Bengt Stian Nilsen i Vesterålen turlag, sier det er anslått at det var om lag 500 som gikk den luftige delen av Dronningruta onsdag.

– Hvor mange som går i dag er vanskelig å estimere, men det er mange. Jeg tror vi kan konstatere at dette er en suksess, sier Nilsen.  Han tilføyer at det ikke har vært en eneste skade så langt.

– Det virker som alt av folk har kosa seg, og det er det vi har jobbet for, sier han.

Den første som merket løypa

Blant de som går, er Anne Margrete Torseter, som sammen med sin mann merket Dronningruta i 1992. Året etter gikk den første turlagsturen langs løypa.

Fra venstre Anne Margrete Torseter, Anne Sofie Sandnes, Turid Kashio, Ragni Mallaug Kolstad og Astrid Jensen. Foto: Tone M. Sørensen

– Vi hadde ikke gått hele runden da vi merket den, så vi lærte litt underveis og måtte se oss litt om, særlig i de bratte partiene, sier Torseter, som er en «fjellgeit» av rang. Hun har også klatret Kilimanjaro.

– At løypa er merket gjør at også mange turister finner fram til den. Når jeg går ruta har jeg inntrykk av at de jeg møter er halpvarten utlendinger og halvparten nordmenn. Det er flott, sier Torseter.

Spektakulært

Sammen med søsteren Turid Kashio, som bor i Bangkok, Anne Sofie Sandnes, Ragni Mallaug Kolstad og Astrid Jensen, gleder hun seg til å gå den populære turen.

– Det er stor stas å være her. Det er nesten 17.-mai stemning, ler Astrid Jensen. Og som halvt øksnesværing kjenner hun litt ekstra på stoltheten. Hun har også sikret seg en «selfie» sammen med turikonet Lars Monsen.

Torsdag var turforholdene helt perfekte. Bildene av vesterålsnaturen har vakt begeistring over hele landet.

– Da vi så på tv i går, så ser det enda mer spektakulært ut enn når man går ruta. Naturen er enda villere og vakrere når man ser den på tv!

– Fantastisk vesterålsreklame

I turfølget er også en trio ordførere. Karianne Bråthen fra Øksnes, Tove Mette Bjørkmo fra Sortland og Siv Dagny Aasvik fra Hadsel har trent siden i våres og gledet seg til å gå.

– Jeg observerte i går at Monsen ikke går så fort. Han har mer fokus på å nyte naturen. Jeg har sans for hans måten å gå på, sier Bjørkmo.

Blid ordførertrio ut på tur: fra venstre Siv Dagny Aasvik, Tove Mette Bjørkmo og Karianne Bråthen. Foto: Tone M. Sørensen

Ordførertrioen er enige i at Lars Monsen minutt for minutt er vesterålsreklame som er gull verdt.

– Javisst, dette er gull. Både reiselivsmessig, men også når det gjelder aspektet med at vi som bor her kan sette pris på den fantastiske naturen vi har, og bruke den, sier Bjørkmo.

Honnør til de frivillige

Øksnes-ordføreren sitt hjerte banker litt ekstra når Monsen roser landskapet og beint frem sier at vesterålinger er et bortskjemt folkeslag. Tenk å kunne gå rett ut døra, også ut i den naturen.

Lars Monsen sammen med marinbiolog Pia Ve Dalen ved starten til dagens etappe. Foto: Tone M. Sørensen

– Det at fjell og hav går i ett er den store forskjellen fra Hardangervidda og Vesterålen. At vi som er ordførere kan være litt forbilder synes jeg er fint. Det er veldig hyggelig å gå tur, sier Karianne Bråthen. Hun legger til at Vesterålen Turlag og alle de frivillige som stiller opp fortjener mye ros.

– All honnør til alle de som er med og bidrar til at dette er blitt et fantastisk opplegg, sier hun.

– Som å komme hjem

Programleder for Sommeråpent, Jenny Skavlan, er født på sykehuset i Mosjøen i Vefsen kommune, og føler seg litt som en nordlending.  Hun får følelsen av å komme hjem når hun er her.

Etter gårdagens etappe er beina fortsatt i god stand, og hun har solid beinstyrke etter både sykling og mange turer.

– Det kjennes litt når jeg bøyer på lårene, men fortsatt går det fint. De sier at det er tredagerssmellen man får etter noe slikt, så jeg går enda og venter på den. Jeg har en dag igjen før den slår inn, ler hun.

Skavlan tilføyer at gårdagens etappe var en fantastisk opplevelse.

Programleder Jenny Skavlan koser seg i Vesterålen, og var ikke merkbart støl etter gårdagens tur. Foto: Tone M. Sørensen

– Det var helt utrolig. Og jeg har aldri før vært på tur sammen med så mange. Jeg er litt nordlending selv og synes det er utrolig lett å komme i kontakt med folk her, fordi de er så rause og reale, sier hun.

Også på dagens etappe, som er på fem kilometer, sørger frivillige fra DNT for å bære batterier til kamera-crewet fra NRK. Røde kors stiller opp med mannskaper langs løypa, og også to leger er med for å ivareta sikkerheten.