Foran en fullsatt sal av ungdommer snakket han om at alkohol er det som er mest utbredt i Vesterålen.

- Siden jeg begynte med rus som fagområde i 1992, har jeg opplevd to dødsfall relatert til narkotika. Langt flere er knyttet til alkohol, sa han.

Slåttnes fortalte at alkohol er mest utbredt og mest brukt også blant ungdom. De siste åra har imidlertid cannabis og amfetamin også kommet inn i bildet.

- For oss i politiet er det foruroligende å se den økningen av beslag i cannabis og spesielt amfetamin de siste år. Det er en utvikling som bekymrer oss, sa han.

Sortland ungdomsråd arrangerer stor ruskonferanse i dag: - Ta vare på dem som sier nei til alkohol Tirsdag var det duket for Ruskonferanse i regi av Sortland ungdomsråd. Vold

Han gikk også inn på ungdomsfylla.

- Dere er i ei aldersgruppe hvor dere kanskje prøver ut rusmidler for første gang. Det vi ofte opplever er at dere som tester alkohol for første gang, ikke vet hva begrensningene deres er. Mange drikker for masse og blir sendt til pumping på sykehuset. Det dere skal vite at det er ikke bare narkotika som har overdosepotensiale. Alkohol har det også, sa han.

- Vold er også en stor del av dette med alkohol. Det foregår enten åpent eller i det skjulte innenfor husets fire vegger, sa han.

Og kombinasjonen alkohol og kulde er en fare.

- Vi har sett det veldig ofte at ungdom og voksne drikker seg for fulle. De mister kontrollen og sovner ute på vinteren og dør. For å unngå dette må dere selv ta ansvar. Når dere ser noen som drikker seg for fulle, ta tak i de, hjelp dem.

For det å ikke stenge de som eventuelt slet med alkohol ute, er viktig.

- De i vennegjengen som driver med rus enten i form av alkohol eller narkotika, ikke steng dem ute. Hjelp dem så godt dere kan. Det kan være alt de trenger, sa han.

Tidligere rusmisbruker Siv-Elin Reitan: - Jeg skulle ønske jeg hadde tatt andre valg Under tirsdagens ruskonferanse i regi av Sortland ungdomsråd fikk ungdomsskoleelever stifte bekjentskap med en som hadde god kjennskap til problematikken. Overgrep

Slåttnes fortalte også om problematikken overgrep og rus.

- Nylig fikk vi inn ei ung jente som i to år hadde gått å båret på den hemmeligheten at hun på en fest hadde blitt utsatt for flere voldtekter. Det er dessverre ikke uvanlig. En kommer på en fest, drikker for mye og sovner. Det er da noen som ser dette, følger etter og forgriper seg på denne personen.

Slåttnes fortalte da at det var viktig å ha folk en stolte på i nærheten.

- Kjenner dere at dere drikker for mye og blir slitne, legg dere på fanget til en kompis, en dere stoler på. Det å ha folk rundt seg en stoler på er viktig, sa han.

Kostnad

Slåttnes gikk litt inn på straffen for å bli tatt, men han la mer vekt på hva det kostet deg på flere plan.

- En ting er en bot eller noe slikt. Men det viktigste er påvikningen alkohol og narkotika har på deg rent fysisk og psykisk. Ta heller og utvikle deg naturlig. Ikke la alkoholen være med å tøffe deg opp. La det skje uten.

Men litt avskrekking ble det.

- Om du er på en fest hvor noen røyker hasj og det blir en razzia, må alle på festen inn til politiet for urinprøve. Det er en liten hyggelig opplevelse.

Konsekvensen av det å «bare prøve» kan også være stor.

- Om dere bare tester hasj en gang, så kan det føre til at dere blir tatt. Er dere da passert 15 år kommer dette på rullebladet deres. Det kan ha påvirkning på at dere ikke får den jobben eller den skolen senere i livet. Det kan til og med føre til at dere ikke kommer inn i andre land. USA har for eksempel en streng politikk om å ikke ta folk med rulleblad inn i landet sitt. Så tenk nøye gjennom de valga du tar.