Den nytilsatte erfaringskonsulenten har kontorer i lokalene til Psykisk helse og rus i kjelleren på Myreheimen. Her er Maria Nyksund å treffe to dager i uka, på tirsdager og torsdager, men hun er i tillegg alltid tilgjengelig på telefon.

Erfaringskonsulenter er en gruppe som kjenner til behandlingssystemet på en annen måte enn mange andre i helsevesenet gjør. Erfaringskonsulentene har vært der selv, de vet hva det handler om når det gjelder å være psykisk syk eller avhengig av rusmidler – og ofte kan det gi pasient/bruker/pårørende et håp om at de også skal klare å komme seg gjennomen tung tid.

Seminar for pårørende

– Jeg har ønska meg denne jobben i mange år og har ventet på muligheten til å søke på den. Meningen er at jeg skal være til hjelp både for pårørende når de lurer på ting som har med rus og psykiatri å gjøre. Og for brukere. Erfaringskonsulenter vi har vært der selv, vi vet hva det handler om både å være psykisk syk og avhengig av rusmidler, sier Nyksund.

Hun tilføyer at det kan være med på å gi pasienten, brukeren og pårørende et håp om at også de kan klare å komme seg gjennom det.

– Akkurat nå holder jeg på å arbeide med et seminar ssom jeg har lyst til å lage for pårørende, fordi det er vanskelig å være pårørende både til folk som ruser seg og har psykiske problemer. Pårørende vet ofte ikke hvem de kan spørre eller henvende seg til, sier hun.

– Jeg driver nå og sender forespørsler for å få spennende foredragsholdere til å komme, og prøver også å samarbeide med andre erfaringskonsulenter. Dette er ei ny stilling, så jobben blir til mens man gå, sier Nyksund.

Hjelp til å navigere

Foreløpig er stillingen på 20 prosent.

– Der er nok behov for mer, slik at jeg håper stillingsprosenten kan økes etter hvert, sier Maria Nyksund, som er fra Myre. Hun har tidligere slitt med både rus og psykiatri, en problematikk som ofte henger sammen, men dette er nå et tilbakelagt kapittel.

– Så er det om å gjøre å finne frem og navigere gjennom verden uten rus. Og det er dette jeg kan hjelpe med, ved å ta i bruk egne erfaringer. Det er vanskelig å være rusmisbruker i forbindelse med offentlige kontorer, og også der skal jeg kunne bistå og være med hvis de trenger et menneske til å ha sammen med seg i møte med NAV eller barnevernet. Jeg skal også kunne tilby den hjelpen til pårørende, sier hun.

Lavterskel tilbud

Erfaringskonsulent er en førstelinjetjeneste og et lavterskeltilbud, der alle som føler behov kan ta kontakt.

Foreløpig er det nok ikke så mange som vet om meg. Det er en spennende jobb, og den blir til mens jeg går. Jeg er heldig som har mange gode kollegaer på Myre, og ei venninne som har vært erfaringskonsulent i Tromsø som hjelper meg litt. Man må høste erfaringer der man kan, sier Nyksund.

– Jeg gleder meg og håper at folk vil ha tillitt til meg, sier hun.

– Kan skje med alle

Stadig flere kommuner får på plass erfaringskonsulenter, det er en del av myndighetenes satsing innen psykisk helse.

– Det er noe som kan skje med alle, å bli psykisk syk. Og det viktigste er å snakke med noen, en venn eller noen du har tillitt til. Å sitte alene og gruble på ting og tenke, det er ikke bra for noen. Om det gjelder «Jørgen hattemaker eller kong Salomon», å være alene om det er aldri løsningen.

Nyksund er å treffe to dager i uka, men er alltid tilgjengelig på telefon ettersom stillingen er fleksibel. Hun startet i stillingen 1. juni.

–Jeg håper folk vil benytte tilbudet, spesielt hvis det er pårørende som lurer på noe, sier Nyksund.

Skremmende utvikling

Hun mener der er en skremmende utvikling når det gjelder rusbruk i kommunen for tiden.

– Det skremmer meg det som skjer. Det er er sprøytebruk og det virker på meg som det har skjedd en eskalering. At der kan være mange pårørende som sitter rundt og lurer på mye, det tviler jeg ikke på, sier Nyksund.

– Jeg har allerede fått noen henvendelser og spørsmål, men kan godt få flere. For de er ganske fortvilte de jeg har snakket med til nå. Det samme ville jeg nok vært selv med en ungdom eller en ung voksen, da kunne jeg også vært litt redd og lurt på mange forskjellige ting, sier hun.