Holmøy har allerede etablert en fylling med kaifront for det nye fryseanlegget og administrasjonsbygget som er klart henhodsvis i sommer og rundt juletider. Administrasjonen i kommunen jobber for tiden med en ny versjon av aralplanen – en plan som forteller til hvilket formål de forskjellige områdene i kommunen kan brukes til.

I et utkast som det ble orientert om i forrige formannskap, er det satt av områder til sjørettet næring i tillegg til området Holmøy i dag utvikler.

– Den såkalte formålsgrensa blir trukket lengre vestover, altså ut i havet. I utkastet tok vi for oss det som er landareal, men det er bare ei tynn stripe. Forslaget vi legger fram til politisk behandling vil inneholde mulighet for utfylling i sjø, sier kommuneplanlegger Rune Kvannli til SortlandsAvisa.

Én kilometer lang

Fylling i sjø vil skape mulighet til å lage et større område enn hva som i dag er landareal. Strekningen vil strekke seg fra brohodet til Kvalsaukbrua og et stykke forbi Hognfjord-krysset.

– Grensa blir trolig satt midt mellom Leirbogneset og kaia til Holmøy. Det står noen naust der i dag. Hvor langt ut det kan fylles vil begrenses av hva som er teknisk mulig. I så måte er det ikke urealistisk at vi kan ta mål av Holmøys kaifront, og trekke den fra Leirbogen til foten av Kvalsaukbrua, sier Kvannli.

Avstanden mellom de punktene er i overkant av én kilometer.

Satsningsområde

Med Holmøys etablering legges det til rette for ytterligere såkalt sjørettet industri.

– Jeg vil understreke at arealplanen kun viser hva som kan tillates, det er ikke et pålegg om å fylle ut i sjøen, sier Kvannli, som mener området i den nye arealplanen kan anses som et satsningsområde for sjørettet virksomhet.

– Der er det planlagt et nytt havneavsnitt i Ånstadsjøen. Denne type havn har gjerne et logistikkformål – altså frakt av gods. Så har man det som er sjørelatert industri, slik som Holmøy skal bedrive ved Holmen – næring knyttet til havet. Primærfunksjonen er produksjon med tilhørende havnefasiliteter for å levere råvarer og ta med et ferdig produkt. Strekninga fra Kvalsaukbrua til et stykke inn i Leirbogen vil dermed være et av områdene kommunen legger til rette for sjørettet virksomhet, sier Kvannli.

NB! Forslaget fra administrasjonen skal opp til behandling i et kommende formannskapsmøte. Det er mulig for politikerne å endre på planene, samtidig som det kan komme innsigelser fra fylkeskommune, fylkesmann og Sametinget. I tillegg skal kommunen holde flere folkemøter der innvendinger mot planer og nye forslag vil bli samlet inn og vurdert.

AREALPLAN

Arealplanen er den overordnede planen for kommunens areal. Den sier noe om hvilke formål områder kan brukes til. Eksempler er jordbruk og industri.

Sortland kommune er i ferd med å utarbeide en ny arealplan i disse dager. Det er ventet at planen er klar for politisk behandling før sommerferien, og at et endelig vedtak kan fattes tidlig på høsten.

Det vil være mulig å klage på planen, og det kan komme innsigelser som forsinker et vedtak. Til eksempel ble byplanen stoppet og forsinket med et år på grunn av innsigelser fra fylkeskommunen.

I tillegg til arealplanen finnes det mer detaljerte planer, slik som byplanen, og innenfor byplanen er det egne reguleringsplaner. Arealplanen vil derfor få liten innvirkning på sentrum eller boligfelt, men er svært viktig for bygdene og plasskrevende industri.

Planen er gjerne regulert ut fra normer, og kan si noe om hvor stort hus du kan bygge, eller hvor stor vinkel du kan ha på taket.