Nicolai Solbakk Willumsen har blitt bitt av nordlys-basillen. Foto: privat Foto: Privat

Nordlysvideoen ble tatt i parken rett nedenfor Blåbyhallen på Sortland natt til onsdag denne uka. Filmen er satt sammen av over 2000 bilder som ble tatt over omlag seks timer.

- Jeg sprang ut i parken og tok 20-30 testbilder testbilder før jeg fant rette vinkler, og sprang inn igjen for å gå ut å hente kameraet 6 timer senere uti skauen ved parken, kl 03 på natten, i bare t-skjorta. Og det var vel en -15, forteller Nicolai Solbakk Willumsen fra Sortland om prosessen som fikk videoen festet på "film".

Lidenskap

Bakgrunnen til Solbakk Willumsen er til tross for at han er kun 20 år, variert.

- Jeg gikk ferdig medialinja på stokmarknes i fjor sommer, og har alltid hatt lidenskapen for video og TV-produksjon. Har vært med på produksjoner fra verdens største datatreff til mindre konserter. Foto er også noe jeg kan, og har interesse for, sier han

Nylig investerte han i nytt vidvinkel-objektiv, og det har ført til at han nå kan begynne å fotografere nordlys på måten han selv vil.

- Jeg får med mer på bildene. Dette måtte jeg bare ha, med så mye nordlys vi har her i nord. Ved hjelp av de vakre landskapene vi har her så får jeg noen virkelige snasne sluttprodukter.

Fortsetter

Og unggutten har flere planer for nordlys på film fremover.

- Neste plan er å fange nordlyset fra strand-siden, der man ser sortlandsbrua lyse opp i farger, med nordlyset ovenfor, som skal skape en fin refleksjon i vannet. Deretter er det å ta med seg en venn eller to, litt opp i fjellet, gønne opp et bål, og peke kameraet utover sortland med en gedigen stjernehimmel i bakgrunnen.

Følger med

Nordlys-fantasten følger med på det som kan følges med på for å finne ut når det er nordlys.

- Nordlys dokumenterer jeg hver gang det er nordlys, og når jeg har anledning. Jeg får varsel på telefon med det samme kp-verdiene stiger, som vil si hvor langt sør i verden nordlyset er observerbart som igjen betyr størrre sannsynlighet for at nordlyset vises. Jeg følger også to twitter-kanaler som poster status når det er sjanse for å se nordlys, der jeg får varsel på tlf hver gang de poster noe nytt. Så jeg er ganske informert om når nordlyset er i omkrets. Men noen ganger er nordlyset der plutselig, og da er det bare å "gønne" seg ut med kameraet, gønne på de rette instillingen, og få kameraet i rett vinkel.

Inspirasjonen til å ta slike filmer og bilder gir han til Hadsel videregående skole og læreren sin.

- Jeg har lært det meste av medielærer, Kolbjørn Hoseth Larssen. Han har vært en inspirasjon, da han er en proff nordlys-fotograf, sier Solbakk Willumsen.