– Vesterålen har et enormt uutnyttet potensial

– Vi har lyst til å bygge et lite hotell som kombinerer spektakulær natur og arkitektur med det lokale miljøet og historien på en bærekraftig måte, sier Stephan Jensen og Jørund Holterud Aarsnes i Umulige hoteller AS.

Fra venstre, Tore Christiansen, Hilde Hansen, Karianne Bråthen, Stephan Jensen og Jørund Aarsnes Holterud.  Foto: Tone M. Sørensen

Utbygging på Stø vil knytte Dronningsruta sammen. Stephan Jensen i Umulige hoteller AS.   Foto: Tone M. Sørensen

Øksnes

– Vi har lyst til å bygge veldig små og unike hoteller på veldig spesielle steder i Nord-Norge, og det første stedet vi kan bygge er i Nyksund, sier gründerne, som la planene sine fram for et begeistret formannskap i Øksnes.

De fortalte om planer og visjoner for prosjektet, som har hentet inspirasjon fra landskapshotellet Juvet. Stephan Jensens far er arkitekt i Jensen & Skodvin AS, og er med i prosjektet.

– Tanken er at man skal sitte i et rom, men det føles som man er ute i naturen. Med nordlys og midnattsol er det naturlig å ha et glasstak som slipper lyset inn. Hotellet skal være en destinasjon i seg selv, at folk valfarter til dette, sier Stephan Jensen.

Mange potensielle samarbeidspartnere

Hotell-gründerne ser for seg å samarbeide med lokale reiselivsbedrifter om mat og drikke, rengjøring, vedlikehold, ekstra betjening og markedsføring.

– Mannshausen i Steigen er veldig kjent, og med nærheten til andre hoteller samarbeider de om mange praktiske ting. Det er med på å skape mer robusthet i næringslivet. Vi ser for oss at vi kan tilføre mellom 3.000 til 6.000 kunder i året for andre lokale reiselivsaktører, sier Jørund Holterud Aarsnes.

Han viser til opplevelser som kvalsafari, fisketurer, guiding og transport.

Verden er markedet

Landskapshotellet i Nyksund skal satse med svært høy kvalitet, komfort og service og retter seg inn mot et nisjemarked.

– Dette er kunder med høy betalingsevne, folk fra Japan, USA og India. Vi tror dette kan bidra til en utvikling i helårsturisme. Å ha et unikt høykvalitetstilbud skaper globalt omdømme, sier Holterud, og viser til omtale av Juvet i britiske National Times, britenes svar på Dagens Næringsliv og Wall Street Journal, et av de største livsstilsmagasinene i USA.

Utbygging på Stø vil knytte Dronningsruta sammen. Stephan Jensen i Umulige hoteller AS.   Foto: Tone M. Sørensen

 

De viser også til at med eksklusivt tilbud og et lite antall besøkende, vil ikke det belaste vei eller annen infrastruktur.

– Vi tror et landskapshotell kan gjøre at hele stedet får et styrket omdømme internasjonalt. Det hjelper resten av turistnæringen. Vi legger oss på et nytt prisssegment i Nyksund, slik at vi ikke konkurrerer med eksisterende tilbud, sier Stephan Jensen.

Vesterålen har potensialet

Den kresne turisten, som er villig til å legge igjen mye penger, vil ikke ha opplevelser i flokk. Muligheten til å nyte naturopplevelser i fred og ro, er ettertraktet.

– Vi mener det er viktig å skape et tilbud der vi tar betalt det som det er verdt. Det gir mer verdiskapning i Nyksund enn cruiseturister som stopper for en kaffekopp.  Det er dobbelt så dyrt å bo på hotell i Lofoten som i Vesterålen. Vi tror det er et potensial for Vesterålen å få mye mer verdi ut av hver turist, sier han.

Et dobbeltrom i Lofoten koster 2.500 kroner, i Vesterålen 1.200 kroner. Mens ei overnatting på Juvet eller Mannshausen ligger på 4.400 og det er i dette prissjiktet landskapshotellet i Nyksund vil ligge på.

– Samtidig skal ikke dette bare være for oljesjeiker, i lavsesong vil vi ta en billigere pris slik at det også blir tilgjengelig for folk flest, sier Jensen.

20 millioner i første byggetrinn

Gründerne har sett på tomter i Bodø, Lyngen, Steigen, Tromsø, Ballangen og Andøy før valget falt på Øksnes.

I løpet av 2019 vil arbeidet bestå i å sikre tomt og starte en reguleringsprosess og man håper på byggestart i 2020-2021.

– Vi håper å skape et prosjekt som Øksnes vil ha og som Nyksund vil ha. Alle innspill som kan bidra er velkomne, for blir dette et upopulært prosjekt, blir det ikke et vellykket prosjekt. Responsen så langt har vært god, sier Stephan Jensen.

Område B på Ungsmaløya er det arkitektene har mest tro på for landskapshotellet.   Foto: Tone M .Sørensen

 

Totalt i Øksnes ser man for seg 16-20 hotellrom, der noen av disse skal føres opp på Stø i byggetrinn to. I første omgang er det ønske om å etablere seks rom i Nyksund, når utbyggingen er ferdig kan det bli 8-16 rom, og mulig også restaurant og bar.

– I første byggetrinn er det 4-6 rom, for å teste ut markedet i tillegg til sauna og fellesareale. Vi vil samarbeide med lokall aktør om matservering. Totalt vil dette utgjøre ei investering på rundt 20 millioner kroner, sier Jørund Aarsnes Holterud, som til daglig arbeider innen finansnæringa og har stor tro på å finne villige investorer til prosjektet.

– Utrolig spennende

– Det er Ungsmaløya som Jensen & Skodvin har vurdert som det beste alternativet, der tror de det vil bli helt spektakulært, sier Stephan Jensen.

Gründerne har undersøkt med Ssemjon Gerlitz som er leder i det lokale vannverket, at der per i dag er nok kapasitet Formannskapet i Øksnes var nesten målbundet, og svært positive.

– Dere må tolke ei taus forsamling som at det var en veldig god presentasjon. Dette er et prosjekt som det blir spennende å følge, og jeg håper så inderlig at det blir realisert. Jeg er glad for at dere har kastet deres øyne på Øksnes og Nyksund, dette er veldig inspirerende, sier Jørn Martinussen (V).