Marius Knutsen er daglig leder for selskapet som står bak nybygget, Kartnesbygg AS. Det som nå er i ferd med å reise seg på tomta i Kartneset, som ligger like ved Myre havn, er et lager på hele 1500 kvadratmeter til fiskere.

I disse dager klargjøres det for støpning av fundament på tomta, og gravearbeidene skal fortsette også etter dette.

Begynner å bli trangt i havna

– Vi er egentlig bare en gjeng med fiskere som trenger lagerplass, og så har vi slått oss sammen og samarbeider om dette, sier Remi Hermansen til VOL.

Nybygget utgjør en investering på flere millioner kroner.

– Dette er et bygg for å lagre bruk og redskap, i tillegg til å ha en plass for å kunne reparere bruk og redskap. Det begynner å bli trangt i havna, sier Hermansen, ,som legger til at tidligere har fiskerne fått lagre hos fiskekjøperne på plass de hadde til overs.

– Nå begynner de å utvide kapasitet og har behov for plassen de har selv. Og vi ser for oss at vi snart står på bar bakke, og det er ganske store verdier dette er snakk om, slik at det er greit å ha det i hus, sier han.

Tilknyttet 14 båter

– Vi er fem forskjellige rederi som samarbeider, og som er tilknyttet 14 båter og jeg vet ikke hvor mange fiskere, men det begynner å bli en del. I utgangspunktet er lageret for dem som er direkte tilknyttet, men deretter får vi se når vi er ferdige, og om det blir ledig plass til andre, sier Hermansen og tilføyer at det er mange som allerede har vist interesse.

De fem rederiene som samarbeider er Myreværing AS, Langnesværing AS, Mortensen Kystfiske AS, Trygve Johnsen AS og Nilsen kystfiske AS.

– Hvor stor investering er det dere gjør?

– Det blir noen millioner. Det blir selvfølgelig litt investering, men kontra det å leie, tror vi dette blir ei bra løsning. Mange har lagret bruk og redskap i mange små skur rundt omkring, slik at redskapen blir veldig spredt, sier han.

– Når vi så skal legge om fra en sesong til neste sesong, er det masse styr bare for å finne frem dette. Ofte må brøyting til, mens redskapen står «innstuvet». Dermed bruker man mye tid og energi på slik som vi egentlig ikke skal bry oss om, sier Hermansen.

Gylden sjanse

Fiskerinæringa i Øksnes er i vekst, og næringa går så det griner i landets største torskekommune.

– Ja, det går som det hyler etter. Og alt som bygges og utvides er bra. Det er i utgangspunktet ei lita havn, og det er mange aktører rundt havna. Det blir ikke mye plass til overs hvis man skal være i nærheta av havna med båtene, den plassen er forbeholdt produksjon. Så om vi skulle lagre i nærheten av havna var det en gylden sjanse som bydde seg, når det var en bit ledig tomt i Kartneset, sier Hermansen.

– Det blir ikke så langt unna selve havna, og da fant vi ut at vi bare måtte slå til, sier han.

Tomta i Kartneset klargjøres for støyping. Til sesongen skal bygget stå klart. Foto: Tone M. Sørensen

For nybygget har man landet på en sandwich-konstruksjon, og det er entreprenøren som utfører arbeidene er Bo-tek.

– Det handler litt om pris og typen bygg vi ønsker, og ikke minst hvem som kan levere det. Vi har prøvd å handle lokalt. Selv om det kan bli en million eller to dyrere, er det greiere å ha å gjøre med folk som man kjenner, sier Remi Hermansen.