Isoporkaran:

Omsetter fiskekasser for mer enn 50 mill. årlig

Karene på Øksnes Thermo omsetter fiskekasser for over 50 millioner kroner i året.
Øksnes

Stablene med isoporkasser ruver flere meter over oss, og langt inn i lagerlokalet.

– Nå er det ikke i nærheten av å være fullt, sier produksjonsleder Leif Nyvold og smiler. Det er sommersesong og noe roligere tider for Øksnes Thermo i Alsvåg.

Leif viser frem fabrikken hvor han og arbeidsstokken på åtte kan produsere 12.000 isoporkasser i døgnet. Det begynte med tre, nå står ti store kassemaskiner på rekke og rad inne i fabrikken som forsyner store deler av oppdrett- og hvitfisknæringa i Vesterålen med fiskekasser. Bare til naboene, lakseslakteriet Cermaq, går det 3.500 kasser i døgnet.

Mens hvitfisknæringa sørger for fullt trøkk i vintersesongen, holder oppdrettsnæringa produksjonen i gang resten av året.

– At Myre har blitt verdens største torskehavn, merker vi godt. De siste fire årene har vintersesongene vært formidabel, forteller Leif. 

Protestetablering

Historien til Øksnes Thermo starter i 1996. Nå avdød gründer og oppdretter, Svein Kristian Hansen, starter bedriften sammen med finnmarking Herold Paulsen, mer eller mindre i protest mot prisnivået hos de etablerte isoporkasseprodusentene.

Etter hvert kommer også flere lokale aktører i fiskeri- og sjømatnæringa på banen som aksjonærer, blant annet Inge Berg og Nordlaks, Kristoffersen i Bø, Gunnar Klo på Myre, Brødrene Holm og Jackon. I 2010 tar sistnevnte, industrikonsernet Jackon i Fredrikstad, over hele bedriften.

– At Jackon kjøpte oss opp var veldig heldig for oss. De har gjort en enorm innsats, og omsetningen vår har økt stort siden de overtok. De har automatisert fabrikken, og investert i maskinutstyr for 10 millioner kroner på tre år, forteller Leif som startet i bedriften som produksjonsmedarbeider for ti år siden.

Omsetning til værs

Mellom 2012 og 2013 økte omsetninga i bedriften med 37 prosent. I 2013 rundet de 50 millioner kroner i omsetning.

– Det blir nok vekst i år også, men ikke like stor som i fjor. Laksesesongen har for vår del vært noe roligere i år, sier Leif. 

Den formidable volumøkninga i hvitfisknæringa i Øksnes har også sin del av skylda for omsetningsveksten hos kasseprodusenten i Alsvåg. Mens sommersesongen er rolig med to skift - til og med helgefri, kjører Øksnes Thermo tre skift og produksjon døgnet rundt om vinteren for å møte etterspørselen. I vintersesongen utvides også arbeidsstokken med seks. 

– Vi nærmest bor på jobb mellom januar og påske, sier Leif og viser frem ei hylle på kontoret som rommer permer med fraktbrev.

Hektisk aktivitet

Mellom januar og mars i år gikk det 902 biler med isoporkasser fra fabrikken i Alsvåg til bedrifter i Øksnes. I vintersesongen går vogntog i skytteltrafikk døgnet rundt sju dager i uka, mellom fabrikken i Alsvåg og fiskebrukene i kommunen.

– Det har vært utrolig artig å være med på vintersesongene de siste årene, og se den innsatsen de ansatte legger ned, sier Leif.

Kollega Frank Mortensen holder frem en neve med et hvitt sukkerlignende stoff. Råstoffet isoporkassene lages av kommer fra egen fabrikk i Tyskland. Fremme i Alsvåg går råstoffet gjennom en slags poppemaskin som skaper de velkjente isoporkulene - før de tørkes og legges på silo. De ti svære kassemaskinene sørger for kulene blir til kasser.  

Drømmer om å utvide

Arbeidsstokken teller i dag åtte. Leif drømmer om å få utvide både staben og fabrikken.

– Skal vi produsere mer i dag må vi utvide. Vi håper en dag å få lov til å bygge ut. Først og fremst trenger vi større lager, slik at vi kan produsere mer i rolige perioder, sier han. 

Morselskapet Jackon produserer blant annet ringmur. Leif har tro på at det kan bli et vekstområde i nord, og har lagt inn ønske hos sjefene i sør om å få en dag få produsere det i Alsvåg.  

– Jeg drømmer om at vi i framtida skal få lov til å produsere andre produkter ved fabrikken, slik at vi kan skape flere arbeidsplasser i Alsvåg, avslutter Leif. 

Daglig leder i Øksnes Thermo, Hans Petter Olsen, som holder til ved Jackons kontorer i Fredrikstad, kommenterer Leifs drømmer slik:

– Når det gjelder utvidelsesmuligheter for å produsere andre produkter enn fiskekasser, er det avhengig av markedet og logistikkostnader. Slik som situasjonen er i dag vil nok det mest sannsynlige være at vi fortsatt investerer for å følge utviklingen innen fiskeproduksjonen, og ikke innenfor bygg. Det er der vi har de beste forutsetningene, med god beliggenhet med tanke på kundene, og en meget dyktig arbeidsstokk i Alsvåg.

Fakta: Øksnes Thermo

- Holder til i Alsvåg i Øknses
- Produserer fiskekasser i isopor
- Heleid av industrikonsernet Jackon AS

                               2012                      2013

Driftsinntekter   36,8 mill                  51,6 mill

Driftsresultat      3,5 mill                   4,8 mill

Årsresultat          2,5 mill                   3,5 mill

Saken sto først publisert i Fløtt Heim-magasinet. Hele magasinet kan du lese som skjermavis her.