«Knut Hoem» på Myre ble varslet om bøya tidligere i sommer. Den lå midt i leia.

– Vi ble oppringt av en lokal båt, som kom med forespørsel om vi kunne hente den. Det var ei stor bøye, såpass stor at den er til fare også for større båter, sier Hallstein Nilsen om bord på RS «Knut Hoem».

Redningsskøyta sørget for å slepe bøya på land. Her kan du se video av bergingen:

Nilsen sier at bøyer av slik størrelse er kostbare. En av redningsselskapets følgere på Facebook opplyser at de fikk 25.000 kroner i finnerlønn etter å ha berget ei tilsvarende bøye.

Anders Røeggen i Kystverket i Tromsø sier det kan være ei bøye som har tilhørt et oppdrettsanlegg, men oppdrettere som har sett bøya opplyser til VOL at denne er mye større enn bøyene oppdretterne vanligvis bruker.

Ved Kystvaktas vaktsentral har de ikke fått inn melding om noen som savner en bøye.

– Vi har ikke fått inn noen melding om denne så vidt jeg vet, sier operasjonsoffiser ved Kystvaktsbasen på Sortland, Rune Hansen.

Han tilføyer at flytende gjenstander i farvannet er kystverket sitt ansvar, mens havnevesenet er ansvarlig for det som befinner seg i havnene.

Bøya er 2,5 meter bred og fire meter høy. Foto: Redningsselskapet

– Vi bruker å være behjelpelig med å fjerne denne typen gjenstander. Vi plukker stadig opp bøyer på drift, noe er fra Vervarslinga, noe er forskning og noen vet vi ikke hvem som eier. Da blir det eventuelt tatt på land og destruert, sier Hansen.

Etterlyser eier

Havnesjef i Øksnes, John Danielsen er på leting etter eieren. Han ønsker tips om hvor bøya kan komme fra.

Bøya er 2,5 meter bred og har en høyde på fire meter.

Der står et slags kjennemerke på bøya, men man har ikke klart å spore opp eier til tross for dette. Foto: Redningsselskapet