Bred støtte til dyrebeskyttelsen i Øksnes

– Dette er en liten sak, men det er likevel en stor sak for mange, sier Jørn Martinussen (V), som fikk kommunestyret med på å gi 10.000 kroner i støtte til dyrebeskyttelsen.
Øksnes

Jørn Martinussen (V) var glad for å få sette sin signatur på saken, og invitere kommunestyret til å være med på en positiv sak.

– Mange sier mye negativt om sosiale media, men jeg har aldri i mitt liv opplevd en slik eksplosjon i respons på Facebook som jeg gjorde i denne saken. Dette er noe som engasjerer folk og i særlig glad unge. Det er nok flere enn meg som har merket seg det store engasjementet som gjelder for å ta vare på dyr, sier Martinussen.

Stor sak for mange

Han peker på at å ha dyr også er utmerket i et folkehelseperspektiv, og at det er noe som fremmer god psykisk og fysisk helse.

– Dyrehold gir opplevelse av støtte og mestring, og høyere grad av overlevelse etter en hjertesykdom. Sistnevnte har jeg ikke opplevd, men de andre tingene har jeg opplevd, jeg har ei katta og den har vært god og ha. Et dyr er en god sosial støtte for mange og en god kamerat, sier han.

Jørn Martinussen (V) fikk enormt med responsi sosiale medier, på forslag om å gi støtte til dyrebeskyttelsen.  Foto: Tone M. Sørensen

 

– Å ha en hund er en inspirator til aktivitet, og vi vet allel at lite fysisk aktivitet ikke er bra, ikke minst for unger i vekst. Det er viktig at unger opplever glede ved å være i bevegelse. Jeg tror at vi i samarbeid med dyrebeskyttelsen kan bevisstgjøre folk om det ansvaret vi har for å ta vare på dyrene våre. Og det kan også utløse en helsegevinst som kan bety noe økonomisk, sier Martinussen.

– Jeg håper kommunestyret kan være med på denne saken som er liten, men allikevel veldig stor for mange, sier han.

– De yngste viser vei

Geir Rognan (Ap) er positiv til å gi støtte fra kommunestyrets pott.

– Jeg støtter forslaget fra Jørn fullt ut. Jeg har lyst til å si at på Facebook kan det se ut som dette er et venstreforslag, men både Jørn og jeg har vært i ØTK og det var der dette initiativet oppstod. Mona Boberg Hansen er nevnt, og Marianne Reinholdtsen var den første som begynte å snakke dyrenes sak i ØTL, sier Rognan.

– Det er riktig som Jørn sier at dette er en stor bevegelse blant de yngste. Her viser de yngste vei, synes jeg. Jeg synes dette er en kjempegod sak som vi egentlig skal takke gamle ØTL for, sier han.

Jørn Martinussen repliserte at han godt husket saka som var oppe, der man ikke ville ha bruk av ville dyr i sirkus.

– Jeg tror faktisk det var den aller første saken som engasjerte meg, dyrenes rettigheter. Både via jobb og privat har jeg kjennskap til dyrebeskyttelsens arbeid, de har blant annet gjort en innsats for villkatter på Stø, som ikke lengre er et problem. Jeg håper og tror på et positivt vedtak. Og at vi sender utfordringa videre, at også andre kommuner bidrar med noen kroner til dyrebeskyttelsen, for det er de som tar seg av dyrene i regionen vår, sier han.

Til veldedige formål

Hansen påpekte også at tradisjonelt har man gitt møtegodtgjørelsen i desembermøtet til julematesker.

– Siden jeg vet at de har nok penger i år, vil jeg oppfordre til at man gir møtegodtgjørelsen til dyrebeskyttelsen eller andre veldedige forhold, sier Hansen.

Kommunestyret vedtok å la det resterende av kommunestyrets pott, 24.200 kroner gå til presentasjon av Øksnes kommune og et godt kulturinnslag fra kommunen under fylkestingsmøtet i februar 2019.