- Den folkekjære skuespilleren Kristian Figenschow jr glimrer i monologen «Zapffe» om filosofen, forfatteren, miljøverneren og toppturentusiasten Peter Wessel Zapffe, heter det i en pressemelding fra Hålogaland teater.

Det er regissøren og dramatikeren bak suksessforestillinger som «Oluf» og «Den fordømte nordlendingen» – Lennart Lindström – som også har skrevet og instruert monologen om Zapffe.

Seksere på terningen

Forestillingen fikk god respons da den hadde premiere under Festspillene i Nord-Norge og fikk flere seksere fra ulike kritikerterninger.

I denne forestillingen går humor og nattsvart tragedie går hånd i hånd. I Kristian Figenschows tolkning av og beretning om Zapffe møter vi tenkeren og forfatteren Zapffe.

Preget av pessimisme

Han har betydd atskillig for Nord-Norges kulturhistorie med sine livsbetraktninger. De var ofte pessimistiske og nedslående, men alltid med store mengder humor tett oppunder overflaten.

- Zapffes tanker om menneskeheten – våre liv og sitt eget inkludert – er preget av pessimisme. Men som alt annet han engasjerte seg i og skrev om er det mye humor i alvoret. Som Lennart Lidström sier: «Humor er avhengig av dypt alvor, og omvendt», står det å lese i pressemeldingen.

Monologen «Zapffe» skal ut på en lang turné i Nordland, Troms og Finnmark fra 24. august før den kommer til Tromsø 28. september.