Arbeidet med å bygge nye demens plasser ved Håløygtunet i Sortland har pågått i over et år. Byggetrinn 1 er lagt ut på anbud, en byggeprosess som skal resultere i 12 demensplasser.

I forbindelse med prosessen, har konsulentfirmaet Rambøl laget en såkalt mulighetsanalyse som tar for seg en utbygging av Håløygtunet, som inkluderer 40 nye demensplasser. Kostnaden for å koble sammen byggetrinn 1 med de to neste, kan bli på 16 millioner, om kommunen velger å følge anbefalingene til Rambøll.

Fire alternativer

Basert på analysen fra Rambøll, har rådmannen i Sortland, lagt frem fire alternativer for den videre gangen i prosessen:

1. Fortsette ombygginga av eksisterende bygg som planlagt, samt fortsette videre utbygging senere med utgangspunkt i forslaget fra Rambøll. Dette vil vanskeliggjøre utviklinga av Håløygtunet som et idéellt alternativ for framtidig utbygging som sykehjem med inntil 52 plasser. I dette alternativet må deler av investeringa på rundt 23 millioner anses som midlertidig da videre utbygging vil måtte føre til store ombygginger til en anslått verdi av cirka 16 millioner. Dagens utbyggingsplaner har alt kostet 1,8 millioner, og en stopp vil kunne gi ytterligere kostnader uten at det gir mer omsorg.

2. Stoppe utbygginga og legge til grunn at det er så alvorlig det rapporten sier. Dette vil være uheldig for brukere og pårørende, som går og venter på at dagens ombygging skal bli ferdig. Man unngår da at investeringa på 23 millioner må anses som midlertidig.

3.  Fortsette med dagens utbygging, men forlate dette området for en framtidig større utbygging. Håløygtunet forblir da en mindre enhet. Da kan et nytt, større sykehjem realiseres ut fra den ideelle planløsningen på en annen lokasjon.

4. Fortsette den planlagte utbyggingen, men legge andre premisser til grunn. Men da vil man ikke oppnå så god driftsøkonomi. Da trenger ikke dagens utbygging å stoppes.

Ifølge rapporten blir utbygginga anbefalt å skje etappevis. Ifølge forslaget fra Rambøl skal sykehuset bygges i flere etapper.

Kritiske

Flere av medlemmene i formannskapet var kritiske til deler av innholdet i rapporten.

- Jeg lurer på hvor langt hvor langt man har kommet?. Om vi har sløst vekk 16 millioner, er det veldig dumt, sa Oddmund Enoksen fra SV.

- At vi har havnet i denne situasjonen er beklagelig. Jeg synes 16 millioner er bortkastet penger, særlig når vi har brukt 1,8 millioner kroner, sa Karl Erling Nordlund fra Sp.

- Nå har det ikke skjedd noe på ett og et halvt år. Den tiden kunne vi brukt på mer effektiv planlegging. Vi burde hatt de syv plassene i drift i mellomtiden, sa Christoffer Ellingsen fra Rødt.

Mange faktorer

Rådmann Jonny Kvalø sier at det er mange elementer man må ta hensyn til når man skal inn i ny økonomiperiode.

- Det er mye positivt i rapporten, samtidig vil man kunne tape mye av en investering på kort sikt, sier han.

Ifølge Helse- og omsorgssjef Sture Jacobsen er det sannsynlig at man lander på å jobbe videre med punkt tre eller fire, eller en kombinasjon, noe også formannskapet var enige i.

Bygget er nå ute på anbud. Fristen er 9. september.

-Må fortsette

Ordfører Tove Mette Bjørkmo understreker at byggingen ikke bør stoppe nå.

- Vi bør fortsette med byggetrinn 1, slik at vi får tiltrengte plasser. Så kan vi etter hvert se på alternativ to og tre, sa hun, og la til at det etter hvert kommer en sak om videre utredning i kommunestyret.

Omsorgssjef Jacobsen mener det er viktig at man ikke forhaster seg når det gjelder bygging.

- Man vet aldri hvilke behov man har når det gjelder demensplasser i fremtiden. Flere faktorer må inkluderes, so for eksempel befolkningsvekst, sier han.