Sortland med juletre til Grimsby

For trettende år på rad sender Sortland kommune juletre til Grimsby i England.
Sortland

Grana er fra kommunens skog i Osvolldalen og Eimskip Norway AS sørger for frakt av juletreet fra Sortland til Grimsby.

Krav

I de siste årene har det vært et problem med å finne ei egnet gran: Den skal være 11-12 meter høy og må ikke være norsk gran, fordi den mister barnålene fort. I de første årene hentet kommunen gran i kommunens gran felt i Holmstadmarka. Noen år har kommunen etter avtale med grunneier hentet gran som står i hagene på Sortland. Årets gran hentes altså i Osvolldalen, og lastes på båten MS Svartfoss onsdag 9. november og skal være fremme i Grimsby 16. november.

Tok over for Trondheim

Fram til og med 2003 fikk Grimsby sitt årlige juletre fra Trondheim. Dette skjedde over en 40-årsperiode. For noen år siden fikk CTG utfordringen med å finne noen i Norge som kunne gi et juletre (10-12m høyt) i gave til Grimsby by, og om CTG kunne sørge for transporten. Sortland tok utfordringen og nå har det blitt en hyggelig tradisjon.

Ordfører Tove Mette Bjørkmo sender i dag brev til ordfører Christina McGilligan-Fell  og bekrefter at det juletre på vei.

Det har vært tradisjon at når båten anløper Grimsby er ordføreren i Borough of North East Lincolnshire på kaia og tar imot juletreet.