Fortellerdagan i Nyksund arrangeres for syvende gang

Tallet syv er et magisk tall, og temaet for årets Fortellerdagan i Nyksund,  som går av stabelen fra 31. august til 2. september, er eventyrlige fortellinger. En lokal eventyrsamler er blant skikkelsene som skal løftes fram i festivalen.

Arrangørene bak Fortellerdagan 2018 håper på god oppslutning, når festivalen går av stabelen i Nyksund fra 31. august- 2. september.  Foto: Arkivfoto

Øksnes

Fortellerdagan i Nyksund nærmer seg med stormskritt, med et rikholdig program.

– Vi er glade for å kunne invitere til et stort spekter av fortellinger presentert på ulikt vis av fremragende fortellere, sier Hilde Hansen.

Hun er også blant kursholderne, og sammen med Steinar Jakobsen skal det holdes fortellersmie i Nyksund. Kurset er myntet blant annet på ansatte i reiselivsnæringa, formidlere på museum og pedagoger og her skal man lære hvordan man «smir» en god begynnelse på ei fortelling.

Åpningen av Fortellerdagan 2018 blir fredag 31. august på Arntsenbrygga ved ordfører Karianne Bråthen.

Eventyrsamler fra Øksnes

At der fantes en eventyrinnsamler i Øksnes som var en samtidig med Asbjørnsen og Moe og som gav ut til bøker, er lite kjent. Under tittelen Den makalause, eventyrlige Olaus skal blir det fortellinger om Olaus M. Nicolaissen (1842-1924). Og dette blir krydret med hans frodige Nyksund-eventyr.

– Den vi virkelig skal løfte fram i år er Olaus Nicolaissen. Han er en figur som vi ikke har gjort så mye av tidligere, men han kom faktisk fra Nærbygda i Øksnes vestbygd. Han har faktisk førstekonservator ved Tromsø museum i mange år, og vi skal løfte han ekstra opp under årets Fortellerdagan, sier Hilde Hansen.

Både profesjonelle og lokale

Som seg hør og bør i Øksnes blir det også ramsalte fortellinger.

– Det blir Hans Hansa-fortellinger. De som bidrar i festivalen er en blanding av profesjonelle og lokale folk, og det blir ramsalte fortellinger fra kystlaget der Ole Jensen skal fortelle om selvopplevde opplevelser, blant annet et sjarkforlis på Finnmarka som endte bra, sier hun.

På Fortellerdagans første dag blir det musikalsk fortellerkonsert med Gisle Børge Styve trio i Nyksund brygge. Det blir også lansering av ny visebok med vesterålske og nordnorske folkeviser av Sigrid Randers Pehrson.

Prisvinner og historier nordfra

Anne Beate Hovind er tidligere lærer ved Strengelvåg skole. I vår vant hun Oslo kommunes kulturpris etter å ha ledet en rekke store kulturprosjekter, blant dem Future library. Hovind skal holde foredraget Gjør det mulige mulig, om lederskap, om kunst som gjør en forskjell og kunsten å få ting gjort.

Eventyr for store og små blir det selvfølgelig også, samt guidet tur på Dronningruta. Ane Høyem som har etablert nettstedet Historier Nordfra, har et mål om å gjøre Nord-Norge mer synlig, og skal fortelle om hvordan hun gjør dette.

Islandsk poet

En fortellende poet og sagnet om Alvekoneduken fra Bustarfell, som er ei spennende historie fra Island er også å finne i årets program. I skreikommunen Øksnes er det en sterk og levende fortellertradisjon knyttet til virksomheter på hav og land og også fortellere fra UL Nybrott og Øksnes kystlag skal bidra, ispedd høvelig sang og musikk.

– Vi håper på like god oppslutning i år som tidligere år. Jeg vet vi i hvert fall om mange om kommer og det gleder vi oss veldig til, sier Hilde Hansen.