- Har perfekte forhold

Det største energiselskapet i Norden ser til Sortland når de satser på vind også i Norge. Nå lover de at rullestolbrukere snart skal få bruke Ånstadblåheia som turområde.
Sortland

Det finske energiselskapet Fortum er et av Nordens største selskaper, og den største strømleverandør med over 1,3 millioner kunder. I 2015 omsatte selskapet for 32 milliarder kroner, blant annet gjennom vindkraftprosjekter i flere land.

– Vind har nøkkelrolle

Selskapet er allerede på plass i det norske markedet med kraftsalg på Østlandet, og som Norges største operatør av ladestasjoner for elbiler. Men vindprosjektet på Ånstadblåheia i Sortland, blir én av selskapets tre første vindinvesteringer i Norge. Nygårdsfjellet vindpark i Narvik og vindprosjektet Sørfjord i Tysfjord er Fortums andre investeringer som snart kommer i gang.

– Hvorfor ønsket Fortum å investere i Ånstadblåheia?

– Vårt motto «For en renere verden» viser ambisjonen vi har om å utvikle så ressurseffektive energisystemer som vi kan, med lavest mulig utslipp. Fornybar energi, som vindkraft, spiller en nøkkelrolle i å begrense klimaendringene. Ånstadblåheia har perfekte vindforhold, og vi ønsker å investere i en vindpark der. Vindkraft vil bli en av de mest konkurransedyktige former for energiproduksjon i Norden, tror Tuomo Sinisalmi, prosjektleder og byggeleder i Fortum.

Ferdig i 2018

Fortum og Nordkraft skal samarbeide om bygging og drift av de tre vindparkene, og antall turbuner i området rundt Ånstadblåheia vil bli mellom 14 og 17. Det er anslått å gi strøm til 7.000 husstander.

– Hvor stor er investeringen i Ånstadblåheia?

– Vi har besluttet ikke å offentliggjøre verdien av investeringen, men Ånstadblåheia vil ha en installert effekt på cirka 50 megawatt. Den endelige utformingen og plasseringen av vindturbinene vil bli avgjort før byggestart, sier Sinisalmi.

– Når vil prosjektet bli fullført?

– Fortum vil nå forberede byggingen av Ånstadblåheia, og det forventes å være ferdigstilt i 2018.

Har forståelse

Da Vesterålskraft Vind utredet planene for vindmøller i 2010, ble foreningen Vern Ånstadblåheia og Lafjellet (VÅL) startet opp. Medlemmene kalte det galskap å bygge vindmøller i det populære turområdet, som også er et viktig beite- og fugleområde.

– Vi forstår meningene deres, og all menneskelig tilstedeværelse vil skape endringer i området. Men vi må igjen understreke at vindkraft vil spille en nøkkelrolle i å begrense klimaendringene, sier Sinisalmi.

Mer tilgjengelig

Han sier at det dessverre er utfordringer ved alle former for energiproduksjon.

– Men når vi velger hvor vi skal legge vindparkene, er det gode vindforhold og minimum skade på miljøet og mennesker vi vektlegger. Vi er overbevist om at området kan brukes til rekreasjon også i fremtiden, sier han.

Og som et plaster på såret vil han at flere skal få muligheten til å komme seg til turområdet når vindmøllene er på plass ved Ånstadblåheia.

– Som en del av investeringen vil vi i samarbeid med Sortland kommune gjøre tilgjengeligheten til området betydelig bedre for dem som trenger rullestol og for familier med barnevogner, lover han.

Internasjonal satsing

Det er ikke bare i Norge at Fortum nå satser på vindkraft. Det finske selskapet har hatt en aktiv rolle i Blaiken vindpark i Nord-Sverige. Prosjektet, som nå er i sin siste fase, vil bli en av Europas største vindparker (247,5 megawatt) når alle de 99 turbinene er på plass.

I Solberg, også det i Nord-Sverige, er en 22-turbins vindpark med en installert effekt på 75 megawatt under bygging. Begge vindparkene bygges i samarbeid med Skellefteå Kraft.

Fortum er også i gang med byggingen av den første vindparken i Russland. Anlegget får 14 vindturbiner med en kapasitet på 35 megawatt og vil bli ferdigstilt i løpet av 2017. Produksjonen av anlegget forventes å starte i 2017 og vil gi strøm til byen Ulyanovsk, som har 620.000 innbyggere og ligger 68 mil sørøst for Moskva.