til sammen gir et spektakulært landskap.

– Hvordan har det gått så langt?

– Kjempebra! Over all forventning, det har vært en masse blide folk og masse positivitet og mye unge folk på tur, og et kjempefint vær. Det kunne ikke vært bedre egentlig, sier Monsen.

– For deg som er så glad i å gå alene på tur, må dette være en ganske stor kontrast?

Jovisst, men jeg ser det store bildet i dette, fordi dette er så viktig. Det vi ønsker å gjøre er å inspirere til å få flere ut på tur, det er målet. Dette er kjernen av det norske friluftslivet og å få lov til å være med på å få det ut på tv-skjermene i de tusen hjem, det er helt fantastisk, sier Monsen.

Han er strålende tilfreds med å få Else Kåss Furuseth som turkamerat i Øksnes og Bø.

– Ja, hun er en morsom person, jeg tror det blir veldig bra, sier han.

– Ser veldig fint ut

Selv om han ikke har gått mye på tur tidligere i Vesterålen, har Monsen vært mye på tur i nord. At det er lyst hele døgnet affiserer han ikke i det hele tatt.

– Det er jeg godt vant til, sier Monsen som er lommekjent i Indre Troms.

– Selv om jeg ikke har vært her før så er det slik at jeg kan se fem minutter på kartet, også ser jeg hva som venter. Og det ser veldig fint ut!

Å bidra til å få flere folk ut på tur, har Monsen gjort i mange år, og han trives godt i rollen som inspirator.

– Vi vil ha flere ut i naturen. At det kan bli slik at det er dattera som sier til faren at nå skal vi ut på tur, at det kan bli de unge som pusher i stedet for foreldrene, det er kjempegøy, sier han.

Fleksibelt opplegg

På den aller første turen var det 600 som deltok.

– Noe av det som er fint med dette er at opplegget er fleksibelt. Folk hiver seg med og velger selv om de går hele eller deler av ruta. Noen forsvinner etter ei stund, og nye kommer til det er flott, sier Monsen.

Han har ikke med seg hund på tur, da det ble for mye logistikk.

– Og jeg har ofte kamera enten i høyre eller venstre hånd, og da i tillegg å holde en hund i bånd i bratt terreng det blir for mye, sier han.

Positive mennesker

Ellers står folk fritt til å ha med firbeinte turkamerater. Dette er en helt vanlig tur der alle deltar på eget ansvar og må sørge for seg selv når det gjelder utrustning, mat, drikke og overnatting.

– Selv om det er mye folk opplever jeg det ikke som slitsomt, fordi folk er så positive, sier Lars Monsen.

Når det er rast for dagen, er det lagt opp slik at da kan folk ta selfier med Monsen.

– Det er lagt opp slik, fordi det blir mest praktisk, at vi tar selfiekøen unna ved rasten. Da slipper jeg å stå og ta selfier hele tiden, smiler han.