– Vi hadde et forsiktig forsøk i fjor, men dette er det første året med et stort julemarked på Kleiva, sier Siri Amalie Hella, OPUS-leder ved Sortland videregående skole.

I fjor ble markedet lagt til en hverdag, i år har de altså lagt det til en søndag.

– Det er tydeligvis en mye bedre dag å ha marked på. Det har vært en suksess, og jeg er imponert over hvor mange som har tatt turen hit, sier Hella.

Aktivitsrikt

Hun og Magne Berg har med seg barnebarna Alex og Bendik Berg Olsen på julemarkedet.

– Det har vært bra her. Mest spennende har det vært å kose med sauene, sier Bendik.

For det er ikke bare salg av produkter på julemarkedet, men videregåendeelevene på Kleiva kunne også by de besøkende på aktiviteter som hesteridning, ansiktsmaling og besøk på bamsehospital.

I videoen i saken kan du se hvordan det gikk da Viljar Sandvik tok med seg en kanin til hospitalet.

Akvakultur

Folk kunne også være med og hugge sitt eget juletre, og det ble solgt mat som er produsert på gården, som potet, egg og krydder. Vgs-fisk var det også å få kjøpt.

Mats Mathisen og Annie Fagerheim er blant de åtte elevene på akvakulturlinja, som ble startet opp i høst.

De solgte små og store fileter av ørret, laks, torsk og kveite på julemarkedet.

– Det er kun i dag vi selger fisk. Folk viser stor interesse, og salget har vært ganske bra, sier Fagerheim, som flyttet fra Steigen for å gå på landbrukslinja, men senere bestemte seg for å hoppe over på akvakulturlinja i stedet.

– Jeg vet ikke ennå om jeg ønsker å få meg jobb på havet eller på land, sier hun.

Mathisen har allerede en deltidsjobb hos Nordlaks.

– Jeg ønsker å jobbe ved et oppdrettsanlegg. Det er en næring i stor utvikling, og som har bruk for flere folk i tiden fremover.

Rektor Rune Lødemel sier fisken som blir solgt på julemarkedet, ikke er satt ut av videregåendeelevene.

– Vi skal slakte vår første egne fisk neste sommer. Vi samarbeider med Nordlaks og Eidsfjord sjøfarm. Vi har konsesjon på rundt 780 tonn fisk, og i prinsippet skal skolen dekke kostnadene ved produksjonen, sier han.

Messetid

Blant de mange bodene i låven står May Johannessen fra Nordtun Gård.

– Det er veldig koselig å få være på en gård når vi selger gårdsprodukter. Salget har vært bra. Brien vår er mest populær, og den er jeg snart tom for.

Hver eneste helg siden slutten av oktober har Nordtun gård vært på messer og julemarkeder, mest i Vesterålen, men i november tok de også turen helt til Tromsø. I går var hun i Svolvær.

– Det er en hektisk tid nå. Det blir godt når jula endelig kommer, sier Johannessen.

Bak boden til Viltkroa står Joakim Rova og Thomas Berg Pedersen. De har også vært på mange masser den siste tiden.

– Salget går bra. Vi har mange egenproduserte produkter, men det er spesielt lutefisk og lammerull som er populært, sier Rova.

– Stor verdi for fellesskapet

De tre elevene som går på spesialtilpasset opplæring (STO) på Kleiva, bidro også til julemarkedet. De har produsert lys, fuglemat og såpe, men det er elever fra linja for helse og oppvekst som hjelper med å selge produktene.

Nina Fjellstad, kontaktlærer for de tre elevene ved STO, synes at et slikt julemarked er positivt for miljøet på skolen.

– Hele messa er et samarbeid mellom linjene, så alle elever har bretta opp ermene og stått på for å få dette til, og det har stor verdi for fellesskapet på Kleiva.