Mandag 2. november ble Sortland kåret til årets barne- og ungdomskommune i Norge. Kåringen skjedde på den årlige Barne- og ungdomskonferansen til Barne, ungdoms- og familiedirektoratet som i år avholdes i Bergen.

Symbolsk seier

Sortland kommune fikk i april utnevnelsen årets barne- og ungdomskommune i Nordland, og ble med det nominert til den nasjonale kåringen som fylkets kandidat. Mandag ble det altså klart at også den nasjonale tittelen går til Sortland.

Les også: Sortland er kåret til årets- barne og ungdomskommune i Nordland

– Dette er et symbol for det vi har jobbet for, sier leder i ungdomsrådet i Sortland, Petter Hov Jacobsen til VOL.

– Samtidig er det ikke en overraskelse at vi vinner. Vi har vært den beste kandidaten på grunn av jobben vi har gjort for kommunen, forteller han.

Hov Jacobsen ønsker å trekke frem prosjektleder for oppvekst i Sortland, Marianne Andreassen.

– Hun har gjort en kjempejobb og vi skulle gjerne hatt henne her for å ta imot prisen, sier ungdomsrådslederen.

Siktet høyt

Prisen ble tildelt av Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne og ble tatt i mot av ordfører, rådmann og Sortland ungdomsråd.

– Vi er utrolig stolt over denne prisen, forteller rådmann i Sortland kommune, Rolf Lossius til VOL bare noen minutter etter overrekkelsen.

Han forteller at Sortland måtte sikte ekstra høyt etter at de vant prisen på fylkesnivå i fjor.

– Dette er langsiktig arbeid som gir resultat, og så er det ekstra artig at andre legger merke til arbeidet vi gjør, forteller Lossius.

Prisen er på kr 250. 000 kroner, øremerket barne- og ungdomsaktiviteter i kommunen.

Stolt fylkesråd

Ungdommens fylkesting var også  fornøyde i forbindelse med utdelingen.

– Vi er stolte over å kunne gratulere Sortland kommune med prisen Årets barne- og ungdomskommune Norge 2015. Dette sier en stolt fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Ingelin Noresjø sammen med leder for Ungdommens fylkesting, Erlend Skaug Ingebrigtsen.

Kriterier:

Sortland kommune ble også kåret til årets barne- og ungdomskommune i Nordland i 2014. Noen av kriteriene den gangen, og som fortsatt gjaldt i forbindelse med årets nominasjon, er følgende:

Kommunen har satt i gang prosjektet «Ung i Sortland», et prosjekt for oppvekst og oppvekstmiljø som koordinerer flere typer oppvekstarbeid i Sortland kommune. Kjernen i dette arbeidet har vært å utarbeide Sortlands nye kommuneplan for oppvekst som de beskriver som en annerledes oppvekstplan.

STOLT; en annerledes oppvekstplan. Planen ble vedtatt i 2014 og er utarbeidet i tett samarbeid med barn og unge i kommunen, hvor barn og ungdom har hatt tydelige stemmer og har blitt hørt og løftet frem.Sortland ungdomsråd har hatt tett regi på både innhold, oppsett, tittel og presentasjon.

I oppvekstplanen har de jobbet systematisk med verdier og med å sørge for at planen er relevant for de den angår.