Pushwagner ankom Jennestad

Fredag ettermiddag ankom kunstneren Pushwagner Jennestad i helikopter. Han ser frem til utstillingen lørdag.

Pushwagner

Sortland

Helikopterturen fra Evenes gjorde inntrykk på kunstneren, som egentlig heter Terje Brofos.

- Det er flott natur her. Men turen var egentlig ganske skummel. Jeg lurer på om helikopterpiloten egentlig har sertifikat, sier han, i en lett humoristisk tone.

Les også: Pushwagner til Galleri Jennestad

Pene damer

Den eksentriske kunstneren forteller at han ikke har vært i Vesterålen før. På spørsmål om hvorfor han har lagt utstillingen sin til regionen og Jennestad galleri, svarer han.

- Fordi det er så mange pene damer her.

- Og så har jeg alltid likt Vesteraalens Fiskeboller. Hva? Finnes de fortsatt? Da må noen skaffe meg en boks.

Når vi lurer på hva han ønsker at publikum skal sitte igjen med etter å overvært utstillingen lørdag, må han tenke en liten stund.

- Godt spørsmål. Jo, jeg håper at de blir sannhetsvitner på at jeg ikke trengte å reise så fordømt langt uten å selge minst ett bilde, sier han, før han spretter opp av stolen.

Stor spennvidde

Stefan Stray er agenten til Pushwagner, noe han har vært i 17 år. Han forteller at utstillingen lørdag består av både gammelt og nytt material.

- Spennvidden er stor, forteller han, mens han tar VOL med på en liten rundtur i galleriet.

Han stopper foran noen tegninger i svart hvitt.

- Dette, for eksempel, er bilder fra da han studerte i Spania i 1959. Han har skildret flere av menneskene han studerte med, og som han traff på den tiden, inkludert jazzmusikeren Bud Lowell. Pushwagner er veldig opptatt av jazzmusikk, understreker agenten.

Observerer publikum

Han forteller videre at kunstneren er svært opptatt av å observere hvordan publikummet hans reagerer på kunsten, noe han også tar sikte på å gjøre på Jennestad.

- Han liker å se hvordan de reagerer på streker, farger og samspillet mellom bildene. Det er noe han er veldig opptatt av, forteller Stray.

- Og så elsker han signere bilder for publikum, sier Stray.

Selv om besøket på Jennestad og i Sortland er den første vesterålsvisitten til Pushwagner, er det ikke først gang han har vært i Nord-Norge.

Skaper kanskje kunst her

I forbindelse med at filmen om han hadde premiere i 2011, var han innom Tromsø. Å overbevise han om at Sortland og Vesterålen også var et egnet sted å holde utstilling, var en prosess som tok tid.

- Det var ikke gjort i en håndvending og det tok til å overtale ham. Men nå gleder han seg virkelig, sier Stray.

Oppholdet i Blåbyen varer til søndag. Det er slett ikke umulig at Norges mest solgte kunstner kommer til å produsere kunst mens han er her.

- Vi håper å få tid til å lage noen skisser. Her er i alle fall mye å bli inspirert av, slår Stefan Stray fast.