Inviterer til humor og tragedie i høstmørket

Det er klart for nattsvart tragedie og lysende humor når Hålogaland Teater og Kristian Figenschow jr. legger ut på turné med den kritikerroste monologen «Zapffe». Neste onsdag kommer forestillingen til Sortland.
Sortland

- Den folkekjære skuespilleren Kristian Figenschow jr glimrer i monologen «Zapffe» om filosofen, forfatteren, miljøverneren og toppturentusiasten Peter Wessel Zapffe, heter det i en pressemelding fra Hålogaland teater.

Det er regissøren og dramatikeren bak suksessforestillinger som «Oluf» og «Den fordømte nordlendingen» – Lennart Lindström – som også har skrevet og instruert monologen om Zapffe.

Seksere på terningen

Forestillingen fikk god respons da den hadde premiere under Festspillene i Nord-Norge og fikk flere seksere fra ulike kritikerterninger.

I denne forestillingen går humor og nattsvart tragedie går hånd i hånd. I Kristian Figenschows tolkning av og beretning om Zapffe møter vi tenkeren og forfatteren Zapffe.

Preget av pessimisme

Han har betydd atskillig for Nord-Norges kulturhistorie med sine livsbetraktninger. De var ofte pessimistiske og nedslående, men alltid med store mengder humor tett oppunder overflaten.

- Zapffes tanker om menneskeheten – våre liv og sitt eget inkludert – er preget av pessimisme. Men som alt annet han engasjerte seg i og skrev om er det mye humor i alvoret. Som Lennart Lidström sier: «Humor er avhengig av dypt alvor, og omvendt», står det å lese i pressemeldingen.

Monologen «Zapffe» skal ut på en lang turné i Nordland, Troms og Finnmark fra 24. august før den kommer til Tromsø 28. september.