– Slaget er ikke tapt, men vi innser at vi stiller på slagmarken med en litt mindre hær enn motstanderen

Den røde fløyen i KrF ikke gitt opp håpet, ennå, om å danne regjering. Det har heller ikke delegat og øksnesværing, Tore Christiansen.

Tore Chritstiansen er en av delegatene fra Nordland som reiser til KrF sitt landsmøte.  Foto: Arkivfoto

Øksnes

Christiansen som kommer fra Alsvåg, er en avdelegatene til KrFs landsmøtet, som en av de fire «røde». Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, ønsker å bli en del av den nåværende regjeringen og gjorde det bedre enn mange hadde regnet med.


Tore er en av de fire delegatene til Hareide

– Jeg ønsker et KrF som skal være en kraft for et varmere samfunn, og jeg er overbevist om at det gjør vi best sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier Tore Christiansen.

 

Trangere nåløye

Nå når han har fått flertallet som trengs for å vinne gjennom, blir regjeringsdrømmen til Knut Arild Hareide mindre og mindre. Det finnes likevel et lite håp om at ting kan snu blant flere KrF-tilhengere i partiet, inkludert Tore Christiansen. 

– Slaget er ikke tapt, men vi innser at vi stiller på slagmarken med en litt mindre hær enn motstanderen, sier Christiansen til Dagbladet.

Håper noen ombestemmer seg

Nå håper øksnesværingen at debatten i løpet av de neste dagene, kan føre til at noen ombestemmer seg. Overfor Dagbladet sier han at mange reiser til landsmøte med et mandat som de har pålagt seg selv.

– Så godt som alle fylkesledere har understreket at ingen reiser med bundne mandater, minner han om overfor hovedstadsavisen.


Avviser å samarbeide med denne dama

– Hun er utspekulert, smart og skummel

Troy Shields i Hadsel KrF sier at han må vurdere om han skal fortsette i KrF dersom partiet velger å søke regjeringsmakt sammen med Fremskrittspartiet og Sylvi Listhaug.

 

Mange spørsmål i luften

Hensikten med fredagens landsmøte på Gardermoen er å avgjøre om partiet skal søke samarbeid med dagens regjering, med Arbeiderpartiet og Senterpartiet eller forbli i opposisjon.

Selv om den blå siden ser ut til å ha et klart forsprang, henger mange spørsmål i luften:

* Vil partileder Knut Arild Hareide varsle at han trekker seg dersom han ikke får partiet med på et samarbeid mot venstre?

* Blir det hemmelig eller åpen votering, og hvilke forslag skal det stemmes over?

* Kommer noen delegater til å ombestemme seg og stemme noe annet enn de har varslet?

190 delegater

Detaljene blir ikke klare før etter torsdagens landsstyremøte eller i selve landsmøtesalen, men her er opplegget som er skissert så langt.

190 delegater har stemmerett i spørsmålet om partiets retningsvalg, og KrF-politikerne samles på Scandic Oslo Airport på Gardermoen klokken 11 fredag.

Etter en innledning om politiske prioriteringer, skal Hareide holde sin 20 minutter lange tale. Det er knyttet stor spenning til om han vil varsle sin avgang hvis partiet nekter å bli med på hans venstresving.

Deretter får nestleder Kjell Ingolf Ropstad 20 minutter til å begrunne sitt syn om å søke samarbeid med dagens regjering, før parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan i ti minutter skal snakke om sitt alternativ om å forbli i opposisjon.

Deretter blir det debatt før landsmøtet skal avsluttet ved 18.30-tiden.


Tore er en av de fire delegatene til Hareide

– Jeg ønsker et KrF som skal være en kraft for et varmere samfunn, og jeg er overbevist om at det gjør vi best sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier Tore Christiansen.

 

Ikke bundet mandat

På ekstraordinære fylkesårsmøter har partiet stemt over de tre alternativene.

78 delegater har varslet at de vil stemme på samarbeid med dagens regjering, mens 83 delegater sier de vil følge Hareides råd om å gå mot venstre.

Imidlertid har 28 delegater varslet at de ønsker å forbli i opposisjon. Av disse ønsker 21 sekundært å stemme for Ropstads alternativ. Hvis de gjør det, får dette alternativet 99 stemmer og vinner fram. Én delegat vil stemme blankt uansett.

Imidlertid har ikke delegatene bundet mandat på landsmøtet. Det betyr at de kan komme til å stemme noe annet enn de har varslet.