- Dette er en dønn ærlig kokebok

Halvar Ellingsen fra Sigerfjord i Sortland håper at hans første kokebok skal bidra til at vesterålinger blir mer bevisste på valg av råvarer når de lager mat.
Sortland

- Jeg hadde så mange fine bilder av matrettene som har vært publisert i matspalten min i Sortlandsavisa. At de bare skulle vises på avispapir synes jeg var litt kjedelig. Og så liker jeg å skrive. Da vokste etter hvert ideen om å gi ut en egen bok, forteller en begeistret Ellingsen til VOL.


Halvar gir ut to kokebøker

Sigerfjord-kokk Halvar Ellingsen er i gang med arbeidet med to kokebøker. Nå ber han folk om innspill til tradisjonsretter fra Lofoten og Vesterålen.


- Enkel å bruke

Boka Mat og sånn har nettopp ankommet fra trykkeriet i Litauen, i 1.500 eksemplarer. Forfatter og kokk Halvar Ellingsen er fornøyd med det ferdige produktet, noe han håper at også leserne vil være.

- Intensjonen er at dette skal være en kokebok som er enkel å bruke. Målet er at folk skal kunne lage rettene hjemme uten problemer. Det er også retter som ikke krever mange kompliserte ingredienser, men derimot varer som er enkle å få tak i, forteller han.

Personlig stil

Oppskriftene er skrevet på slentrende, upolert og sjarmerende vis, i tråd med kokkens egen sprudlende personlighet.

- Grunntanken har vært at boka skulle speile meg og hvordan jeg er. Tekstene er uformelle og personlige, forteller han.


Halvar kjemper om finaleplass

Kveldens episode av Top Chef kan bli Halvar Ellingsens siste


Droppet forlag

Bokas lekne stil er også årsaken til at Ellingsen har valgt å gi den ut selv, fremfor å gjøre det med et forlag i ryggen.

- Hadde jeg gitt den ut på et forlag, ville de språkvasket bort mye av den uformelle tonen, og da ville boka mistet særpreg. Det var jeg ikke interessert i, sier han.

Helt alene har han likevel ikke vært om produksjonen. Kjæresten Wanja og moren har tatt seg av korrekturen. Ingmar Wåhlberg har stått for ombrekkingen, mens Sanna Drogset Børstad har tatt bildene.

Vil lære folk om mat

Når vi lurer på hva den stadig mer profilerte kokken ønsker å oppnå annet enn å formidle mange av sine kulinariske delikatesser ut til folket, svarer han.

- Jeg håper at folk kan lære noe om mat når de leser boka og kanskje tenker over hvilke råvarer de bruker i matlaginga. Jeg sier ikke man skal droppe Fjordland og frossenpizza helt, men jeg ønsker å formidle at når man først skal lage mat, så er det fullt mulig å gjøre det bra og samtidig bruke kort tid, forklarer Ellingsen, før han legger til.

- Dette er en dønn ærlig kokebok.