Tidligere i år ble Øksnes leirskole lagt ut for salg, med fem års leirskoleklausul. Flere aktører meldte sin interesse, blant annet Vesterålen turlag.

Til tross for uenigheter om hvorvidt kommunen har økonomi og kompetanse til å drive leirsted, ble det i et ekstraordinært kommunestyremøte tidligere i mars vedtatt at kommunen skulle gå inn for kjøp av eiendommene på Skogsøya. Etter en budrunde torsdag i forrige uke ble Øksnes leirsted solgt til Øksnes kommune, til tross for at kommunen ikke sto for det høyeste budet.

Stiftelsen Øksnes Leirskolefond begrunnet dette i Bladet Vesterålen med at kommunen leverte den beste totalpakken med tanke på videre leirskoledrift.

- Verdifulle eiendommer

- Nå er det utrolig viktig at vi raskest mulig kommer i gang med leirskoledrift igjen, sier APs John Danielsen til VOL.

- At vi så det som viktig at kommunen kjøpte leirstedet handler om å sikre at stedet forblir tilgjengelig for allmennheten. Dette er et utrolig verdifullt sted for barn og unge, for rekreasjon. For å sikre dette, ønsker vi offentlig styring på det, sier Danielsen.

Åpner for andre eiere

Under tirsdagens formannskapsmøte i Øksnes fremmet Arbeiderpartiet et forslag som blant annet åpner for andre eiere, såfremt kommunen beholder majoriteten av eierskapet i leirstedet.

- Jeg mener at kommunen sammen med andre aktører har muligheter til å utvikle leirstedet til å bli en utrolig flott plattform for opplevelser for både barn, unge og voksne.

Forslaget fra Arbeiderpartiet ble vedtatt med fem mot én stemme. Ordfører Jørn Martinussen fra ØTL stemte mot.

Fire formannskapsrepresentanter er nå valgt ut til å se på hvilke muligheter man har for videre drift, og skal sammen en representant fra rådmannen sette fortgang i prosessen.

Vedtaket fra formannskapet lyder slik:

I forbindelse med overtakelse av Øksnes leirsted ser formannskapet det som viktig å igangsette en prosess for å ivareta kommunestyrets intensjoner samt videreføre driften av leirstedet fra dags dato.  I den sammenheng velges det 4 representanter fra formannskapet sammen med rådmannens representant som har mandat til å fremlegge forslag på:

  • Forsvarlig drift av leirstedet i 2014

  • Organisering av ny eier- og driftsstruktur.  Herunder om det ønskes samarbeid både på eiersiden og driftssiden med andre aktører. Dette forutsettes at kommunestyrets intensjoner i møte 11.mars legges til grunn.

  • Forhandle avtale om kjøp av grunn (med eier) i området kai, kirke, leirsted, skole, bank. Dette for å bevare Øksnes i et kulturhistorisk perspektiv.

  • Følgende 4 representanter velges: Jarle Ragnar Meløy (leder), Elisabeth Sørdahl, Torfinn Kristoffersen, Tore Christiansen.