– Sortland er mer rutinerte enn oss

Men Sortland-treneren har måttet stille med relativt unge og uerfarne spillere så langt i sesongen. Mandag kommer Glimt til Blåbyhallen.
Sortland

Sortland IL har fire seire og to uavgjort i sesongens seks første kamper. Laget har fortsatt bare sluppet inn to mål hittil i sesongen, og begge kom i samme kamp (2-2 hjemme mot Mosjøen). Når de i tillegg har scoret i alle sine seriekamper, med unntak av den målløse kampen borte mot tabelltoer Fauske/Sprint i forrige kamp, har det gitt tabelltopp for sortlendingene.

– Mer å gå på

Sortland-trener Espen Bakke Gusjås mener også forsvarsjobben har vært god så langt.

– Vi har vært solid defensivt, men vi har absolutt noe å gå på offensivt. Vi sliter med at en del sentrale, offensive spillere har vært en del borte. Det merkes.

Frank Poulsen har knekt kragebeinet og er sakte, men sikkert tilbake i bedre form.

– Forhåpentligvis er han snart klar for 90 minutter.

I tillegg har spillere som Sindre Thunestvedt, Steffen Nilsen og Stefan Jensen vært ute med skader, mens andre sentrale spillere har vært på jobb og ute på reise. Arild Stoltz har jobbet mye sent og gått glipp av mange treninger, ifølge Bakke Gusjås.

– Det er aldri gunstig med så mange sentrale borte fra trening. Derfor skal vi torsdag denne uka spille internkamp for å få jobbet med den offensive samhandlingen.

Markus Aasland, som i det siste har bodd og jobbet i Lofoten, flytter snart hjem til Sortland.

– Det er viktig å få Markus hjem igjen, han er viktig for treningsgruppa. Grunnlaget legges på trening, og da må vi ha flest mulig spillere til stede, sier SIL-treneren.

Unge fått sjansen

Med flere rutinerte spillere ute har det gitt muligheten for talentene. Isak Svendsen har så å si spilt fast, og Torbjørn Miklegard og Sondre Meløe har fått mye spilletid i stort sett hver kamp.

– Det er artig å ha med unge spillere, men når man har ambisjoner om å være med i toppen, er det hardt å la de unge spillerne måtte være bærebjelker i laget.

SIL skapte en del sjanser i de første kampene i sesongen, men forrige kamp ble både sjansefattig og målløs.

– Jeg synes vi har hatt en nedadgående kurve de siste par kampene. Det er helt klart at når vi mangler rutinerte spillere, blir det tøft for ungguttene. Det er ikke enkelt å være i toppen i tredje divisjon, mener Bakke Gusjås.

– Vi må ikke tro at det å være et topplag kommer av seg selv, selv om vi leder serien. Vi må trene og jobbe knallhardt og holde trøkket oppe, legger han til.

– Forferdelig dårlig

Mandag ettermiddag gjester Bodø/Glimt 2 Blåbyhallen. Mens Sortland har scoret tolv mål (to i snitt per kamp) og sluppet inn bare to mål så langt, har Glimt scoret flere (15), men sluppet inn hele 17 mål.

– Starten på sesongen har vært forferdelig dårlig. Vi har rett og slett gått på en smell. Men vi er inne i en mer positiv trend nå, sier Glimt 2-trener Jan Erik Bjerk.

Spesielt er det antall scorede mål som har bedret seg, med ni på de to siste. 4-4 borte mot Stålkameratene ble etterfulgt av 5-0-seier hjemme mot Medkila i forrige kamp. Årets sesong er spesiell, i og med at omlegging av seriesystemet fører til at kun fire av tolv lag er sikret fortsatt plass i tredje divisjon.

– Hvor viktig er det for Bodø/Glimt å ha et lag i tredje divisjon?

– Det er kjempeviktig. Men så dårlig start som vi har fått, skal det godt gjøres å overleve, innrømmer Bjerk.

Med EM- og sommerpause til Glimts A-lag kunne kanskje Sortland ha møtt nærmest tippeligamotstand i Bodø-lagets jakt på å beholde plassen for toerlag og holde A-lagsspillerne i form, men det lover Glimt-treneren at det ikke blir.

– Nei, de har ferie. Men vi kan ta med fra to til fire juniorer fra A-lagsstallen til Sortland.

– Hvem bør Sortland passe seg mest for?

– En av dem som har utmerket seg mest i sesongen så langt, er William Arne Hanssen.

Målscorer-gen

Hanssen er 1998-modell og en habil målscorer, selv om det har blitt bare med et par mål hittil i sesongen. Han spiller også på G18-landslaget. Han er barnebarnet til Arne Hanssen, som var sentral i Glimts gullperiode og scoret over 600 mål for Bodø/Glimt, noe som er klubbrekord. I Rosenborg ble han flere sesonger toppscorer.

Og Willam Arne Hansens far Geir Arne var i to sesonger på rad på 90-tallet den mestscorende i hele divisjonssystemet i Norge, med henholdsvis 46 og 49 scoringer, ifølge Bodø.nu. Nå er det 18-åringen som er familiens scoringstalent, og en spiller Sortland må passe ekstra godt på kommende mandag ettermiddag. Men SIL-treneren kjenner lite til stortalentet.

– Jeg kjenner ikke Glimt-laget så veldig godt. Vi har lagt veldig lite vekt på motstanderen så langt, med unntak av mot Fauske/Sprint, der vi la oss defensivt i 1. omgang. Ellers har vi spilt vårt eget spill, og det ønsker vi å fortsette med. Vi må spille på vår måte for å utvikle vår egen spillestil. Det er ikke gjort over natta, det er en knallhard jobb som må gjøres, sier Bakke Gusjås.

– SIL favoritter

Selv om SIL har spilt med mange unge spillere i det siste, mener Glimt-treneren fortsatt at mandagens motstander har mer rutine.

– Vi vet vi må kjempe for å ta poeng, for vi spiller med et veldig ungt lag. Sortland er et mye mer rutinert lag enn oss. Vi skal prøve å plage Sortland så godt vi kan, men de må få lov til å være favoritter, sier Bjerk.

SIL hadde gode resultater mot Glimt i fjor. I mai i fjor vant SIL tilsvarende oppgjør 2-0, og i september vant sortlendingene 3-1 på Aspmyra. SIL-treneren mener imidlertid ikke tippeligalagets andrelag blir noen lett oppgave.

– Det er jo litt bingolotto hva slags lag Glimt stiller, men vi møter garantert et lag som vil springe masse, og vi må være 110 prosent skjerpa for å ta poeng. Glimt har hatt en dårlig start på sesongen og kommer garantert hit for å hente poeng. Vi trodde Medkila tidlig var akterutseilt, men de har begynt å plukke poeng. Det er ingen lag i denne divisjonen som er en walkover, sier Bakke Gusjås.