Deltakerne på volleyball-landslagssamling, herre og kvinnelaget ankom Myre fredag 20. juli og skal bli til 5. august. Hanne Steen, ildsjel i Øksnes synes det er fantastisk at landslagene velger Myre som sted for treningsleir. I 16 dager skal de to landslagene drive oppkjøring til det de håper blir kvalifisering til EM.

Damelandslaget samlet etter ei treningsøkt i Øksneshallen. Foto: Tone M. Sørensen

– Jeg går nesten i surr, tenk å få oppleve dette her, ler Steen.

Velvillig kommune

Blant lokale som er med på landslaget er Ragni Steen Knudsen og Marianne Knudsen, Cecilie Voie og Erlend Isaksen.

– Det er ekstra stas at vi har med lokale. De skal trene to treningsøkter for dag, damer og herrer også er det andre aktiviteter som pågår. Det er ganske mye som skal skje i perioden, sier Hanne Steen.

Hun tilføyer at man har møtt enormt med velvillighet i organiseringen av landslagssamlingen.

– Vi har vært så utrolig heldig, kommunen har stilt både hallfasiliteter og skole til disposisjon. Det er helt fantastisk. Det er 40 stykker her med spillerne og tropp med trenere og støtteapparat, sier hun.

Sponser overnatting

Gunnar Klo AS har leiligheter som de bruker for sine sesongarbeidere om vinteren.

– Og de har sponset overnatting i disse, det samme har Myremar AS og de har også sponset overnatting. Jentene bor en plass og guttene på den andre. De trenger også styrketrening mens de er her, og Havna Frisksenter har stilt sine lokaler til disposisjon for fire økter, sier Steen.

– Da vi sa ja til dette tenkte jeg hvordan i all verden skal dette gå? Også ringer vi rundt og spør etter både det ene og det andre, også sier alle ja umiddelbart. Jeg blir bare helt stum, det er fantastisk, sier Steen.

Heimebakst og dugadsånd

Dugnadsånden strekker seg også til matlagingen.

– Vi har fire personer som lager mat til deltakerne på samlingen. Og jeg tror vi har fått bakt flere hundre heimebaka brød, sier hun, og tilføyer at først var planen at man skulle satse på kjøpt brød.

– Det var ei som reagerte på det, for vi har tross alt preiket kosthold og servert heimelaga brød til våre egne spillere, og så når landslaget kommer, skal de da få kjøpebrød? Det kom ikke på tale, ler Steen, som forteller at ei av bestemødrene til en på laget kom med hele 24 brød.

Hanne Steen og Eirik Sørdahl i Øksil synes det er stor stas å huse begge landslagene. -Aldri før har det vært satset så mye på å få Norge med i EM, sier Steen. Foto: Tone M. Sørensen

Steen anslår at rundt 50 personer stiller opp for å få alt som trengs gjort.

– Der er folk som stiller opp og bruker ferien sin på dette. Det er ei som for eksempel har stekt 500 fiskekaker. Deltakerne på landslagssamlingen får servert både lunsj og middag hver dag, sier hun.

Volleyballcamp

Blant de 32 spillerne er det noen på proffnivå, både i USA og Europa.

– De siste dagene skal vi ha volleyballkamp, da kommer det 70 i tillegg til de 40 som er her nå, slik at det på campen blir over 100 stykker. Med foreldre og trenere også blir det mange som kommer, og det hadde vært helt umulig å gjennomføre dette uten at så mange stiller opp og bidrar til at jobben blir gjort. Det er fantastisk måten folk stiller opp på, sier hun.

Ragni Steen Knudsen hadde bursdag tirsdag, og ble gjort stas på i hallen. Foto: Tone M. Sørensen

Landslagene skal gjøre litt mer enn trening, noen skal gå Dronningruta, og man holder på å koordinere en tur til Bø med sea-rafting på en båt, en utflukt som er sponset av Calanus.

– På lørdagen blir det kamper, og det blir utrolig artig. Når man ser det trøkket som er bare når det er trening, tror jeg det blir utrolig bra, sier Steen.

Første gang i historien

I denne perioden er det uttak og kvalifisering til europamesterskap, og 15. august skal landslagene ha de første kampene. Leiren er oppkjøring til dette, og man har satt seg et ambisiøst mål.

– Målet er at man for første gang i historien skal kvalifisere Norge til et europamesterskap. Og det er faktisk mulig, fordi man har utvidet antallet lag som deltar i EM , sier Steen.

-Vi skal gjøre alt vi kan for å heve oss på et så høyt teknisk og taktisk nivå som mulig, sier trener for herrelandslaget, Tore Aleksandersen. Foto: Tone M. Sørensen

Blant kampene som landslagene skal spille, er den 15. august i Ukraina, 18. august i Fredrikstad, 22. august i Montenegro og 25. august i Fredrikstad, i tillegg til en kamp i Hellas i januar.

– Etter det får de vite om de er kvalifisert til EM, men det vil også vse seg underveis. Spillerne på landslag har 8 uker med samlinger i året, og aldri før har det vært satset så mye på å få et norsk landslag til europamesterskapet, sier Hanne Steen.

Volleyballens Mekka

– Velkommen til Myre og til volleyballens Mekka, sa Eirik Sørdahl til landslagene. Han fikk samlet både herrelaget og damelaget til en helt spesiell hilsning til de to som ble europamestre i sandvolleyball.

Begge landslagene samlet til jubelhilsen til de nybakte EM-mestrene i sandvolleyball. Foto: Tone M. Sørensen

Hilsenen, et jubelrop ble filmet i hallen og sendt til Anders Mol og Christian Sørum.

– Vi vet at det tradisjonelt har vært litt kniving mellom innendørsvolleyball og sandvolleyball og vi tenkte at dette er noe som kan være med på å forene de to. Og at det er en hyggelig gest, det er en fantastisk prestasjon de to står bak, at de er blitt europamestre, sier Sørdahl.