Tungeskjærer Torleif (5) sparer til godteri og båt

Torleif Nilsen fra Myre er bare fem år, og går fortsatt i barnehage, men er allerede godt i gang med sin første sesong på kaia.

Øksnes

Tre unge karer står samlet rundt et hvitt fiskekar. Vi er på Myre fiskemottak i Øksnes. Skreien er i ferd med å innta kysten utenfor Vesterålen, og de ivrigste tungeskjærerne er allerede på plass på kaia på jakt etter arbeid.

Én av dem er fem år gamle Torleif Nilsen fra Myre. Han går fortsatt i barnehage, og må stå på en palle for å nå opp til fiskekaret med torskehoder.

Selv med litt for store hansker håndterer han kniven i hånda på utmerket vis, og piken fylles gradvis opp med torsketunger.

- Æ skjær tunge! forklarer han til journalisten før han lener seg ned i karet etter et nytt torskehode. 

Se videoreportasje over.

I dag har han selskap av Johannes Andreassen (8) og Odin Martinsen-Åsen (9), begge de to i sin andre sesong som tungeskjærere. 

Sparer til båt

- Hva skal du bruke pengene du tjener på?  lurer journalisten.

- Godteri og båt, kommer det rask fra Torleif.

Pappa Stian Nilsen følger med i bakgrunnen, og bistår med bærehjelp når torskehodene blir for tunge. Stian var ikke i tvil om å sende guttungen på kaia i så ung alder.

- Jo tidligere, jo bedre. Dette er en tradisjon vi vil at han skal ta en del av. Også liker han seg veldig godt på kaia, forteller pappa Stian - som selv skjærte tunger fra han var seks til han var 18 år.

Fremtidig fisker?

- Torleif har vi hatt med oss på kaia siden han kom til verden, og han er veldig opptatt av båter og fisk. Kanskje han blir fisker etter hvert? Det håper i alle fall jeg, sier Stian.

Og på spørsmål fra VOL om hva han skal bli når han blir stor, svarer Torleif følgende:

- Æ ska kjøp mæ båt!