Vant Laterna Magica med film om oldemor

Julie Lassesen fra Myre vant tirsdag pris under Laterna Magica for filmen om sin egen oldemor. Filmkonkurransen har gitt mersmak.

Kveldens vinnere i totalt tre aldersklasser, én temaklasse og juryens spesialpris.  

Sortland

Laterna Magica har i mange år inspirert unge vesterålinger til å lage film. Tirsdag kveld ble årets filmfestival sparket i gang med åpningsfest og prisutdeling i Kulturfabrikken på Sortland.

Det ble delt ut priser i tre klasser, samt to spesialpriser. Én av prisene gikk til Julie Lassesen fra Myre, for filmen "Livet på Myreheimen", hvor hun i dokumentarisk stil viste hvordan hennes egen oldemor har det på sykehjem.

- Jeg er kjempeglad for å vinne, sier Lassesen til VOL etter prisutdelingen.

Les om alle vinnerne her.

Inspirert av oldemor

Lassesen vant prisen for egenprodusert film i klassen 10-13 år.

- Inspirasjonen fikk jeg fra oldemor som bor på Myreheimen. Jeg brukte en kveld på å lage filmen. Ettersom jeg nå vant prisen vil jeg fortsette å lage film.

Filmen bidro med god stemning, men også harde fakta om hvordan livet på sykehjem er, og noen opplevde nok filmen som litt trist.

- Får de eldre godteri bare lørdager? var ett av spørsmålene Lassesen hadde til en av pleierne i filmen.

- Denne filmen sjarmerte hele juryen i senk, med en tydelig og god fortellerstemme, varierte bilder og fin og informativ bruk av tekstplakater. Filmskaperen er en god historieforteller, og i denne subjektive dokumentarfilmen får vi alderdom sett igjennom et uskyldig barneblikk, som gir både sårhet og varme til temaet. Filmen er et fint tidsbilde, og viser at unge bryr seg om de eldre, skriver juryen i sin begrunnelse.

Disse vant filmfesten

Tirsdag kveld var unge filmskapere fra hele Vesterålen samlet til årets filmfest under Laterna Magica. Prisene gikk til unge filmskapere fra både Myre, Maurnes, Alsvåg og Stokmarknes.


Profesjonelt

Årets temapris gikk til 7. klasse ved Alsvåg skole. Årets tema var verdensrommet.

- Vi hadde flere ideer men valgte den som handlet om en tur til månen. Vi fikk låne en green screen, derfor så det ganske så profesjonelt ut da vi var ute i verdensrommet i filmen, sier Julianne Haugom.

Alsvåg skole har lange tradisjoner for å delta i Laterna Magica, men det var første gang denne gjengen deltok.

- Vi har jobbet med ideen siden september og brukte ei uke på selve filminga, forteller de.

Populærkulturelle temaer var en gjennomgang i både filmene og showet, og imponerte de godt over 200 som hadde møtt opp i Møysalen. Showet var godt gjennomført, og konferansierene Oddbjørg Høwe og Erlend Jakobsen loset publikum trygt gjennom kvelden.