Kommunen kjøpte Kystnæringssenteret tidligere i februar. Nå vil rådmannen ha helsehus inn i disse lokalene.

Det har i lang tid vært jobbet med en plan for et nytt helsehus på Sortland. I fjor høst fikk politikerne fremlagt fire forslag til konsepter og lokalisering. I formannskapsmøtet torsdag denne uka kom administrasjonen med sin anbefaling til videre plan for prosjektet.

Rådmannens forslag om å gå videre med en utredning av et helsehus i tilknytning til Kulturfabrikken, med et eget familiens hus i rådhus 2, fikk full støtte fra politikerne.

Fra stort til realistisk

Rådmannen mener kommunen ikke har mulighet til å investere i et stort nytt helsehus de nærmeste årene, og vil heller ha en løsning som legger til rette for en trinnvis utbygging. I første omgang vil man ta i bruk eksisterende lokaler, særlig for å få i gang en frisklivssentral, før man går i gang med en full utbygging.

Det skal også utredes et familiens hus på rådhus 2, med legekontor, helsestasjon og administrasjon for oppvekst.

– Da vi begynte med helsehuset tenkte vi stort. Vi har reist rundt og sett på ulike modeller – og etter hvert har vi landet på litt mer realistiske planer. Jeg skjønner om noen er skuffet over at det ikke ble så stort og svært som vi så for oss. Men dette koster. Jeg tror vi har landet på et bra opplegg, sa Høyres Roar Wessel Olsen, som har sittet i styringsgruppa for prosjektet.

For Hjemmetjenesten, som har sårt behov for mer plass, skal det gjennomføres et skisseprosjekt for utvidelse av lokalene ved Lamarktunet i løpet av første kvartal i år. Rustjenesten holder i dag til på Rødskolen i lokaler som ikke er tilfredsstillende. Tjenesten blir så snart som mulig flyttet til andre ledige lokaler.

Uten basseng

Varmtvannsbasseng var noe man opprinnelig så for seg som en del av et helsehus. Det har man nå gått bort fra, fordi man anser det som altfor kostbart. Torsdag ble det vedtatt at bruken av terapibassenget på Lamarktunet bør utvides. Ved rehabilitering eller nybygg av Sortlandshallen skal det utredes etablering av et terapibasseng i tilknytning til svømmeanlegget.

– Varmtvannsbasseng er meget dyrt – særlig om vi legger det inn i et helsehus. Jeg har ikke glemt den drømmen, men jeg tror at det er lurt å se det i sammenheng med oppussing av bassenget og stordriftsfordeler det kan gi, sa Wessel Olsen.

Svært skuffet

Flere interessegrupper i Sortland har i høringsrunden påpekt viktigheten av å få et terapibasseng på plass snarest. Funksjonshemmedes Fellesforbund, som representerer ni ulike brukerorganisasjoner i Sortland med over 1300 medlemmer, sa til VOL i januar at de ville bli svært skuffet om man gikk videre med et helsehus som ikke rommer basseng.

Den skuffelsen kom tydelig til syne i torsdagens møte da en gråtkvalt Anna Bongo i Rådet for likestilling innså hvilken vei det bar. Bongo sa i møtet at dette var arroganse fra administrasjon og politikere.

– Sortland har en stor gruppe mennesker som har muskel- og skjelettplager, som ikke får et godt nok tilbud fra kommunen i dag. I over 30 år har vi jobber for å få et nytt varmtvannsbasseng. Dette er så viktig for helsa vår. Jeg blir deprimert når jeg hører om alt som skal komme foran brukerne som lever i et smertehelvete. Uten behandling i basseng hadde ikke jeg sittet her i dag, sa Bongo.

– For brukere av rehabiliteringstjenester vil den viktigste behandlingen være borte om bassenget ikke er med. Samlokalisering med annet bassenganlegg er ingen god løsning for denne gruppen, sa hun.

– Tar det med oss

Etter Bongos innlegg ble det stilt rundt bordet.

– Det er sterkt det Anna sier. Dette er alvorlig og vi tar det med oss når vi skal utrede nytt svømmebasseng. Det er det smarteste vi kan gjøre nå, også sett opp mot økonomi, for det må vi, sa ordfører Tove Mette Bjørkmo.

Sigurd Jacobsen (Ap), som har vært en del av styringsgruppa, kjente seg ikke igjen i kritikken om at brukergruppene har vært behandlet arrogant.

– Basseng er et av de punktene administrasjonen har brukt mest tid på i denne prosessen. Samtidig tar vi signalene med oss videre. Jeg tror at et nytt varmtvannsbasseng kan bli raskere realisert om det ikke er i tilknytning til et helsehus, sa Jacobsen.