- Målet e å tjæn 14.000

Sene kvelder med torskehoder, kniv og pik. VOL har vært på kaia og møtt tungeskjærerne.

Sju kilo tunger skjært så langt denne lørdagskvelden for August Bolstad Andreassen (8). 

Øksnes

Det er lørdag kveld og i havna på Myre er det lite som minner om helg. I skreiens Mekka er det på denne tiden fullt kjør døgnet rundt, så lenge været tillater det. 

Skreiens innsig i våre trakter setter store mengder mennesker i jobb, også øksnesungdommen.

- Det e faktisk ganske artig å skjær tunge. Koffør? Vi tjen jo penga!, sier August Bolstad Andreassen (8) og smiler.

Helt ytterst i lokalene til Myre fiskemottak står tungeskjærerne. Januar og skreisesong betyr sene kvelder på kaia med kniv og pik. De ivrigste avslutter sesongen med en veldig pen slump med penger på konto.

August er spent på hvor mye han har skjært så langt i dag, og tar med seg dunken med torsketunger på vekta. Sju kilo.

- Æ gjer mæ ikkje rektig ennu, sier han og finner plassen sin igjen. August har sin andre tur på kaia i år. I vinter skal han tjene penger og spare til en iPad mini.

VM i tungeskjæring

Det er nye tider for tungeskjærerne. Hjemmesnekrede tungekasser og dype fiskekar på ei travel brygge, er byttet ut med egne lokaler hvor torskehodene blir servert tungeskjærerne på samlebånd.

Johannes Danielsen (12) smiler bred. Han har stått på fiskebruket i snart fire timer allerede, og har ikke tenkt til å gi seg med det første. Han synes det er veldig greit å ha en plass å tjene penger, men han vet foreløpig ikke hva han skal bruke de til.

- Målet e å tjæn 14.000 i vinter, avslører han.

Johannes var med på VM i tungeskjæring i fjor. Det ble ingen topplassering, men kanskje tar han revansje i år, for i februar er det igjen klar for dette noe spesielle verdensmesterskapet.
- Ja, jeg blir med i år også, men jeg har ikke fått øvd så mye enda, sier Johannes.

I likhet med torskeprisene, har også kilosprisen på torsketunger gått ned denne sesongen. Det er ikke tungeskjærerne særlig fornøyde med.

- Prisene skulle gjerne vært høyere, sier de. I vinter får de 30 kroner kiloet.

Astrid Martinsen (12) er i gang med sin tredje sesong som tungeskjærer, og gleder seg over å ha slått sin egen rekord denne lørdagen.

- Jeg tror jeg har slått min egen rekord, for i dag har jeg minst 15-16 kilo tunger. Målet er å klare 25 kilo på én dag, forteller Astrid.