Fortellermagi i Nyksund

Flere hundre fikk lørdag med seg Fortellerdagan, og ei storslått forestilling om han Stor-Johan Arnt i Nyksund. SE BILDENE:

  Foto: Arkivfoto

  Foto: Silje Helene Nilsen

Øksnes

Fortellerdagan i Øksnes er godt i gang, og lørdag formiddag var det duket for gammeldags marked og teater i Nyksund. På torget yret det av liv med markedsgodterier, spikerkonkurranse, styrkekonkurranse og ei engasjert spåkone som spådde mer enn ei fremtidig åttebarnsmor. SE ALLE BILDENE HER:

Biler stod parkert langs veien helt til Skåltofta, og langt, langt flere enn de tjuetalls publikumerne Fortellerdagans mor, Hilde Hansen, hadde regnet med, tok turen til det gamle fiskeværet i Øksnes.

De 70 opptrykte billettene ble revet vekk på noen minutter, og det anslås at rundt 2-300 fikk med seg den storslåtte forestillingen om han Stor-Johan Arnt Bredesen.

Imponerte

Du har vel hørt om han Stor-Johan?

Kjempen fra Alsvåg skal ha vært 214 centimeter høy og 177 kilo, og var kjent for sin usedvanlige størrelse og uante krefter.

Hjerterud Johnsen tok oss med tilbake i tid med sin tidsmaskin, til slutten av 1800-tallet og ledet publikum rundt Nyksund havn og gjennom bruddstykker av kjempens eventyrlige liv. UL Nybrott med dansere og musikere imponerte stort i ei forestilling som Hilde Hansen har skrevet manus til og Søren Frank har hatt regi på.

Vandrende forestilling

Kjempen sjøl kom roende inn i havna i kappløp med tre menn, før forestilingen fortsatte med sang og dans på moloen, fest på rorbua, møte med kongen og sirkusshow med alskens rare skapninger på Ungsmaløya, med han Stor-Johan som trekkplaster. Å vinne i tautrekking mot seks mann, det var visst ingen sak for han.

Det heter at han Stor-Johan døde da han forsleit seg på ei tønne. Da den enorme båra hans ble rodd ut av Nyksund lørdag formiddag og kirkeklokkene ringte utover det gamle fiskeværet, var det mutters stille på kaikanten - før skuespillerne fikk sin velfortjente applaus fra et svært begeistret publikum.

Fortellerdagan avslutter lørdagens program i Nyksund med Zölners og fortellercabaret på Nyksund Brygge.