- Slik kjøring bør føre til førerkortbeslag

Torsdag i denne uka hadde Magnus Henriksen en svært ubehagelig trafikkal opplevelse. Mens han kjørte i 80-sone, like ved Folkvang i Sortland, var han øyenvitne til det som var sekundet unna en stygg kollisjon.

Forbikjøring

Sortland

- Vi var flere som kjørte forbi en traktor og la oss inn i høyre kjørefelt igjen. Men ene bilen, som lå foran meg, bare fortsatt å gasse på og var sikkert oppe i 120 kmt/. Jeg prøvde å signalisere med blinklysene at den måtte legge seg inn i rett fil, forteller Henriksen, som fikk alt på film via dashbordkamera.

Og det var da det holdt på å gå riktig galt. Den gjennomførte en forbikjøring til, og klarte så vidt det var å komme seg tilbake i rett kjørefelt før det kom en bil imot.

Se video av den hasardiøse forbikjøringen i vinduet over.

Ifølge Henriksen prøvde føreren av den møtende bilen å bremse kraftig ned.

- Heldigvis gikk det bra, men det kan ikke har vært mye om å gjøre før det smalt, sier han.

Gasset på

Etter den hasardiøse forbikjøringen, gasset føreren enda mer på. Henriksen tror det var for å komme seg raskest mulig unna.

- Jeg tipper at personen var flau og ville komme seg derifra så fort som mulig, sier han.

Henriksen forteller at han kommer til å levere filmen til politiet og la dem ta saken videre.

Nå håper han at de som ser filmen tenker seg godt om når de skal foreta forbikjøringer og ellers ferdes i trafikken.

- Jeg har selv foretatt min andel av forbikjøringer, men aldri slik at jeg har utsatt noen for fare. Dette var den verste forbikjøringen jeg noen gang har sett, understreker Magnus Henriksen.

-Tar store sjanser

Forferdet over kjøringen er også Harald Heieraas i Trygg Trafikk, som har sett klippet.

- Dette er tydeligvis noen som tar store sjanser som i ytterste konsekvens kunne ført til at noen mistet livet. Heldigvis er dette en aggressiv kjøring vi ser mindre og mindre av, sier han.

Heieraas understreker at det dør mange på norske veier hvert får, fordi de er på feil plass til feil tid i ulykkessituasjoner som er forårsaket av andres dumskap.

- Vi ser at bilen bremser kraftig ned. Her er marginene så små at det kunne gått riktig ille. Det er tragisk at det finnes noen som kjører uten vett, slår han fast.

Førerkortbeslag

Han er ikke tvil om hvilken straff den fartsglade råkjøreren burde hatt.

- Slik kjøring bør føre til førerkortbeslag, sier han.

At denne, og mange andre tilsvarende hendelser i trafikken blir registrert av dashbordkamera, synes Heieraas er svært positivt.

- Det er et godt tiltak som kan være forebyggende, om man videresender det til politiet. Kameraene fører til at farlige hendelser blir fanget opp, noe jeg tror har en preventiv virkning. Flere får se galskapen og det bidrar til at flere kan bry seg. På den måten kan vi bry oss enda mer andres liv og helse i trafikken, noe som er veldig viktig, sier Harald Heieraas.