Det fortalte ordfører Tove Mette Bjørkmo som svar på en grunngitt spørsmål fra Rødt i kommunestyremøtet i Sortland torsdag.

- Behovet for plasser har vært større enn det statistikken skulle tilsi, med økt belasting og store konsekvenser, sa Rødts Kamilla Fossem fra talerstolen, og spurte videre hvordan det kan ha seg at dette prosjektet har tatt så lang tid å fullføre.

Bjørkmo medga at det har tatt tid, men understreker at det kan gjøre det når kommunen skal følge alle regelverk.

- Prosessen med ombyggingen startet den 26. mars med at formannskapet vedtok at Sortland boligstiftelse skulle få oppdraget med ombygging/utbygging av Håløygtunet, sa Bjørkmo.

Kommunen hadde videre møter med boligstiftelse, Husbank og Fylkesmann. Det ble deretter engasjert rådgivere, etter krav om utlysning av anbud på Doffin. I slutten av august ble det klart at Asplan Viak ble leid inn som rådgivere. 10. september hadde de møter med arkitekter og kommunen. Det ble da klart at den eksisterende husmassen kun rommer fire demensplasser, etter Husbankens standard.

- Vi vil derfor utvide prosjektet med et utbygg på to plasser. På grunn av endringene måtte et nytt anbud lyses ut, med anbudsfrist 9. desember. Erfaringsmessig kan sånt arbeid ta tid, når man må ta hensyn til gjeldende normer, tekniske forskrifter og offentlig anskaffelse. Nå forventer vi at forhold som kan skape forsinkelser er unnagjort, sa Bjørkmo.

Restart av planlegginga er satt til begynnelsen av januar.