- Fremdeles brennes det søppel i fjæra på ytre Ånstad. Denne gangen fant vi dyrekadaver blant husholdningssøppelet, skriver en innsender til VOL.

Kadaverordninga

Når VOL kontakter politiet og Mattilsynet mandag, har ingen av dem fått melding om hendelsen.

- Generelt kan jeg si at dyr som er avlivet på et gårdsbruk på grunn av skade eller sykdom, skal leveres i en godkjent ordning som heter kadaverordninga. Der kan alle som har dyr på gårdsbruk levere dem gratis. Bilen kommer til Vesterålen én gang i uka, forklarer seniorinspektør og veterinær i Mattilsynets distriktskontor i Vesterålen, Karl Erik Birkeland.

Kan grave ned kjæledyr

Brenning av dyrekadaver er ikke en lovlig måte å kvitte seg med kadaver på. Nedgraving eller brenning kan kun skje dersom smittevernmessige hensyn gjør at man ikke kan bruke godkjente bearbeidingsanlegg, ifølge forskrift om håndtering av dyrekadaver. Da skal dyrene i så fall brennes helt opp.

- Alle som driver gårdsbruk har dyr som dør fra tid til annen, men de skal leveres i kadaverordninga. Unntaket er kjæledyr, som folk kan grave ned på egen eiendom, så lenge det ikke er til ulempe for drikkevann eller rovdyr som kan grave dem opp. De fleste i landbruket er kjent med disse reglene, sier Birkeland.

Husdyr kan også leveres hos Reno Vest, men da må eier betale for det. Kjæledyr som avlives hos veterinær kan håndteres av veterinærens ordninger.

Hva slags dyr det er som ble funnet, er ikke kjent. Innsender mener at det kunne se ut som kalver.

- De var bare lett svidd. Vi så to stk, skriver innsenderen.

- Vil finne ut hvem som står bak

Mattilsynet får ikke ofte meldinger om brenning av kadaver, men hadde en sak for 1,5 år siden, da de anmeldte en sortlandsbonde som hadde lagt tre grisekadaver i fjæra.

Om anmeldelse er aktuelt denne gangen, kan ikke Birkeland si noe om. Han oppfordrer forbipasserende i slike saker til å kontakte Mattilsynet, slik at de kan ta saken videre.

- Vi må undersøke det konkrete tilfellet. Hvis vi blir kjent med at det foregår ulovlig deponering, vil vi finne ut hvem som står bak. En eventuell anmeldelse kommer an på omfanget, sier Birkeland.

- Dette kan være brudd på forurensningsloven, og da vil det være en sak for kommunen.