Hjalmar debuterer som forfatter med ei annerledes kokebok

Med kokeboka «Ka godt skal du lag nu, Hjalmar?», er Øksnesavisa sin redaktør ute med ei bok spekket med oppskrifter på usminka mat, godt krydret med historier fra Vesterålen.
Øksnes

NB: I en tidligere versjon av denne saken, har VOL skrevet at Hjalmar Johansen har blitt sponset med 180.000 kroner fra DNB  forbindelse med bokutgivelsen, noe som ikke medfører riktighet. Det stemmer heller ikke at Johansen har fått støtte fra Øksnes kommune, men han søkte og fikk avslag.

«Ka godt skal du lag nu, Hjalmar?» er tittelen på boka om utsøkt tradisjonsmat, livet i fiskeværet og gode historier.

Hjalmar Martinussen er redaktør i Øksnesavisa, men forfatter på si. Nå bokdebuterer han. Boka handler om mat, men er ikke en ren kokebok. Den inneholder også historier fra et fiskevær ytterst i Vesterålen. Noen av historiene er selvopplevde, andre har han blitt fortalt.

Havsalt kultur og historier

Boka er ei viktig bok fra yttersida, ifølge bokanmelder Halvard Toften.

– Han øser av 45 års glødende interesse for lokal tradisjonsmat. Gjennom oppveksten har han fått livet i fiskeværet med sine mange fasetter implantert i ryggmargen. Derfor faller det lett for forfatteren å kople maten til den havsalte kulturen og de nesten vanvittige historiene, skriver Toften.

Ideen om bokprosjektet ble til for cirka fem år siden, med mange henvendelser fra personer som hadde lest Martinussen sine historier og matresepter i lokalavisa.

Mye å gjøre

Ifølge Martinussen selv, har det vært en trang fødsel for boka.

– Fordi det har vært så mye annet å gjøre. Det har vært vanskelig for meg å sette meg ned og skrive etter at jeg kommer hjem fra jobb. Jeg er et utemenneske og liker å holde på med andre ting. Heldigvis er det mange som har sparka meg i ræva, humrer Martinussen og nevner Kolon forlag, som er et kjent forlag i Oslo.

– De tok tak i dette og jeg møtte Alf Bergli før han pensjonerte seg og solgte Kolon forlag til Arve Juritzen. Kolon forlag var interessert og spurte meg om jeg fortsatt var interessert i at de kunne gi ut boka. Jeg tenkte meg litt om, og kom fram til at jeg skulle vente på Alf. Han klarte ikke være pensjonist og startet Giutbok AS, et nytt forlag og tok kontakt, sier han.

Å ta vare på tradisjonsmaten

Det gikk rundt to-tre måneder, så ringte forlagseieren til forfatteren.

– Han sa at de hadde lyst til å få meg på banen, og at jeg måtte komme meg i gang og skrive. Jeg har fått mye hjelp fra Alf og ikke minst fra Heidi, som jeg bor sammen med og som har pushet meg. Det har vært et slit å få ut denne boka, men jeg er utrolig fornøyd med boka slik den er blitt, sier Hjalmar Martinussen.

Det er ei ganske uvanlig kokebok, noe å sette tennene i både for matelskere og de som liker de gode historiene.

– Dette er ikke ei kokebok i den forstand. Det er matbeskrivelser fra Vesterålen og kanskje hele Nord-Norge, med maten som vi er vokst opp med fra 1940-1970-tallet. Det er egentlig en måte å ta vare på tradisjonsmat, men samtidig er over halvparten av boka gode historier, historier som jeg selv har sitter og lyttet til med ørene på stilk, humrer han.

Sild og skrekk

Det er ikke bare historier fra Nyksund, her finne blant annet ei som heter «Sild og skrekk fra Kvæfjord».

– Jeg har prøvd å få litt humor inn i dette, samtidig som noen historier går litt dypere. Først og fremst er det humor, men på en litt annen måte enn nordnorsk humor er presentert på før. Man drar noen tråder der, samtidig er det spesielle at dette ikke er ei ren kokebok men ei historiebok knyttet opp mot maten som blir presentert, sier han.

Spent på mottakelsen

Han har allerede fått en hel del artige og fine tilbakemeldinger.

– Jeg tar ingenting for gitt, det er jeg blitt for gammel til. Men jeg håper i hvert fall de som kjøper boka, liker den. Det var i alle fall ingen selvfølge da jeg begynte i Bladet Vesterålen i 1975 at jeg skulle gi ut bok. Og jeg var ikke journalist engang, jeg var typograf. Jeg er ikke i nærheta av å være utdannet journalist, men det viser seg bare at årene kan forandre på mange ting. Plutselig står man i en helt annen rolle, om man er åpen for å ta imot det, sier Hjalmar Martinussen.

Boka kommer til Norge den 2. november etter at den er blitt trykket i Litauen. Giutbok er forlaget som står bak den. Martinussen forteller at han startet å arbeide med boka for seks år siden.

Han tilføyer at det både er artig og spennende å debutere, etter å ha jobbet så lenge med prosjektet.

– Fantastisk god mat

Boka er delt inn i høstmat, julemat, påskemat og sommermat, fra tida han vokste opp i. Noe av tradisjonsmaten har fått sin egen vri, mange er inspirert av Hjalmar sin mor sine kokekunster. Som kokke for landslaget som arbeidet på brukene i sesongen i Nyksund, var hun dyktig med grytene.

– Det gikk mye i tradisjonsmat, og det er fantastisk god mat. Boka beskriver godt maten jeg vokste opp med, samtidig så er der putta inn litt nye ting, etter hvert som jeg har blitt inspirert, sier Martinussen.