Droppet lørdagsfesten og filmet nordlysfesten

Nicolai S. Willumsen droppet mer enn gjerne lørdagsfesten for å gå ut sent på kvelden for å fange nordlyset.

Nicolai S. Willumsen elsker å filme nordlys.  Foto: Privat

Sortland

– Mens andre hadde tre i promille, var jeg ute og fanget et herlig nordlys, sier Nicolai S. Willumsen.

Lite tidligere på kvelden

Sist lørdag satte han nemlig opp et kamera ved fjæra på sortlandssiden. Kameraet pekte mot Strand 2- og Sigerfjord-området.

– Det var ekstra spesielt den kvelden og natten, siden det var ekstremt mye nordlys over hele himmelen. Jeg sjekket tidligere på kvelden, og da var det lite å se.

Men en svensk representant for nordlys-nettsiden SpaceWeatherLive.com gjorde ham oppmerksom på at nordlyset var på vei.

– Jeg fikk rigget meg opp i tide og fikk med meg to trofaste venner på en liten nordlysjakt, som endte i en liten fotoseanse og denne timelapse-videoen.

– Mange holder seg i byen eller kjører bil og bare såvidt skimter et grønt lys på himmelen, siden de blir blindet av lysforurensning av gatelys og lignende. Det synes jeg er synd. Man må gå til et mørkt sted og la øynene venne seg til mørket. Da blir man vitne til litt av et show, sier Willumsen.

Les også: Fanget nordlysfest over Sortland på film

– Folk stjeler videoene

Og han droppet mer enn gjerne lørdagsfesten for å gå ut sent på kvelden for å fange nordlyset.

– Jeg vil vise utenomverdenen hvilken magi vi har på himmelen her i Nord-Norge. Nordlys er jo dagligdags for oss nordmenn, vi tenker liksom ikke så mye på det. Men så er det folk som aldri har sett nordlyset med deres egne øyne siden de bor for langt sør i verden. Da er det artig både for meg og dem når jeg visualiserer nordlyset og formidler det for alle.

Det er åpenbart at det er mange som lar seg fascinere, og noen lar seg kanskje fascinere litt for mye.

– På under 24 timer etter jeg la ut videoen, ligger det allerede fire kopier av videoen min på YouTube. Og her kommer det kjedelige etterarbeidet inn i bildet: Prosessen med å sende inn rettighetsklager til YouTube for å få de fjernet.

Og den forrige nordlys-videoen hans slapp ikke unna like lett.

– Den ble lastet ned, redigert og republisert på et stort tyrkisk nyhetsnettsted, uten mitt samtykke. Det ble det bråk av. Det er leit når andre vil ta æren for ens eget arbeid, sier han.

Til høsten flytter Willumsen fra Sortland for å begynne på TV-linja på Danvik Folkehøgskole i Drammen. Det duker dermed for mindre nordlys, men kanskje desto flere andre videoproduksjoner fra den unge sortlendingen neste vinter.