De har fortalt historien sin mange ganger før. Både i lokalpresse, dokumentarserie, og i nasjonale medier. Mats Nilsen fra Sortland og Mathias Pettersen Gullholm fra Lødingen deler torsdag igjen sine historier om det å være født i feil kropp i Lødingen kommunestyresal.

Dette sa de i fjor da de snakket på Kulturfabrikken på Sortland som en del av folkehelseuka:

- Jeg er fornøyd med behandlingen jeg har fått. Tidligere har jeg slitt med angst, men etter at jeg ble Mathias, gjør jeg ikke lenger det, sa Mathias.

Begge har fått leve som gutt, før de fikk hormonbehandling. Mats har gått gjennom tre kjønnsskifteoperasjoner.

- Vær støttende

De ga flere råd til helsepersonell som jobber med personer som er født i feil kropp:

- Vis interesse for pasienten. Det er veldig følsomt, så det er viktig å ta seg tid. Det gjelder kanskje spesielt psykologer, sa Mathias.

- Vær støttende. Fortell at man ikke er alene, la Mats til.

Generelt opplever de at det fortsatt er mange fordommer mot personer som er født i feil kropp. Men personlig har de ikke fått annet enn positive og støttende tilbakemeldinger.

- Det er mange som er i samme situasjon, men det er jo ingen som kan se at man er født som noe annet enn det man ser ut som, sier Mats.

- Viktig å ta opp

Mats har blant annet deltatt i TV2-serien Født i feil kropp, samt at han har fortalt sin historie på NRKs Lindmo. Tilbakemeldingene har vært utelukkende positive, selv om guttene ikke legger skjul på at det for venner og familie var litt rart å skulle kalle de deres nye navn, eller det å gå over fra å kalles «hun» til «han».

- Man burde ha et fag på skolen som het helse, eller psykisk helse. Kanskje i stedet for matlaging, sa Mathias.

Helsesøster Berit Voctor tok ordet.

- Det er viktig å ta opp transseksualisme når man snakker om seksualitet, og det tror jeg vi helsesøstre har blitt mer obs på etter å ha snakket med dere, sa hun.

- Vi opplever at flere tør å stå fram nå.

Vil jobbe med mennesker

Mats har selv lyst til å jobbe med mennesker.

- Jeg tror da at jeg kan bruke denne prosessen til min fordel, sa han som svar på spørsmål fra salen om hva guttene tror om fremtidige jobbmuligheter, etter å ha gått gjennom en kjønnsskifteprosess.

- Jeg skjønner egentlig ikke hvordan det at man ble født i feil kropp skal ha noe å si for å få jobb. Man går jo ikke naken på jobb, så det er ingen måte man kan se det på.

Årlig leir

Årlig arrangeres en leir i regi av Harry Benjamin Ressurssenter (HBRS), der personer som har diagnosen transseksualisme, samt deres foreldre og søsken møtes. Mats og hans familie deltar i sommer for fjerde gang. Over 150 personer er påmeldt årets versjon. I fjor deltok 120.

HBRS jobber blant annet mot departement og folkevalgte, for personer som er født i feil kjønns rettigheter. De har også en foreldregruppe, der Mats' mamma Sonja Nilsen er medlem.

- Det er kjempeviktig. Her møter man andre i samme situasjon, og får snakket om alt fra behandling til hjelpemidler, sier Sonja, og nevner vester til de som vil bli kvitt jentepupper, og proteser til de som ønsker jentepupper.

- Det er fantastisk, legger hun til.

- Stolt

Dagens foredrag ble ledet av helse- og omsorgssjef Sture Jakobsen. Jakobsen synes det er to tøffe gutter som forteller sin historien.

- De har fortalt historien før, men i dag er det på en annen måte, når de her møter forsamlingen. De ønsker å bidra med sin kunnskap, slik at andre ikke skal oppleve ikke å bli tatt på alvor, sier Jakobsen til VOL.

- Dette er så modig og tøft. Jeg er stolt av å få være med på dette, sa Jakobsen til forsamlingen etter foredraget.