Skal brenne kaffe på heltid

Rune Tjønsø hopper i det med en 500 kilos kaffebrenner til 300.000 kroner. Han blir heltids kaffebrenner.
Sortland

31-åringen bygde i fjor ei kaffebu i tilknytning til garasjen sin i Sigerfjord. Da hadde Tjønsø valgt å ta produksjonen til Hindø Kaffebrænderi fra en kald kjeller og inn i et eget lokale. Nå slår han ned en ny milepæl for kaffegesjeften.

– Den koster rundt 300, sier Tjønsø lavmælt når dugnadsgjengen spør hva den halvt tonn tunge og nyinnkjøpte kaffebrenneren koster.

Fire mann måte hjelpe til for å få brenneren i hus.

300.000 kroner er en betydelig investering for den som driver med hobbybrenning av kaffe. Men nå blir kaffebrenningen noe mer enn en utvidet fritidssyssel.

Jobben legges ned

Tjønsø er ansatt på Vardia, noe som betyr at han har jobb ut september. Da legger forsikringsselskapet ned virksomheten på Sortland.

– Et fint tidspunkt å teste ut om kaffeproduksjon er noe jeg kan leve av. Planen er å kjøre på fram til nyttår, for så å evaluere drifta. Jeg går ikke konkurs fra september til januar, poengterer Tjønsø.

Den gamle kaffebua – den som sto ferdig i fjor – vil fortsatt være en butikk og kaffeutsalg. Den nye bua, som ennå ikke er helt ferdig, vil utelukkende være produksjonslokale.

Femdobler produksjonen

Ny brenner gir Tjønsø muligheten til å femdoble produksjonen. Kapasiteten er 15 kilo i timen.

– En annen betydelig endring er at jeg kan variere smaken på kaffen i mange varianter med utgangspunkt i de samme bønnene. Forskjellen er stor fra den gamle brenneren som hadde en langt lavere kapasitet og stort sett lagde den samme kaffen, forklarer Tjønsø.

Uten jobb fra 1. oktober har han begge beina godt plantet i bønnesekken.

– Nå kan jeg satse skikkelig. Markedsføringen av kaffen har vært fraværende til nå, om man ser bort fra bod på messer. Med ny kaffebrenner kan jeg gi skikkelig gass, sier Tjønsø.

Kaffen klar

Prøveproduksjon med den nye gassbrenner startet denne uka. Da fikk Hindø Kaffebrænderi profesjonell hjelp til å brenne inn maskinen.

-  Så er det bare å prøve seg fram til alle mulige smaksvarianter, sier Tjønsø fornøyd.

Det nye maskineriet er så ømfintlig at lufttilførsel til gassbrenneren må justeres etter lufttrykket ute, og om det er gjennomtrekk i dørene, vil kaffesmaken påvirkes. Samtidig er det mulig å koble til datamaskin med programvare som lagrer de forskjellige innstillingene for hver kaffetype. Slik kan Tjønsø i teorien brenne svært forskjellige typer kaffe for hver tjuende minutt – tiden det tar å brenne fem kilo kaffe.