- Dette betyr MYE for meg!

Solveig fikk Akuttpsykiatriprisen 2015.

Solveig jubler for gjev pris til filmprosjektet "Flink Pike".  Foto: Privat

Øksnes

Under Nasjonalt forum for akuttpsykiatris årlige akuttpsykiatrikonferanse ble Solveig Melkeraaen i går tildelt Akuttpsykiatriprisen 2015.

- Aldri gi opp!

- Denne prisen betyr MYE for meg, skriver Solveig på filmprosjektet "Flink Pike"s facebook-vegg. 

- Og jeg vil med dette også benytte anledningen til å si; Til min fantastiske familie, venner, kolleger og publikum: Det nytter å beholde troen og aldri gi opp, men jeg ville aldri klart det alene. Tusen takk for at dere finnes!

Slik lyder styrets begrunnelse for å gi prisen til filmskaperen fra Øksnes:

"Årets Akuttpsykiatripris går til regissør Solveig Melkeraaen for hennes film ”Flink pike”.


Styrets begrunnelse for valg av årets prismottaker er basert på at Melkeraaen i denne filmen har bydd på egen erfaring. Dette er et unikt bidrag til avmystifisering av psykisk lidelse og behandling.


Melkeraaen presenterer sin film blant annet med denne formuleringen; ” Flink pike er en dokumentar om meg og min familie. En film om å være perfekt og uperfekt, om kontroll og tap av kontroll, om angst for angsten, og om å le når alt er svart”.


I filmen viser hun, i lag med familie og venner, hvordan de står sammen gjennom hennes sykdom og behandling. Den viser på en usminket og direkte måte hva som ble Melkeraaens valg av behandling for hennes depressiv episode. Den viser hennes egen kamp mot depresjon, behandling med elektrosjokk og ringvirkninger i hennes liv og hos dem hun har rundt seg.


Filmen er laget på en slik måte at både pårørende, mennesker som erfarer depresjon og fagfolk kan bruke hennes og familiens erfaringer i møter med seg selv og andre i lignende situasjoner.


Å lage en film om egen erfaring gir et viktig, sterkt og direkte bidrag inn til folkeopplysning om psykisk lidelse og behandling. Dette bidrar til å ufarliggjøre og å normalisere psykiske lidelser.


Slike bidrag bør mennesker som arbeider innenfor fagområdet akuttpsykiatri hilse varmt velkommen. Denne type erfaring kan ikke fagfolk formidle på samme måte.


Vi er takknemlig for hennes åpenhet, styrke og mot til å ta valget og å gjøre en film som ”Flink pike”, og vi er stolt av å gi årets Akuttpsykiatripris til Solveig Melkeraaen". Akuttpsykiatrikonferansen #Flinkpike