Internasjonalt avspark for skreien

Norges Sjømatråd satser stort på at skreien blir "hot" internasjonal merkevare.

Kokk og restauranteier Ringo Haupt (tv) og daglig leder i Fiskeriparken AS, gleder seg stort til skrei kick-off og internasjonal lansering. Foto: Fiskeriparken 

Øksnes

Vesterålen er base når Norges sjømatråd satser på internasjonal skrei-lansering. I neste uke arrangeres et stort kick-off for den internasjonale lanseringen av skrei.

Sju kokker fra sju markeder kommer til Vesterålen for å oppleve det nordnorske skreifisket, arbeide med råvarene og være med på tradisjonsrik skreimøljemiddag hjemme hos fire forskjellige lokale familier. Kokkene forteller om sine opplevelser og det vises film fra dagene i Vesterålen i en live-overføring fra kaia på Myre, fremgår det av en pressemelding fra Fiskeriparken.

Les også: Fersk skrei til Frankrike

Skreiens hovedstad

- Vi gjennomførte et lignede arrangement fra Svolvær i fjor, med stor suksess. Da var det bare Tyskland som var gjenstand for TV-overføring. Denne gangen kjører vi på med full pakke i et langt større arrangement med utgangspunkt i skreiens hovedstad, Myre, sier prosjektleder Ingrid Hansen i pressemeldingen.

Skreistandard

Avsparket starter allerede førstkommende mandag. Da lander kokkene på Skagen før turen går til Ekspedisjonen på Sortland hvor kokk og restauranteier Ringo Haupt inviterer til lunsj. Her vil Tove Sleipnes fra Sjømatrådet presentere Kvalitetsmerket Skrei, et beskyttet varemerke registrert av Norges sjømatråd. Organisasjonen har sammen med næringen definert en Norsk Standard som knyttes opp til dette varemerket. Varemerket skal sikre at skreien oppfyller de kvalitetskrav som standarden setter.

Les også: Hever torskekvaliteten

Aktiv bruk av et felles varemerke som er knyttet opp til en kvalitetsstandard vil styrke markedskommunikasjonen og de markedstiltakene som gjennomføres for skrei fra Norge, både i regi av Sjømatrådet, og i regi av den enkelte virksomhet.

Møljeopplevelser

Så går turen videre til Myre hvor Ringo Haupt vil lære kokkene å lage skreimølje på ekte nordnorsk vis. Kokkene får også prøve seg på tilberedning av skrei med forskjellige lokale variasjoner før det kulinariske resultatet serveres til inviterte gjester.

Dagen etter vil Geir Bakkevoll fra Norges Sjømatråd innvie kokkene i skreifiskets historie før de får være med ut på fiskefeltene utenfor Vesterålen for å fiske skreien selv. Kokkene får altså oppleve en ekte dag på havet, med alt det innebærer. Deretter får de følge med på skreimottak i Myre havn.

Filmopptak

Tirsdag kveld får fire lokale familier i Øksnes besøk av kokkene som disker opp med skreimøljemiddag.

Alt filmes av Deadline Media fra Sortland og torsdag 23. januar sendes opptak i kombinasjon med direkteoverføring fra Myre havn, fra fiskefeltene utenfor Vesterålen og mottak hos Myre Fiskemottak. Det skal også gjøres intervju på kaia og det hele sendes til TV-seere i Spania, Portugal, Frankrike, USA, Storbritannia, Tyskland og Sverige i tillegg til Norge. «Syv kokker fra syv land i skreiens rike».