Student tjener stort på tunger

Marte Steffensen (22) pendler hjem for å finansiere studiene - med flere titusener av kroner hver sesong.

Marte Steffensen (22) i torsketungeskjæringa. (Foto: Svein Arne Nilsen) 

Øksnes

Sykepleierstudent Marte Steffensen pendler mellom Harstad og Øksnes for på skjære torsketunge

Marte Steffensen (22) fra Myre var ikke mer enn 5 år gammel da hun begynte å skjære torsketunger. Ennå i en alder av 22 år ser hun muligheten til å tjene gode penger på denne virksomheten.

Vi kan se at det er en ung dame som kan dette med å svinge kniven og få skjært tungen ut av torskehodet. Her går de unna og den første 10-liters bøtta er allerede full av torsketunger. Og det ser ut at det kan bli sen kveld før hun slutter av.

Her er det mye fisk som blir levert. Det blir det mange torskehoder av. Da er det bare å utnytte muligheten og stå på.

- Jo, dette kan jeg. Det er kanskje ikke så rart, jeg var ikke er enn fem år da jeg begynte å reise fra Myre til Stø for å skjære torsketunger. Min far har vært fisker i alle år og senere ble min eldre bror fisker. De har begge levert sine fangster her på Stø. Det ga muligheten til å få være en av dem som fikk skjære torsketunger her på fiskemottaket. Slik forstsatte det både mens jeg gikk på barne- og ungdomsskolen og senere da jeg begynte på videregående, sier Myre-jenta Marte.

Pendler fra Harstad

Hun innrømmer at det har vært gode penger å tjene i løpet av alle de årene hun har vært her under vinterfisket. Nå er hun i gang med første året på sykepleierskolen i Harstad. Da kan det være godt å tjene noe ekstra kroner for en student.

Hun pendler hjem til Øksnes så snart hun har fri fra studiene. Da vi møtte henne var hun ganske alene om å ta hånd om torskehodene på fiskemottaket på Stø. Det går mot slutten av sesongen og det er ikke så mange som kjøper torsketunger lenger.

- Jeg vet at de fleste som prøver å skjære torsketunger nå har stor problemer med å få solgt dem. Jeg har avtale med noen kunder som har sagt at de vil kjøpe alt det jeg klarer å levere. Da er det bare å stå på så lenge det kommer fisk i land. Selv om det er på slutten av sesongen har det vært rimelig gode fangster, og det blir det penger av også for oss tungeskjærere.

Noen titusener

Studenten er klar på at de unge som bor i en fiskerkommune som Øksnes er privilegert som kan få være med under torskefisket og kan tjene gode penger på denne aktiviteten. Selv om hun er myndig fortrenger hun ingen av de som er yngre enn henne, slik at de ikke kan delta i torsketungeskjæringen.

Hun har bare sett en mulighet som ikke andre har, nemlig å finne et marked som vil kjøpe hennes vare.

- Ja jeg har vært litt heldig der. Nå er det bare å stå på. Det kan bli gode penger av det selv på slutten av sesongen. Jeg har som mål å tjene noen titusener av kroner. Det kommer godt med for en student.

- Jeg blir å pendle mellom Harstad og Stø så lenge det er praktisk mulig. Jeg vet at det kan bli litt tøft å kombinere studier og jobb, men det går over en kort og hektisk periode så det skal jeg nok klare sier sykepleierstudent Marte Steffensen.

Hun kan ikke love at dette blir siste vinteren hun kommer til Stø for å skjære torsketunger under vinterfisket. Hun har vel to år igjen av sin utdannelse. Da vet hun at det kan bli god fortjeneste å hente på torsketunger i resten av studietiden.