– Vi har aldri hatt båt tidligere, men vi har mange ganger ønsket at vi skulle hatt det, sier leder for hjelpekorpset i Øksnes, Vidar Johansen til VOL.

Han forteller at selv om de holder til i en kommune der er flust av båter, er det mye bedre å ha eget materiell tilgjengelig enn å måtte låne.

– I akuttfasen,  når det virkelig står om på natta,  har vi vært nødt til å vekke den som eier båten, og kan stå i en situasjon der båten kan være tom for drivstoff slik at det må fylles før man kan gå ut. At vi nå har egen båt på plass styrker beredskapen og gagner hele Øksnes sin befolkning, sier han.

Ble forespurt om å ta jobben

– Om 3,5 uker får vi også tilhenger til båten, slik at den kan fraktes til Myre havn og settes ut der, eller tas til Sortland eller Bø eller hvor i regionen det måtte være behov for en båt. Vi har selvfølgelig jobbet hardt for å få en båt, spesielt nå i den fasen som vi er i, sier Johansen.

Den nye båten til hjelpekorpset har nedfellbar baug, og kan gå helt opp i fjærsteinene uten at skroget skades. Foto: Privat

Øksnes Røde Kors Hjelpekorps har vært med i letingen etter savnede Truls Henrik Johansen siden søkene startet i midten av juni. Og har nå ansvaret for søk i overvåkningsfasen.

– Vi har vært med fra dag en og vi holder ennå på. Det er en del arbeid. Da politiet gikk over i en annen fase og besluttet å ta søket over i en overvåkningsfase ble vi forespurt om å ta den jobben. Jeg hadde ikke lyst til å si nei til det, og vi fikk da lånt en privat båt til dette, sier Johansen.

Nedfellbar baug

Den dagen overvåkningssøket startet, fikk imidlertid hjelpekorpset melding fra båteier om at båten var solgt.

– Da stod vi i knipe, siden vi hadde lovet politiet at vi skulle lete. Da var det bare å svinge seg rundt, og det endte med en Pioner Multi3. Dette er en hardplastbåt, som man kan gå rett i fjærsteinene med. Man kan også legge ned baugen for å ta om bord forulykkede og eventuelt dykker, uten at man må klyve over rekka, sier Johansen.

Båten med nedfellbar baug har en Evenrude-motor med 75 hestekrefter. Og alt er flunkende nytt, den er ikke mer enn en uke gammel, hverken båt eller motor.  Onsdag skal salgsmeldingen undertegnes.

Vil utvide området

Nybåten har allerede gjort nytte for seg.

– I dag har vi søkt innom et stort område, Tunstad og Hjellsandvika, Tindsøya, Børøya og områdene rundt Saltbergodden .Dette er de områdene vi har fått fra politiet som vi skal søke i, sier Johansen.

– Vi ønsker å utvide etter hvert til et større område, der vi selv føler det kan være nyttig å søke, sier han som har vært med i ledelsen for søket og dermed sitter med en del informasjon, blant annet om straumforhold.

– Dermed ønsker vi å søke litt i området utenom også. Avtalen med politiet er søk en dag i uka, men vi har vært et par ganger ekstra nå med nybåten, for å gjøre oss kjent med den før vi gir videre opplæring til medlemmene. Dermed har vi gjennomført noen søk som er utenom det offisielle, sier han.

– Det som er avtalt med politiet er en gang i uka. Kanskje kan vi forhandle det til to ganger i uka, vi føler at behovet kan være der, men dette er det politiet som avgjør, om vi får lov til det, sier Johansen.

Operativ hele døgnet

 Hvor mye har dere investert i båten?

-Nesten 300.000 kroner er investert. Og folk må gjerne hjelpe oss og bidra, sier Johansen med henvisning til at Øksnes Røde Kors Hjelpekorps har eget vippsnummer.

– Dette er en båt som gagner publikum i Øksnes, og i hele Vesterålen. Båten blir stående operativ hele døgnet. Og hvis ikke hjelpekorpset kan stille er der alltid noen som kan ta den i bruk. Det blir en godt utstyrt båt, med ekkolodd og ellers topp moderne utstyr, sier han.

Ingen annen kommune i Vesterålen har så mange fiskefartøy som Øksnes. Også andelen fritidsbåter er stor, og mange ferdes på havet.

– Vi er en båtkommune og vi har hatt behov for båt tidligere, men har aldri før fått gjort noe støt får å få egen båt. For 7-8 åt siden hadde vi anskaffelse av båt som årsmøtesak, der vi ønsket å ta opp et lån på 300.000 kroner til en anskaffelse. Nå med denne savnet-saken som har pågått i hele sommer, og som preger hele kommunen, er vi veldig glade for å ha båt på plass. Vi skal bidra og det har vi gjort i høyeste grad, sier Johansen.

Svært aktivt hjelpekorps

Øksnes Røde Kors Hjelpekorps er et lite, men svært aktivt hjelpekorps.

– Vi er få men vi har veldig mye og stor aktivitet. Under volleyballcupen som var i forrige uke hadde vi brannvakt i Øksneshallen fra onsdag til søndag og har også stilt med sanitetsvakt på dagtid. Forrige helg var vi sanitet på samisk festival i Evenesmarka, fra torsdag til søndag. Vi er faktisk overalt og bidrar, sier han.

I letingen etter Truls Henrik Johansen har hjelpekorpset deltatt både med strandsøk og båtsøk.

-Vi har hatt mye å gjøre der, og har vært med fra dag en, og det har jeg merket. Det har gått mye tid til dette, det er ikke bare den tida du er ute og søker, men også den tiden du sitter hjemme og grubler og setter opp neste søk. Også det å finne båter og mannskap er ikke alltid så enkelt, men der har sosiale media vært til fantastisk hjelp. Når vi poster noe på Facebook er folk flinke til å dele videre og da ordner det seg som regel. Vi får stor hjelp fra publikum, sier han.

Rekruttering

I dag er det åtte aktive i hjelpekorpset i Øksnes, men nå vil flere være med.

– Etter søkene i sommer er det 13 nye som har meldt sin interesse. Vi skal kontakte disse i forkant av medlemsmøte som vi har hvert fjortende dag for å få en prat med de og få avklart om de ønsker å være aktive eller passiv som støttemedlem, sier Johansen.

Hjelpekorpsene til Røde kors er en flott ressurs.

– Jeg tror den båten vi har fått vil komme godt med i kommunen. Vi skal i hvert fall gjøre vårt for at vi skal ha beredskapen oppe og gå, sier Vidar Johansen.