Storm-skader i Nyksund: – Det ligger stein strødd overalt

Anders Megafon Frantzen forteller været har vært heftig i Nyksund. – Det er havet som har skapt trøbbel denne gangen, det ligger stein overalt, sier han.

Det er store krefter som har vært i sving. Ved Nyksund Brygge er stein forflyttet av uværet.  

Også Nyksundveien har fått stormskader, og måtte fredag morgen ryddes for stein og et rekkverk havet hadde tatt.  

Øksnes

– Det er ganske heftig ja, medgir Anders Megafon Frantzen om uværet som fortsatt herjer i Vesterålen. Fredag ettermiddag blåser det full storm i kastene, men det er ikke vinden som står bak skadene i Nyksund.

– Nå har det roet seg litt med vinden, det er ikke så ille. Det ingen skade på bygg forårsaket av vind her, det er havet som har gjort skade denne gangen, sier Frantzen.

Flere titalls meter

Han har bodd i Nyksund i seks år, og har aldri opplevd maken. Bølgene fra havet har drevet stein metersvis avgårde. Også deler av Nyksund-veien har fått stormskader, og måtte fredag morgen ryddes for stein av hjullaster.

– Jeg har vært med på storm i Nyksund før i løpet av de seks årene jeg har bodd her, men ikke som dette. På moloen som ligger mot storhavet har havet slått over hver gang det er storm, inkludert ved Nyksund Brygge. Det som er spesielt nå er at det er slengt stein helt opp mot opplandet mot den røde hytta som ligger der, sier han.

Havet har slengt opp stein overalt i Nyksund, og flere steder er den kastet mange meter inn på land.   Foto: Anders Megafon Frantzen

 

Steinen er dermed kastet av bølgene flere titalls meter innover land. Og hele verret er blitt bestrødd av steiner som det frådende havet har flytta på.

– Helt inntil containerne ved parkeringsplassen er det stein. Det er noe nytt som jeg aldri har sett før, at de er slengt så langt, sier han.

Ryddet med hjulllaster

På Nyksundveien ved Vottestad lå selve rekkverket over veien, i tillegg til en rekke steiner i veibanen. Det var ikke framkommelig for bilister. Frantzen fikk varslet kommunens tekniske etat fredag morgen, som var raskt på plass med hjullaster.

– De kom og fikk rydda veien, og vi måtte bare snu fordi det ikke var mulig å kjøre der. I dag morres da vi stod der ute, var havet på sitt laveste, og selv da slo bølgene over veien. Jeg er litt spent på hva som skjer nå i ettermiddag når det blir flo igjen. Uværet har allerede spist endel av veien, og jeg håper han ikke spiser mer, for da får vi det knapt her ute, humrer han.

– Det har heldigvis gått bra med folk og fe. Stormskadene har skjedd i løpet av natta, det samme var tilfellle da stormen «Kyrre» var her og raserte. Da våknet vi opp til ødeleggelsene, sier Frantzen, som tilføyer at han sover godt i uværet.

Også Nyksundveien har fått stormskader, og måtte fredag morgen ryddes for stein og et rekkverk havet hadde tatt.  

 

– Vi skal bare prise oss lykkelige over at det ikke var fulllmåne i tillegg. For jeg synes havet var skremmende høyt i går kveld før vi gikk og la oss. Hadde det vært fullmåne eller nymåne i tillegg, kunne det gått mye verre, sier han.

Mye opprydding i vente

– Storm har vi hatt ofte, men det er disse vindkastene som er heslige, fordi man blir slått overende. Vi håper at dette ikke fortsetter i en stigende kurve i styrke nå fremover. Nå er det helt på grensa til at jeg synes det er greit, sier han.

Frantzen er litt spent på tilstanden til bryggene i Nyksund.

– Under den forrige stormen «Ole» var vinden så heftig at vinduene stod og bulte inn. Da tenkte jeg at nå er det nok, sier han.

Det blir mye opprydding å gjøre i Nyksund etter uværets herjinger.

Det er mye som må ryddes i etterkant av uværets herjinger i Nyksund.  Foto: Anders Megafon Frantzen

 

– Ja, det er mye som må gjøres. Og selvfølgelig trasig at det er Nyksund Brygge som igjen har fått skade, for den har fått det gang på gang. Det må trolig gjøres et tiltak der og bygges en mur, ellers vil dette skje igjen og igjen. Og det viser seg jo, sier han.

Det er Karl Bjarne Christiansen som eier Nyksund Brygge, som har vært stormskadet tidligere.

– Der har det vært skader tre ganger på ett og et halvt år. Da stormen «Kyrre» var her ble det sagt at det var femti år siden sist det var så ille. Men nå virker det som været er blitt villere, og mer uforutsigbart, sier han.