Omsider en utvikling i Ånstadblåheia vindkraftverk?

Internasjonalt konsern har kjøpt opp Ånstadblåheia

Energiselskapene Fortum og Nordkraft har tirsdag inngått en avtale om videre vindkraftsatsingen i Ofoten og Vesterålen.
Sortland

Vesterålskraft Vind og Nordkraft Vind har tidligere fått konsesjon for å plassere rundt 15 vindturbiner i området ved det populære turmålet Ånstadblåheia i Sortland.

Byggestarten lar likevel fortsatt vente på seg. Selv om Vesterålskraft Vind tidligere har uttalt at de har jobbet kontinuerlig med å finne en bærekraftig finansieringsmodell for parken, har lite skjedd i saken de to siste årene.

Les mer: Byggestart lar vente på seg

Strøm til 23.000

Nå kan det imidlertid bli fremskritt i saken. Det finske energiselskapet Fortum tar nemlig over eierskapet til både Nygårdsfjellet Vindpark i Narvik og utviklingsprosjektene Ånstadblåheia og Sørfjord.

Fortum er Nordens største energiselskap og har også virksomhet i Baltikum, Polen, Russland og India, ifølge Wikipedia. Selskapet produserer og selger elektrisitet og varme, i tillegg til at selskapet drifter og vedlikeholder kraftverk.

Nordkraft vil være ansvarlig for å utvikle Ånstadblåheia og Sørfjord frem til investeringsbeslutning og samtidig ha prosjektledelsen for selve utbyggingen, som vil gi i overkant av 460 GWh ny produksjon, melder Nordkraft i en pressemelding.

Det vil gi strøm til cirka 23.000 husstander.

Nye vindparker

Nordkraft vil fortsatt ha ansvaret for drift og vedlikehold av Nygårdsfjellet vindpark, og det er avtalt å samarbeide også om drift av de to nye vindparkene også, presiseres det.

– Denne avtalen er et strategisk viktig skritt for Nordkraft. Vi sikrer videre utvikling av vindprosjektene Ånstadblåheia og Sørfjord, samtidig som vi reduserer den finansielle risikoen for Nordkraft, sier Eirik Frantzen, administrerende direktør i Nordkraft.

Han mener transaksjonen som er gjort tirsdag, markerer begynnelsen på et langsiktig partnerskap med Fortum.

– Vi har tro på at dette samarbeidet vil være vinn-vinn for begge parter.

Les også: Hardt ut mot vindkraftplaner

580 GWh

Når de nye vindparkene er i drift, vil det Narvik-baserte selskapet ha ansvaret for cirka 560 GWh vindkraft i Ofoten og Vesterålen, i tillegg til 1,1 TWh vannkraft på landsbasis.

– Kjøpet av disse tre utmerkede vindkraftprosjektene er helt i tråd med vår strategi om å øke satsingen innen sol- og vindkraft. At alle er lokalisert i samme område i Norge, muliggjør høy effektivitet i drift og vedlikehold. Jeg er også veldig fornøyd med samarbeidsavtalen med Nordkraft om bygging, drift og vedlikehold av vindparkene, sier Kari Kautinen i Fortum.