Bakgrunn for saken er søknad om fritak fra Anne Holm, hvor hun søker om fritak som meddommer i Vesterålen tingrett ut perioden. Holm har vært meddommer i flere  perioder.

– Jeg ønsker at kommunestyret skal si litt om det prinsipielle, her har vi fått en søknad om fritak som er helt ubegrunnet, sier Torfinn Kristoffersen (Ap).

Han viste til at administrasjonen i søknaden om fritak viser til en lov, meddommerretten.

Savnet begrunnelse

Videre sa Kristoffersen at han syns at man måtte passe seg for å innvilge den uten god gjennomgang, da en hastig avgjørelse kan sette en presedens som fører til flere søknader om fritak.

Rådmann Elise Gustavsen utdypet at Holm har sittet i flere perioder og var ikke ble forespurt om å fortsette. I tillegg skal hun ha fått dette vervet uten å være forespurt. I søknaden ble det også vist til en trøtthet, etter å ha vært i det samme vervet over tid.

Theodor Lind (ØTL) var etter betenkningstid enig med Kristoffersen.

– Det er vel gjerne slik at jeg og andre ser på denne type saker som veldig kurante og bare fyker gjennom det. Jeg synes Torfinn kom med et betimelig spørsmål. Etter å ha finlest søknaden ser jeg ingen begrunnelse i det hele tatt. Vedkommede skriver at det søkes fritak fra tingretten, men at hun kan stå som mulig medlem i lagmannsrretten. Mitt forslag er at kommuen sier nei takk til søknaden.

– Har fått nei tidligere

I et gruppemøte mellom partiene ble nettopp det prinsipielle diskutert.

– Jeg føler vi må være litt strengere, folk har søkt fritak tidligere med begrunnelser som utdanning, og har fått nei, sier Vårin Lassesen (H), som likevel foreslo å innvilge fritaket, men samtidig i vedtaket si noe om en strengere linje.

Yngve Hansen (Ap) mente på sin side at fritaket ikke kunne innvilges, og dette ble gruppelederne omforent i.

– Slik vi leser det kan vi ikke se at vi har noen hjemmel til å innvigle fritak, sier Tore Christiansen (KrF) og dette ble også det enstemmige vedtaket.

Holm reagerer

Anne Holm tok onsdag kontakt med VOL. Hun var ikke begeistret for måten saken hadde blitt fremstilt på VOL og av politikerne i kommunestyret:

– Jeg har snakket med kommunen i dag, og de innrømmer at det er de som har gjort feil. Jeg har stått på lista i ti år. Jeg ble ikke spurt om å stå der, og har ikke hatt noen kommunikasjon med kommunen om det. De har sendt brev til meg, men har sendt til feil adresse og dermed har jeg ikke fått noe beskjed på noen måte, sier hun.

Hun synes karakteristikkene av de folkevalgte ikke var lystig lesning og at fremstillingen av henne var noe hun ikke kjente seg igjen i.

– Så måtte jeg lese om avslaget i media. Bare det er jo litt spesielt.

Nå må Holm mest sannsynlig belage seg på å stå på lista frem til 2020.